Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meestoof maakt zich klaar voor nieuw seizoen

Meestoof maakt zich klaar voor nieuw seizoen

SINT-ANNALAND - Streekmuseum de Meestoof organiseert op zaterdag 9 maart, voor het eerst in ruim twaalf jaar, weer een open dag. Bijzonder aan deze open dag is dat niet alleen het museum wordt opengesteld, maar ook alle depots zijn voor de bezoekers geopend. "Dat is in de 45 jaar dat we bestaan nog nooit voorgekomen", vertelt Piet van Dijke.

Van de kelder tot de zolder en van de loodsen tot de brandweerkazerne. "We laten op deze dag alles zien", vertelt Van Dijke. Zo krijgen bezoekers een goed beeld van het museum en alle dingen die daarbij komen kijken. "Zo krijgen de bezoekers bijvoorbeeld ook te zien hoe wij onze spullen registreren, hoe ze worden opgeslagen, hoe we ze onderhouden en ga zo maar door." In totaal liggen er in de depots wel duizenden objecten stelt Van Dijke. "Van schilderijen tot speelgoed en van mammoettanden tot geweren."

Opening seizoen

Wie van 10.00 tot 16.00 uur een bezoekje brengt aan de open dag van het streekmuseum, kan ook meteen een glimp opvangen van de nieuwe tentoonstelling die vanaf 6 april te zien is. Op die dag gaat het nieuwe museumseizoen officieel van start en dit jaar is gekozen voor het thema '75 jaar bevrijding'. "In oktober is het precies 75 jaar geleden dat de gemeente Tholen is bevrijd", vertelt Will Nelisse.Vol passie vertelt ze over alle museumstukken die de komende tijd tentoongesteld worden en over de hoeveelheid werk die erin wordt gestoken.

Bevrijding

"Tholen is 75 jaar geleden bevrijd. De tentoonstelling gaat over de bezetting én bevrijding van Tholen en daarbij is bijvoorbeeld ook aandacht voor het deel waarbij Tholen voor een groot deel onder water werd gezet." Mensen moesten vluchten en ze vertrokken naar alle windstreken. "Dat proberen we hier na te bootsen met poppen die dezelfde kledij dragen, fietsen uit die tijd, koffertjes, etc." Ook zijn er briefkaarten uit die tijd te zien en te lezen, onder andere van Dirk Verweij aan zijn familie in Sint-Philipsland. "Die brieven hebben we via nazaten in handen gekregen." Ook zijn er objecten in bruikleen van het oorlogsmuseum in Ossendrecht.

Topstukken

"Eén van de topstukken is het uniform van een Canadese soldaat die daadwerkelijk betrokken was bij de bevrijding van Tholen." Daarnaast zijn nog veel meer militaire objecten te zien, zoals legerkisten, munitiekisten, een veldtelefoon, foto's gemaakt door de bevrijders, een plunjezak van een soldaat uit Sint-Maartensdijk en ga zo maar door. "Een ander topstuk is een raam van een loods uit Oud-Vossemeer. Tholen werd bevrijd, maar er zaten nog Duitsers in Nieuw-Vossemeer. Een Duister heeft vanuit de molen in Nieuw-Vossemeer iemand neergeschoten in Oud-Vossemeer en het raam mét het kogelgat wordt nu tentoongesteld."

Interviews

Last but not least zijn ook nog twee filmpjes die afgespeeld worden in de tentoonstelling. Kees Slager heeft twee personen geïnterviewd die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt op Tholen. "Die interviews zijn vastgelegd op video." Voor kinderen is er ook genoeg te zien in het museum. Zo kunnen zij op zoek naar een onderduiker én ze kunnen persoonsbewijzen vervalsen. "Dit is echt onze grootste tentoonstelling tot nu toe", stelt Nelisse. "Ik verbaas me er steeds weer over hoe creatief onze vrijwilligers zijn", vult Van Dijke aan.

Meer uit Tholen

Paviljoen speeltuin Buutvrij nadert voltooiing

THOLEN - Wie langs de Brede School Tholen komt, kan er niet meer omheen. Het paviljoen van speeltuin Buutvrij. Al bij de eerste plannen in 2015 voor een grote speeltuin kwam het idee voor een ontmoetingsruimte ter sprake. En inmiddels vordert de bouw van het paviljoen gestaag. De buitenafwerking van het gebouw is zo goed als gereed en er wordt al flink gewerkt aan de afwerking in het gebouw.

1 uur geleden
Voorzitter Ronde van Oud-Vossemeer: 'Wielrennen is rode draad in mijn leven'

OUD-VOSSEMEER - Afgelopen zaterdag werd de 74ste Ronde van Oud-Vossemeer gereden. 370 deelnemers stonden aan de start om het parcours af te leggen. Door het wisselvallige weer, was het een behoorlijk spannende rit. Er werden stevige tijden gereden. 

5 uur geleden
Wie houdt z'n achterpad het schoonst?: Gemeente Tholen organiseert wedstrijd

THOLEN - Gemeente Tholen organiseert samen met Sinke Onkruidbeheersing & Groenzorg B.V. de wedstrijd ‘Het Schoonste Achterpad’. Inwoners die samen met hun buren de paden achter of tussen woningen of tuinen netjes (gaan) houden, kunnen zich aanmelden voor deze wedstrijd Aanmelden kan tot en met 30 april. 

1 dag geleden
Nagenieten: bekijk hier de foto's van de Ronde van Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Afgelopen weekend racete voor de 74e keer wielrenners door de straten van Oud-Vossemeer. Ondanks het wisselvallige weer, was het een mooie editie. Tim Bierkens sleepte in Oud-Vossemeer zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. 

1 dag geleden
Vossemeersebrug vanaf morgen dicht vanwege werkzaamheden

OUD-VOSSEMEER - De Vossemeersebrug is vanaf maandag tot en met vrijdag 7 april afgesloten voor autoverkeer vanwege werkzaamheden. De werkzaamheden zijn nodig om de hangeraansluitingen van de brug vrij te maken van corrosie. Autoverkeer wordt omgeleid via de Slaakbrug. 

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Maarten Grosfeld: 'Ik heb inmiddels wel een groot netwerk'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Maarten Grosfeld. 

2 dagen geleden
Woningen Frank van Borselenstraat 12, 14, 16 en 18 Sint-Maartensdijk gesloten

THOLEN - Op 1 februari 2023 heeft de politie een grote hoeveelheid hennepplanten en henneptoppen aangetroffen in woningen aan de Frank van Borselenstraat in Sint-Maartensdijk. De woningen staan gepland om begin juli 2023 te worden gesloopt.    

2 dagen geleden