
Megaverlies Boeing door corona en 737 MAX
CHICAGO (ANP) - Boeing heeft vorig jaar een miljardenverlies geleden. De vliegtuigbouwer had last van de coronacrisis. Zwaar getroffen luchtvaartmaatschappijen stelden daardoor de levering van bestelde vliegtuigen uit of annuleerden bestellingen volledig. Ook het aan de grond houden van de 737 MAX gedurende een groot deel van het jaar speelde het bedrijf parten.
Verder moest Boeing fors afschrijven op de ontwikkeling van de nieuwe 777X-vliegtuigen en de planning daarvoor doorschuiven. De eerste toestellen van het nieuwe type komen nu pas laat in 2023 op de markt. Tot overmaat van ramp waren er ook nog productieproblemen bij de 787.
Afgelopen jaar zag Boeing 18,4 miljard dollar het bedrijf uitlopen, waarvan zo'n 4 miljard dollar in het slotkwartaal. Toen mocht de 737 MAX in de Verenigde Staten weer de lucht in en konden de leveringen worden hervat.
De omzet van Boeing daalde met haast een kwart tot 58,2 miljard dollar. De vliegtuigbouwer kwam tot een jaarverlies van net geen 12 miljard dollar, waarvan het merendeel veroorzaakt werd door de tak die vliegtuigen voor de burgerluchtvaart bouwt. Wel heeft Boeing nog een orderboek bij die tak ter waarde van 282 miljard dollar.
Meer uit Financieel
BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van Nedcar heeft een aangekondigd kort geding tegen eigenaar VDL van de autofabriek in Born in de pauzestand gezet. Dat gebeurde nadat VDL inzage had beloofd in door de or gevraagde stukken, zij het onder strenge voorwaarden.
10 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Aandelenbroker BinckBank heeft een boete van 530.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM). Het platform, dat inmiddels onderdeel is van het Deense Saxo Bank en ook die naam gebruikt, deed jarenlang niet genoeg om te bepalen of klanten wel genoeg kennis hadden om in geavanceerde financiƫle producten te handelen.
35 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht in een recessie beland. Volgens herziene cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kromp de economie van het eurogebied met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook wordt nu een krimp van 0,1 procent voor het vierde kwartaal van 2022 gemeld door het statistiekbureau.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten, bijvoorbeeld door de inzet van tilhulpen. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Zweedse producent van autogordels, airbags en andere veiligheidssystemen voor auto's Autoliv schrapt wereldwijd 6000 banen en wil ook vestigingen sluiten. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Boxtel, maar het is nog niet duidelijk of daar banen in gevaar komen en zo ja hoeveel. Autoliv was niet direct bereikbaar voor commentaar.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.
1 uur geleden