
Melkveehouders: minder zware eisen, anders geen landbouwakkoord
DEN HAAG (ANP) - De overheid moet haar eisenpakket aan de landbouw afzwakken, anders komt er geen breed akkoord. Dat eisen verschillende belangenverenigingen van melkveehouders. Zij vinden dat er te veel druk en lastenverzwaring op boeren worden afgewenteld waardoor investeringen in klimaat onmogelijk worden.
Belangrijkste knelpunten voor de boerenverenigingen, waaronder de Nederlandse Melkvee Vakbond (NMV), LTO Melkveehouderij, Agractie en Dutch Dairymen Board, zijn het verlies aan landbouwgrond en de ruimte die ze hebben om die te bemesten. Zij stellen in een eigen analyse dat de overheid die blokkades moet wegnemen voordat er verder kan worden gesproken.
NMV-voorzitter Henk Bleker noemt het "onacceptabel" dat de melkveehouderij bijna een kwart miljoen hectare landbouwgrond kwijtraakt en vindt dat het kabinet zijn eis omtrent grond moet "matigen". "De randvoorwaarden betekenen ook dat grote melkveebedrijven het zullen redden en groter worden. De traditionele gezinsbedrijven zullen het slachtoffer worden en dat vinden we ongewenst". Volgens Bleker is het conflict "volstrekt helder" en is het nu "aan de minister om de kloof te overbruggen."
Toetsingskader
Het zogeheten toetsingskader dat de overheid bij de sector neerlegde levert "te veel beperkingen op", schrijven de organisaties in hun analyse. Zo is er een "stapeling van plannen" die leidt tot een reductie van het grondgebied voor de melkveehouderij van 236.000 hectare. Dat is volgens de organisaties ruim een vijfde van het totaal. Per bedrijf wordt de beschikbare ruimte ook met 5 procent ingeperkt.
Ze waarschuwen dat de binnenlandse melkproductie daardoor met ruim een derde omlaag aat. En dat heeft ook gevolgen voor de industrie en kennis- en onderzoeksinstellingen, claimen ze. "De mondiale relevantie van de zuivelketen verdwijnt namelijk goeddeels." Ook komt er grondschaarste die daardoor duurder wordt, terwijl de overheid ook meer grond per koe wil. De doelen zijn volgens de boeren daardoor niet haalbaar.
Afschaffing derogatieregels
Verder klagen de boeren over de eisen rond het gebruik van kunstmest en de afschaffing van de derogatieregels door de Europese Unie. Daardoor mochten boeren hier meer mest gebruiken dan in andere landen. De afschaffing daarvan kost boeren veel geld.
Ze willen dat de overheid gaat sturen op het doel wat bereikt moet worden en niet de middelen die daarvoor ingezet moeten worden. Voor verschillende boerenbedrijven kunnen dan mogelijk minder strenge regels gaan gelden omdat de milieuproblemen en vervuiling van grondwater daar niet zo groot zijn.
Meer uit Binnenland
BAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.
47 minuten geledenGENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.
48 minuten geledenDRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
7 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".
8 uur geledenDELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.
8 uur geleden