Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Meisje uit Zoutelande’ in Museum Veere

‘Meisje uit Zoutelande’ in Museum Veere

VEERE - Pinksteren, Liesjesdag en klederdracht, drie begrippen die voor Zeeuwen bij elkaar horen. Een aantal Veerse Musea houdt die traditie levend. Zo roept het Polderhuis in Westkapelle sinds een aantal jaar mensen op om in hun Zeeuwse klederdracht te komen. Bij Terra Maris is klederdracht alom tegenwoordig op de Zeeuwse Ambachtendag. Museum Veere schenkt dit Pinksterweekend aandacht aan een bijzondere bruikleen: ’Zeeuws meisje te Zoutelande’ van Reinmond Kimpe.

Mensen in streekdracht zijn vaak afgebeeld op schilderijen die in Zeeland zijn gemaakt. Die van Reimond Kimpe hebben een zeer eigen uiterlijk, waarbij de strakke gelaatstrekken en indringende ogen van de personen opvallen. Kimpe woonde en werkte met zekere regelmaat op Walcheren. Hij woonde vijftig jaar in Middelburg en overleed in 1970 in Veere. In deze periode schilderde hij diverse mannen, vrouwen en meisjes in Zeeuwse klederdracht. De koppen van sommige ‘geportretteerden’ lijken als uit hout gesneden en kijken met een strakke blik het werk uit. Dat geldt ook voor het hier weergegeven meisje uit Zoutelande.

Liesjesdag
Liesjesdag (Annetje en Lijsjesdag) is een oud gebruik dat al voorkwam in de zeventiende eeuw en standhield tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het was traditie dat de dienstbodes en knechten in mei en in oktober van dienst konden wisselen. Oorspronkelijk was het de eerste donderdag van mei en oktober. Donderdag is de Middelburgse marktdag en de dienstboden hadden die dag vrij. Dat was een vrolijk gebeuren, omdat de Liesjesdagen vaak samenvielen met een kermis. Later werd de feestelijke dag aan derde Pinksteren, een Zeeuws gebruik, gekoppeld. Pinksteren is voor de Zeeuwen nog steeds het moment om de klederacht uit de kast te halen, vooral ook omdat het ringrijden op Walcheren die dagen in klederdracht plaatsvindt.

‘Zeeuws meisje te Zoutelande’ is vanaf Pinksteren nog de gehele maand juni te zien in de Schotse Huizen van Museum Veere.

Meer uit Middelburg

De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

17 minuten geleden
Zaterdag 14 september Open Monumentendag 2024 in gemeente Veere

DOMBURG - Net als voorgaande jaren doet de gemeente Veere weer mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bent u eigenaar of beheerder van een monument in de gemeente Veere en wilt u de deuren van uw monument van 10.00 tot 17.00 uur openstellen voor publiek? Dan hoort de gemeente dat graag uiterlijk 19 juli 2024 van u. Aanmelden Open Monumentendag

2 uur geleden
Gewonden bij botsing auto's in Middelburg

MIDDELBURG - Op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg zijn vrijdagochtend twee personen gewond geraakt bij een aanrijding. Twee auto's liepen forse schade op.De auto's kwamen rond 10.45 uur met elkaar in botsing bij de kruising van de Waldammeweg en de Herculesweg. Eén van de voertuigen kwam tot stilstand in de bosschage. Twee ambulanceteams kwamen ter plekke om zich over de betrokkenen te ontfermen. Twee personen werden meegenomen door de ambulancedienst. De auto's liepen de nodige schade op. Vanwege de aanrijding moest de politie een deel van de straat afzetten. Omstreeks 11.30 uur was de weg weer helemaal vrij. Over de oorzaak van de botsing is niets bekend.Op de bewuste kruising vonden de afgelopen jaren al verschillende aanrijdingen plaats. In meerdere gevallen was ook sprake van letsel. Een maand geleden raakte bijvoorbeeld nog een fietser gewond toen deze in botsing kwam met een personenauto.

3 uur geleden
Eerste folkloristische dag in Middelburg gevierd

MIDDELBURG - Vandaag vond de eerste folkloristische dag plaats in Middelburg. Versierde paarden, ringrijden en klederdracht op en om het Abdijplein. Een fototerugblik.

21 uur geleden
Stuur jouw Walcherse foto naar De Bode

MIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Marcel den Boer uit Arnemuiden die gepubliceerd werd. 

23 uur geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

WESTKAPELLE - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

1 dag geleden
UPDATE Schietincident Middelburg: 'Mogelijk werd geschoten tussen mensen op straat'

MIDDELBURG - Het schietincident gisteravond in Middelburg vond mogelijk plaats tussen mensen op straat en niet specifiek op de woning die werd geraakt. Dat meldt de politie zojuist.Rond 20.00 uur meldde een omwonende van de Regentenlaan dat er was geschoten op een woning en een auto. "We kregen door dat er mogelijk meerdere personen op elkaar aan het schieten waren. Agenten waren snel ter plaatse maar troffen echter niemand meer aan", zo vertelt de politie.Op straat werd een afzetting gemaakt en hierbij werd ook een kogelhuls gevonden. Deze is door de politie veilig gesteld voor nader onderzoek. Wat er precies is gebeurd, is nog altijd onduidelijk. "Mogelijk is er geschoten tussen mensen op straat. Er is voor zover bekend niemand gewond geraakt. Wij zijn nog op zoek naar meer informatie", aldus de politie.De politie roept mensen die iets gezien hebben op om zich te melden. Ook mensen die een cameradeurbel hebben die wellicht iets heeft vastgelegd dat interessant kan zijn voor de recherche, worden gevraagd zich te melden. Dit kan via het algemene politienummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

1 dag geleden