Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Meisje uit Zoutelande’ in Museum Veere

‘Meisje uit Zoutelande’ in Museum Veere

VEERE - Pinksteren, Liesjesdag en klederdracht, drie begrippen die voor Zeeuwen bij elkaar horen. Een aantal Veerse Musea houdt die traditie levend. Zo roept het Polderhuis in Westkapelle sinds een aantal jaar mensen op om in hun Zeeuwse klederdracht te komen. Bij Terra Maris is klederdracht alom tegenwoordig op de Zeeuwse Ambachtendag. Museum Veere schenkt dit Pinksterweekend aandacht aan een bijzondere bruikleen: ’Zeeuws meisje te Zoutelande’ van Reinmond Kimpe.

Mensen in streekdracht zijn vaak afgebeeld op schilderijen die in Zeeland zijn gemaakt. Die van Reimond Kimpe hebben een zeer eigen uiterlijk, waarbij de strakke gelaatstrekken en indringende ogen van de personen opvallen. Kimpe woonde en werkte met zekere regelmaat op Walcheren. Hij woonde vijftig jaar in Middelburg en overleed in 1970 in Veere. In deze periode schilderde hij diverse mannen, vrouwen en meisjes in Zeeuwse klederdracht. De koppen van sommige ‘geportretteerden’ lijken als uit hout gesneden en kijken met een strakke blik het werk uit. Dat geldt ook voor het hier weergegeven meisje uit Zoutelande.

Liesjesdag
Liesjesdag (Annetje en Lijsjesdag) is een oud gebruik dat al voorkwam in de zeventiende eeuw en standhield tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het was traditie dat de dienstbodes en knechten in mei en in oktober van dienst konden wisselen. Oorspronkelijk was het de eerste donderdag van mei en oktober. Donderdag is de Middelburgse marktdag en de dienstboden hadden die dag vrij. Dat was een vrolijk gebeuren, omdat de Liesjesdagen vaak samenvielen met een kermis. Later werd de feestelijke dag aan derde Pinksteren, een Zeeuws gebruik, gekoppeld. Pinksteren is voor de Zeeuwen nog steeds het moment om de klederacht uit de kast te halen, vooral ook omdat het ringrijden op Walcheren die dagen in klederdracht plaatsvindt.

‘Zeeuws meisje te Zoutelande’ is vanaf Pinksteren nog de gehele maand juni te zien in de Schotse Huizen van Museum Veere.

Meer uit Middelburg

Veel belangstelling voor eerste Huizingalezing in Middelburg

MIDDELBURG - Het Huizinga Comité organiseerde gisteren in de Doopsgezinde kerk in Middelburg, met ondersteuning van boekhandel de Drukkery, de gemeente Middelburg en het wijkteam ‘t Zand-Stromenwijk-Rittenburg, de Eerste Huizingalezing Middelburg. De middag werd goed bezocht.

22 uur geleden
Studenten Scalda leveren topprestatie op NK Skills in Amsterdam

AMSTERDAM - Afgelopen week hebben 21 Scalda-studenten vanuit 18 verschillende vakrichtingen meegedaan aan het Nationaal Kampioenschap voor beroepen mbo: Skills The Finals. Twee dagen lang hebben studenten hun skills laten zien tijdens de NK-wedstrijden in de RAI in Amsterdam. Scalda is al jaren succesvol tijdens deze vakwedstrijden, maar de concurrentie wordt steeds heftiger. De studenten wisten gezamenlijk 7 medailles binnen te halen, waarvan 1 gouden, 5 zilveren en 1 bronzen.

1 dag geleden
Zentangle: in vier avonden tot jezelf komen met de tekencursus van Judith Adriaanse

MIDDELBURG - Judith Adriaanse, de eerste docent  Zentangle in Zeeland, start voor de eerste keer een cursus, in een serie van vier woensdagavonden. De cursus gaat op 10 mei 2023 van start in Middelburg.

1 dag geleden
Veerse Waarderingsonderscheiding voor mevrouw H. van Os-Koevoets uit Zoutelande

ZOUTELANDE - Vandaag reikte burgemeester F.J. Schouwenaar een Veerse Waarderingsonderscheiding uit aan mevrouw Henny van Os-Koevoets uit Zoutelande. De Veerse waarderingsonderscheiding is er voor iedereen die zicho p een bijzondere manier langdurig inzet voor de Veerse samenleving. De onderscheiding kan ook worden aangevraagd voor personen die een bijzonder initiatief hebben getoond.

1 dag geleden
Kinderkunstweek: water in de kunst

MIDDELBURG – Tijdens de Kinderkunstweek bieden galeries, kunstenaars, musea, boekhandels, bibliotheken en de centra voor kunst- en cultuureducatie activiteiten aan die buiten maar ook binnen school kunnen plaatsvinden. Op school, of in de vrije tijd. Het thema van dit jaar: Van druppel tot tsunami – Water in de kunst.

1 dag geleden
Tentoonstelling Jo Dumon Tak in De Oostkerk

MIDDELBURG - De bekende Middelburgse schilder Jo Dumon Tak exposeert zijn werk op zaterdag 1 en zondag 2 april van 13.00 tot 17.00 uur in De Oostkerk. De entree is gratis. Op zondag 2 april is van 15.30 tot 16.30 uur een gratis toegankelijk concert van Marieke Brokamp (viool) en Into de Maet (gitaar). Zij brengen een muzikaal gevarieerd programma met klassiek- en wereldmuziek, waaronder Klezmer, Folk en Argentijnse tango.

1 dag geleden
Groen schoolplein voor acht nieuwe Zeeuwse scholen

GOES - De Zeeuwse scholen die zich dit jaar mogen aansluiten bij de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen zijn bekend. De scholen ontvangen een voucher om hun grijze schoolplein te verruilen voor een groene plek waar kinderen kunnen spelen, ontwikkelen en meer over de natuur leren. In totaal dienden 22 scholen uit 17 gemeentes een aanvraag in. Jaarlijks worden de vouchers aangeboden door IVN Natuureducatie, met steun van provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten.  

1 dag geleden