Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meestoof maakt zich klaar voor nieuw seizoen

Meestoof maakt zich klaar voor nieuw seizoen

SINT-ANNALAND - Streekmuseum de Meestoof organiseert op zaterdag 9 maart, voor het eerst in ruim twaalf jaar, weer een open dag. Bijzonder aan deze open dag is dat niet alleen het museum wordt opengesteld, maar ook alle depots zijn voor de bezoekers geopend. "Dat is in de 45 jaar dat we bestaan nog nooit voorgekomen", vertelt Piet van Dijke.

Van de kelder tot de zolder en van de loodsen tot de brandweerkazerne. "We laten op deze dag alles zien", vertelt Van Dijke. Zo krijgen bezoekers een goed beeld van het museum en alle dingen die daarbij komen kijken. "Zo krijgen de bezoekers bijvoorbeeld ook te zien hoe wij onze spullen registreren, hoe ze worden opgeslagen, hoe we ze onderhouden en ga zo maar door." In totaal liggen er in de depots wel duizenden objecten stelt Van Dijke. "Van schilderijen tot speelgoed en van mammoettanden tot geweren."

Opening seizoen

Wie van 10.00 tot 16.00 uur een bezoekje brengt aan de open dag van het streekmuseum, kan ook meteen een glimp opvangen van de nieuwe tentoonstelling die vanaf 6 april te zien is. Op die dag gaat het nieuwe museumseizoen officieel van start en dit jaar is gekozen voor het thema '75 jaar bevrijding'. "In oktober is het precies 75 jaar geleden dat de gemeente Tholen is bevrijd", vertelt Will Nelisse.Vol passie vertelt ze over alle museumstukken die de komende tijd tentoongesteld worden en over de hoeveelheid werk die erin wordt gestoken.

Bevrijding

"Tholen is 75 jaar geleden bevrijd. De tentoonstelling gaat over de bezetting én bevrijding van Tholen en daarbij is bijvoorbeeld ook aandacht voor het deel waarbij Tholen voor een groot deel onder water werd gezet." Mensen moesten vluchten en ze vertrokken naar alle windstreken. "Dat proberen we hier na te bootsen met poppen die dezelfde kledij dragen, fietsen uit die tijd, koffertjes, etc." Ook zijn er briefkaarten uit die tijd te zien en te lezen, onder andere van Dirk Verweij aan zijn familie in Sint-Philipsland. "Die brieven hebben we via nazaten in handen gekregen." Ook zijn er objecten in bruikleen van het oorlogsmuseum in Ossendrecht.

Topstukken

"Eén van de topstukken is het uniform van een Canadese soldaat die daadwerkelijk betrokken was bij de bevrijding van Tholen." Daarnaast zijn nog veel meer militaire objecten te zien, zoals legerkisten, munitiekisten, een veldtelefoon, foto's gemaakt door de bevrijders, een plunjezak van een soldaat uit Sint-Maartensdijk en ga zo maar door. "Een ander topstuk is een raam van een loods uit Oud-Vossemeer. Tholen werd bevrijd, maar er zaten nog Duitsers in Nieuw-Vossemeer. Een Duister heeft vanuit de molen in Nieuw-Vossemeer iemand neergeschoten in Oud-Vossemeer en het raam mét het kogelgat wordt nu tentoongesteld."

Interviews

Last but not least zijn ook nog twee filmpjes die afgespeeld worden in de tentoonstelling. Kees Slager heeft twee personen geïnterviewd die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt op Tholen. "Die interviews zijn vastgelegd op video." Voor kinderen is er ook genoeg te zien in het museum. Zo kunnen zij op zoek naar een onderduiker én ze kunnen persoonsbewijzen vervalsen. "Dit is echt onze grootste tentoonstelling tot nu toe", stelt Nelisse. "Ik verbaas me er steeds weer over hoe creatief onze vrijwilligers zijn", vult Van Dijke aan.

Meer uit Tholen

Auto ramt lichtmast omver langs de Postweg, voertuig zwaar beschadigd

POORTVLIET - Een automobilist is dinsdagavond van de weg geraakt op de Postweg bij Poortvliet en tegen een lichtmast gereden. Door het eenzijdig ongeval raakte de personenauto zwaar beschadigd. De man achter het stuur kon zelf zijn voertuig verlaten en raakte niet gewond.

1 uur geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

THOLEN - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten. Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

5 uur geleden
Vele handen maken licht werk tijdens schoonmaakdag Thoolse zwembaden

THOLEN/SINT-MAARTENSDIJK - Dat vele handen licht werken maken blijkt zaterdagmorgen bij de schoonmaakdag van de twee Thoolse zwembaden. Eigenlijk is de NL-doet actie op 12 maart, maar dit komt voor een zwembad echt te vroeg in het jaar, zo vertelt José van Dalen.

9 uur geleden
Nieuwe landbouwweg naast N286 geopend: 'Vooruitgang voor Tholen'

THOLEN - Gedeputeerde Harry van der Maas en wethouder Corniel van Leeuwen van de gemeente Tholen hebben maandag de nieuwe parallelweg van de rondweg Poortvliet (N286) officieel geopend. Deze nieuwe weg draagt bij aan de verbetering van de verkeersveiligheid en doorstroming op de N286. "Dit is een mooie vooruitgang voor Tholen en de omgeving", aldus Van der Maas.

13 uur geleden
Dakpannen waaien weg door de harde windstoten in Tholen

THOLEN - Bij een woning aan de Gareelmakersdreef zijn maandagmiddag de dakpannen van de woning afgewaaid. De brandweer is ter plaatse gekomen om te helpen.

1 dag geleden
N286 tussen Smerdiek en Stavenisse twee weken op slot voor werkzaamheden

SINT-MAARTENSDIJK - De Provincie Zeeland voert vanaf vandaag werkzaamheden uit aan de N286 tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse. De waterdoorgang onder de provinciale weg moet worden vervangen om verzakkingen aan het wegdek te voorkomen. De weg is tot en met vrijdag 26 april afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via Sint-Annaland met gele borden.

1 dag geleden
Opgelet: Bergse Diepsluis en brug vanaf vandaag afgesloten voor verkeer

THOLEN/BERGEN OP ZOOM - De brug over de Bergse Diepsluis in de Oesterdam (N659) is vanaf vandaag ruim een week dicht voor werkzaamheden. Rijkswaterstaat gaat dan een nieuwe slijtlaag aanbrengen. De werkzaamheden leiden tot hinder voor weg- en scheepvaartverkeer. De extra reistijd bedraagt ongeveer 20 minuten.

1 dag geleden