Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Memorial 40-45 Kapelle geeft gezicht aan begraven Franse soldaten

Memorial 40-45 Kapelle geeft gezicht aan begraven Franse soldaten

KAPELLE - Voor museum Memorial 40-45 Kapelle veranderde de planning van de afgelopen tijd vaak. Naast het niet kunnen ontvangen van bezoekers konden ook grotere evenementen niet doorgaan. Desondanks hebben de vrijwilligers en Andries Looijen, voorzitter van het museum, niet stil gezeten. 

Het is jammer dat we zoveel maanden dicht moesten, dat is niet waar je het voor doet”, zegt Looijen. De week Toujours Kapelle, zoals voorgaande jaren, kon niet doorgaan, maar de Franse Slag Mars wel, zij het in het najaar in plaats van het voorjaar. Die werd met 360 bezoekers druk bezocht. “De Frans Slag Mars was een groot succes. We hebben ook nog een vrijwilligersbarbecue kunnen doen voor alles dicht moest.’’ 

Ondanks dat het museum vaak dicht bleef, zijn Looijen en de vrijwilligers druk geweest met andere projecten. “We zijn vorig jaar onder meer aangesloten bij de Vereniging Zeeuwse Musea. Via die vereniging kunnen we nauw contact houden met andere musea in Zeeland en kunnen we vergaderen”, vertelt de voorzitter. “Naast dat zijn we nog steeds volop bezig met de uitwerking van de nieuwbouwplannen en zijn we de hele collectie aan het inventariseren.” Ook zijn ze bezig met een project om een gezicht en verhaal te koppelen aan de namen van 127 geïdentificeerde Franse graven. “In het project ‘Faces to Graves’ zijn we met een aantal vrijwilligers, door middel van oude documenten, een gezicht aan ieder graf aan het koppelen. Soms hebben we wel zestig documenten per Fransman.” Ook dat wordt onderdeel van het nieuwe museum.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Reimerswaal

Leerlingen De Welle exposeren kunst in de bieb

KRUININGEN - In de bibliotheek van Kruiningen is de expositie ‘Verwondering’ geopend. De kunst die er hangt is gemaakt door leerlingen van basisschool De Welle in Kruiningen. Samen met voormalig leraar op de school, Wim Wouterse, en kunstcollectief ‘De Nieuwkomers’ maakten ze cyanotypie en lino afdrukken. Maar in plaats van de kunstwerken in het klaslokaal te hangen, zijn ze nu voor iedereen te zien.  

1 dag geleden
Re-enactor Laurent Cecillon: ‘Jeugd heeft geromantiseerd beeld van oorlog’

KAPELLE - De re-enactors die te zien waren bij Toujours Kapelle speelden een grote rol in het tonen van het leven van een militair in de oorlog. 

1 dag geleden
Terugblik op Toujours Kapelle: ‘Belangrijk om de oorlogsverhalen te blijven vertellen’

KAPELLE - Afgelopen week vond Toujours Kapelle weer als vanouds plaats. De hele week stond in het teken van de Franse herdenking in Kapelle. Vooral bij oorlogsmuseum Memorial 40-45 was er veel te doen. 

2 dagen geleden
Ridderorde voor jonkvrouw Zonnevylle-Reigersman uit Wemeldinge

DEN HAAG/WEMELDINGE - In museum Panorama Mesdag in Den Haag is jonkvrouw Zonnevylle-Reigersman uit Wemeldinge zaterdag verrast met een koninklijke onderscheiding. Tijdens haar afscheid van de Raad van Bestuur van dit museum is zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

3 dagen geleden
Weerbericht: droge Hemelvaartsdag in aantocht

Op de meeste plaatsen in Nederland blijft het donderdag, Hemelvaartsdag, droog. ‘Met behoorlijk wat zon wordt het 16 graden op de Wadden tot 22 graden in Limburg’, laat weerbureau Weeronline weten. ‘De dagen daarna is het koeler met een stevige wind van zee, regelmatig zon en een enkele bui.’ 

3 dagen geleden
Demonstratiewedstrijd ringrijden Borssele uitslagen

WEMELDINGE - Tijdens de Jaarmarkt Borssele heeft ringrijderij vereniging ‘Ons Genoegen’ haar eerste wedstrijd van 2022 gereden. 

3 dagen geleden
Scooterbestuurder gewond na botsing met fietser Kruiningen aan de Stationsweg

KRUININGEN -  Een scooterbestuurder is vannacht gewond geraakt bij een ongeval op het snor/fietspad aan de Stationsweg bij Kruiningen. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis in Goes gebracht.

5 dagen geleden