Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Megaverlies Air France-KLM in focus op drukke beursdag

Megaverlies Air France-KLM in focus op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het coronajaar 2020 een verlies van 7,1 miljard euro. Ook de verzekeraars ASR en NN Group en bouwer BAM gaven een kijkje in de boeken. Buiten het Damrak kwamen grote Europese bedrijven als Airbus, Carrefour, Credit Suisse en Daimler met resultaten. De Amsterdamse beurs lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de drukke handelsdag.

Air France-KLM kampte in het rampjaar 2020 met een forse daling van het aantal passagiers door reisrestricties en het uitblijven van boekingen. Topman Ben Smith spreekt van de zwaarste crisis waar de luchtvaartindustrie ooit mee te maken heeft gehad. Het bedrijf, dat ruim 10 miljard euro aan overheidssteun kreeg, rekent ook op een moeizaam eerste kwartaal van het jaar. Tegen de zomer verwacht de onderneming de capaciteit weer op te kunnen voeren. Het zal echter nog jaren duren alvorens het niveau van voor de crisis weer wordt bereikt.

BAM had in 2020 flink te lijden onder zowel de coronacrisis als de stikstofproblematiek en andere problemen. Het grootste bouwbedrijf van Nederland sloot het jaar af met een verlies van 122 miljoen euro. BAM kondigde vorig jaar al een grote reorganisatie aan om kosten te besparen.

Thyssenkrupp

In Frankfurt staat Thyssenkrupp in het nieuws. Gesprekken tussen het Duitse industrieconcern over de overname van zijn staaldivisie door het Britse Liberty Steel zijn gestaakt. Volgens de Duitsers was er geen uitzicht op een overeenkomst, waarop de onderhandelingen zijn gestopt. Thyssenkrupp zegt nu 700 miljoen euro in de eigen staaltak te willen investeren.

Op de beurs in Parijs gaat de aandacht uit naar Airbus. De Europese vliegtuigbouwer heeft vorig jaar zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis en de malaise in de wereldwijde luchtvaartsector door de lockdownmaatregelen tegen de pandemie. De omzet zakte sterk en er werd opnieuw verlies geleden. Airbus had eerder al gezegd dat er veel minder nieuwe orders binnenkwamen door de crisis.

Koersen

De Europese beurzen sloten woensdag in het rood. De AEX-index verloor 0,9 procent tot 681,04 punten en de MidKap zakte 1,6 procent tot 999,48 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 1,1 procent. Wall Street eindigde gemengd. De Dow-Jonesindex won 0,3 procent tot 31.613,02 punten. De brede S&P 500 daalde een fractie en techbeurs Nasdaq verloor 0,6 procent.

De euro was 1,2045 dollar waard, tegenover 1,2035 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 61,54 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 64,89 dollar.

Meer uit Financieel

KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (ANP/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

58 minuten geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

1 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

2 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

2 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

3 uur geleden
KLM draait mogelijk toch op voor fikse naheffing piloten

SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

3 uur geleden
Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

4 uur geleden