Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Megasteunpakket VN voor bestrijding honger en geweld in Afrika

Megasteunpakket VN voor bestrijding honger en geweld in Afrika

ADDIS ABABA (ANP/RTR) - De Verenigde Naties stellen 250 miljoen dollar ter beschikking aan ontwikkelingslanden in Afrika, het grootste steunpakket van de VN ooit. Daarmee wil secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres bijdragen aan een oplossing voor "vergeten crises" op het continent, zoals hongersnood, geweld en de gevolgen van klimaatverandering.

Die aankondiging deed Guterres tijdens de jaarlijkse top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa, waar 55 Afrikaanse landen bijeen kwamen.

Veel Afrikaanse landen kampen met voedsel- en veiligheidscrises. Zo spelen er gewapende conflicten in verschillende landen. Ook zijn veel inwoners hun huis ontvlucht door droogte dan wel overstromingen. Zowel de gewapende conflicten als de klimaatveranderingen leiden tot hongersnood. Zo staat Somalië op de rand van een hongersnood, na vijf mislukte regenseizoenen. Als gevolg daarvan is er een groot voedseltekort dat honderdduizenden mensen treft.

Grote schulden

De coronacrisis heeft veel van de ontwikkelingslanden in grote schulden gebracht. Dat kwam omdat zij betalingsverplichtingen aan rijke landen moesten nakomen, terwijl de landen ook de pandemie moesten bestrijden. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn de schulden van de landen onder de Sahara opgelopen tot het hoogste niveau in ruim twintig jaar tijd.

Guterres heeft kritiek op de betalingsverplichtingen. "Het mondiale financiële systeem weigert stelselmatig schuldverlichting en concessionele financiering, terwijl het woekerrentes aanrekent", aldus Guterres. "Afrikaanse landen kunnen de ontwikkelingsladder niet beklimmen met één hand op hun rug gebonden."

De premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, sloot zich aan bij de woorden van Guterres. "Bijna allemaal willen we onze economieën weer op het groeipad brengen. Maar dat zal niet lukken zonder voldoende herstructureren om onze buitenlandse schuld houdbaar te maken."

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

6 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

6 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

6 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

7 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

7 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

7 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

7 uur geleden