Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meldingen uit hele land bij discrimatie.nl over opmerking Derksen

Meldingen uit hele land bij discrimatie.nl over opmerking Derksen

LEEUWARDEN (ANP) - Bij de verschillende regionale afdelingen van discriminatie.nl zijn tot nog toe zo'n acht meldingen binnengekomen over de uitspraken die Johan Derksen heeft gedaan in Vandaag Inside over het Kamerlid Habtamu de Hoop. Bij discriminatie.nl Fryslân ging het tot iets voor 13.00 uur om twee meldingen, en daar bovenop zijn er uit het hele land nog eens een stuk of zes binnengekomen, zegt een woordvoerder van de overkoepelende discriminatie.nl.

"Die komen ook uit Zeeland, Noord-Holland, Gelderland", zegt de woordvoerder over de meldingen. Of de melders een Friese achtergrond hebben, weet hij niet. "Maar ik zie dat mensen zich storen aan de uitspraak en daar een melding over maken."

"Mensen willen laten weten dat ze de uitspraken te ver vinden gaan", zegt Mirka Antolovic, directeur van Tûmba, het kenniscentrum voor discriminatie en diversiteit in Friesland. Discriminatie.nl Fryslân is een onderdeel van Tûmba.

Talpa

De Hoop is geboren in Ethiopië. Derksen zei in het programma dat De Hoop volgens hem geen Fries is, zoals hij zelf ook geen Surinamer is. "Dat verwijst wel degelijk naar de huidskleur", zegt de directeur van Tûmba daarover. Naar het antwoord op de vraag of de uitspraken daadwerkelijk volgens de wet racistisch zijn, is Antolovic naar eigen zeggen ook benieuwd.

Wat er met de meldingen gaat gebeuren, is nog onduidelijk, vertelt ze verder. De twee melders die discriminatie.nl Fryslân hebben benaderd, willen vooralsnog geen aangifte doen, zegt ze. "Maar we zouden Talpa kunnen benaderen. Dat doe je niet na twee meldingen, maar als er tientallen binnen zijn, dan kunnen we Talpa aanschrijven met het verzoek: reageer daarop."

Maatschappelijk belang

Ook kan het College voor de Rechten van de Mens worden benaderd, zegt de directeur. "Wij doen geen uitspraken over of iets racisme is of niet, dat is aan het college. Die toetsen aan de wet wat wel of niet discriminatie is." Het meldpunt zou ook aangifte kunnen doen bij de politie. "Maar dat doen we niet heel snel." Samen met andere organisaties is destijds wel aangifte gedaan tegen de marechaussee over etnisch profileren, vertelt ze. "Het moet een grote zaak van maatschappelijk belang zijn."

De Friese afdeling gaat zich beraden op de vraag of ze actie moeten ondernemen, of dat ze dat overlaten aan anderen, zegt Antolovic. Ook voor de meldingen uit de andere delen van het land is het nog onduidelijk wat er precies mee gaat gebeuren, zegt de woordvoerder van het overkoepelende discriminatie.nl.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

23 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

23 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

23 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

23 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

23 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

23 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden