Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meester Alfons verlaat De Horizon: ‘Ik had het niet beter kunnen treffen’

Meester Alfons verlaat De Horizon: ‘Ik had het niet beter kunnen treffen’

RILLAND - Bij zijn 40-jarig onderwijsjubileum wilde Alfons Govers (66) er nog niet aan denken, maar nu wordt het toch realiteit. Per 1 november gaat hij met pensioen bij ‘zijn schooltje’ De Horizon in Rilland. Voor een onvergetelijk afscheid is het op vrijdag 22 oktober, de dag voor de herfstvakantie, feest op school. Alle kinderen en leerkrachten studeren een circusshow in voor meester Alfons. Hij weet nu al dat hij zal genieten. “Na 42 jaar ben ik dompteur af”, lacht hij.

Om het jaar is er een Grote Avond bij De Horizon. Die staat nu in het teken van Govers’ pensioen. De onderwijzer, adjunct-directeur, computermeester en klusjesman wilde bewust niet aan het einde van een schooljaar stoppen, maar per 1 november. “Ik heb dit schooljaar geen klas meer en zo kan ik alles goed overdragen.” Na 42 jaar is dat nogal wat. “Fons weet heel veel van de school”, zegt Corina Mackloet, de vijfde directeur die Govers meemaakt. “In elke steen zit een druppeltje van zijn zweet”, vertelt ze over zijn betrokkenheid én twee rechterhanden. Als er een deur geverfd moet worden, doet Govers dat zonder dat iemand het hem hoeft te vragen. Voor zijn 40-jarig jubileum schonk hij de school twee zelf in elkaar gezette bankjes en de vrolijke vlieger op de buitenmuur heeft hij ook vernieuwd. “Ik denk dat ik voor een klusje nog wel eens op school kom”, glimlacht de Rillander. De Horizon, waar hij zijn hele werkzame leven doorbracht, zit voor altijd in zijn hart. “Het voelt als thuis. Maar het is mooi geweest. Héél mooi. Ik had het niet beter kunnen treffen.” Daarmee doelt hij onder meer op de sfeer en saamhorigheid in de oorspronkelijk rooms-katholieke, nu interconfessionele school. De medewerkers zijn betrokken en ouders staan klaar om te helpen. “Het voelt als één familie. Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor de school.” En de betrokkenheid van het meedenkende schoolbestuur heeft hij ook altijd bijzonder gevonden.

Geschiedenisleraar

Al jong zag Govers zich later voor de klas staan. “Ik was leergierig en dan wil je kennis ook graag op anderen overbrengen, denk ik. Later vond ik mijn geschiedenisleraar geweldig. Hij vertelde verhalen zonder een boek nodig te hebben. Dat heeft me geïnspireerd.” Als leraar moet je oog hebben voor ieder individu en niet boven de kinderen staan, vindt Govers. Hij is hen dankbaar voor de vele mooie herinneringen. “Ooit hadden we een ouder die piloot was en konden we vliegen tijdens de schoolreis”, noemt hij er een. De deelname van de school aan de televisiequiz ‘Ren je Rot’, van 1973 tot 1983 op televisie, is hij ook niet vergeten. “Natuurlijk wonnen we”, lacht hij. “Je moest na iedere vraag naar het vak van het juiste antwoord rennen en iedereen ging gewoon achter Betsie Verberk aan, want zij wist alles.”

Voor zijn baan op de school die het Rillandse klooster in 1914 oprichtte, verhuisde de Brabander met echtgenote Marie-José van Putte naar Rilland. Een paar jaar later kreeg hij zijn kinderen Michiel en Carolien - nu dertigers - in de klas. Govers ziet zich na zijn pensioen niet teruggaan naar Noord-Brabant. “We wonen fijn in Rilland. Ik ben een Zeeuwse Brabander geworden.” Als pensionado gaat hij vrijwilligerswerk doen, fietsen en klussen en misschien wel een cursus volgen. “Verder laat ik het lekker open.”

Bij de circusshow op 22 oktober om 13.30 uur zijn ouders welkom en kunnen ook oud-leerlingen van meester Alfons hem uitzwaaien.

Meer uit Reimerswaal

Dronken man steelt auto en rijdt zich vast

KRUININGEN - Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ervan verdacht in een dronken bui een auto te hebben gestolen vanaf een camping in Yerseke. De politie hield hem niet veel later aan.

1 dag geleden
Politie deelt 135 boetes uit tijdens verkeerscontrole

KRUININGEN - De politie heeft donderdag een verkeerscontrole gehouden met inzet van onder meer een touringcar op de snelweg A58 in Zeeland. Ze heeft 135 bekeuringen uitgeschreven voor verschillende overtredingen, maar vooral het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het besturen van de auto.

2 dagen geleden
Yersekenaar zwaait met 'vuurwapen' bij verkeersruzie in Kruiningen

KRUININGEN - De politie heeft vrijdag een 23-jarige man uit Yerseke aangehouden, omdat hij een vuurwapen tevoorschijn zou hebben gehaald bij een verkeersconflict in Kruiningen. Na onderzoek blijkt het te gaan om een nepwapen dat op het oog niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, aldus de politie.

2 dagen geleden
Genieten van langsvarende reus

HANSWEERT - Donderdagavond is het containerschip MSC Loreto over de Westerschelde gevaren. Dat trok op diverse plaatsen langs het water publiek. 

2 dagen geleden
Geen overtredingen geconstateerd bij grote controle buitengebied Reimerswaal

KRUININGEN - De politie heeft donderdag samen met andere partijen een grote controle gehouden in het buitengebied van de gemeente Reimerswaal. ‘Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd’, laat de gemeente Reimerswaal weten. 

3 dagen geleden
Brandweer Kruiningen zet deuren open voor publiek

KRUININGEN - De brandweerpost in Kruiningen houdt dinsdag een open avond voor het publiek.

3 dagen geleden
Ons Genoegen in Kapelle bestaat 115 jaar

KAPELLE - Muziekvereniging Ons Genoegen in Kapelle bestaat 115 jaar. De club doet niet veel aan jubileumactiviteiten, maar blijft druk om de vereniging en het bespelen van muziekinstrumenten op de kaart te zetten bij jongeren. ‘’De aanwas van nieuwe jeugd is de reden dat we al zo lang bestaan’’, zegt voorzitter Jacomien Burgs-Van Willegen. ‘’Daar zetten we dit jaar nog meer op in.’’ 

4 dagen geleden