Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meester Alfons: 'De Horizon voelt als mijn schooltje'

Meester Alfons: 'De Horizon voelt als mijn schooltje'

RILLAND - Een 40-jarig onderwijsjubileum verdient een feestje. En dat heeft meester Alfons van basisschool De Horizon in Rilland dan ook gekregen. 

Ter ere van het jubileum ‘mocht’ meester Alfons vorige week donderdag met de skelter naar school. “Ik fiets graag, maar die paar honderd meter met de skelter vielen niet mee”, blikt de 62-jarige jubilaris lachend terug. Maar eenmaal aangekomen bij de school was de zware rit snel vergeten, want alle kinderen en collega’s wachtten hem op voor een feestelijk onthaal. “Het was een geweldige dag.”

Saamhorigheidsgevoel

Veertig jaar zit Alfons Govers in het onderwijs en al die jaren bij dezelfde rooms-katholieke school. “Dit is mijn schooltje, ik ben zó blij hier”, vertelt hij met een twinkeling in zijn ogen. Dat komt onder meer door het saamhorigheidsgevoel. De medewerkers zijn betrokken, en de ouders en het meedenkende schoolbestuur ook. “Toen ik begon, waren we met zijn drieën en nu met zijn vijftienen, dus we zijn erg gegroeid, maar het voelt als één familie. We doen samen dingen en iedereen voelt zich verantwoordelijk voor de school. Door de jaren heen hebben ouders het drukker gekregen, maar bijvoorbeeld met de Koningsspelen vrijdag stond er weer een hele groep klaar om de activiteiten te begeleiden. Dat is geweldig.”

Geïnspireerd

Bijzonder is ook dat Alfons Govers altijd al voor de klas wilde staan. “Als klein jongetje zei ik al dat ik later meester wilde worden. Ik was leergierig en dan wil je kennis ook graag op anderen overbrengen, denk ik. Later vond ik mijn geschiedenisleraar geweldig. Hij vertelde verhalen zonder een boek nodig te hebben. Dat heeft me geïnspireerd.” Als leraar moet je in de ogen van de jubilaris open staan voor ieder individu en niet boven de kinderen staan. “Echt contact maken is belangrijk, ook met de ouders. Zo pakken we zaken meteen op en laten ze niet liggen.”

Papa

Meester Alfons - inmiddels ook adjunct-directeur - begon zijn carrière als invalkracht op de school die het Rillandse klooster in 1914 oprichtte. Toen hij een vaste aanstelling kreeg aangeboden, moest de Brabander uit Putte verhuizen naar Rilland. Daar hoefde hij niet lang over na te denken, want zijn eerste tijd was hem goed bevallen. “Dat kwam onder meer door de directeur, Jan Wouters. Hij was een warme man, die open stond voor al mijn vragen. Ik was natuurlijk nog een beginneling.”

Zo kwam hij samen met echtgenote Marie-José in Rilland te wonen. En een paar jaar later kreeg hij zijn kinderen Michiel en Carolien - nu dertigers - in de klas. “Dat ging heel goed. Ze konden het prima scheiden dat ik papa en meester was.”

Slikoapertje

En dan is het opeens, na de samenvoeging van kleuterschool ‘t Slikoapertje en de lagere school tot basisschool De Horizon, de naamswijziging van onderwijzer naar leraar en drie verbouwingen om uit te breiden, veertig jaar later. “En later dit jaar worden we onderdeel van een integraal kindcentrum, voor nul tot veertien jaar, dus we blijven vernieuwen. Er is ontzettend veel veranderd, maar daarin groei je mee.”

Vliegen

Officieel was het jubileum op 7 januari, maar de school vierde het afgelopen donderdag, met de theatervoorstelling Hilaria in dorpshuis Luctor et Emergo. Meester Alfons deed de kinderen twee nieuwe bankjes cadeau, die hij zelf in elkaar zette. "Voor onder het afdakje op het schoolplein." De jubilaris is de kinderen dankbaar voor de plezierige tijd. Hij heeft al ontzettend veel mooie herinneringen verzameld, maar kan er toch twee noemen. “Ooit hadden we een ouder die piloot was en konden we vliegen tijdens de schoolreis. We vlogen van Antwerpen naar Brussel en reden vervolgens met de bus naar Walibi”, grinnikt hij. “En we hebben ook nog een rondvlucht boven Rilland gedaan.”

Ren je Rot

Een andere mooie herinnering is de deelname van de school aan de televisiequiz ‘Ren je Rot’, die van 1973 tot 1983 werd uitgezonden. “Natuurlijk wonnen we”, lacht de jubilaris. “Je moest na iedere vraag naar het vak van het juiste antwoord rennen en iedereen ging gewoon achter Betsie Verberk aan, want zij wist alles.”

Pensioen

Meester Alfons hoopt tot zijn pensioen bij De Horizon te blijven. “Ik heb altijd gezegd dat ik ermee stop als ik het niet meer leuk vind, maar het zal afkicken worden als ik met pensioen mag. Ik voel me zo verbonden met de school. Ik denk er nog maar niet te veel aan, haha.”

Meer uit Reimerswaal

Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

7 uur geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

8 uur geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

1 dag geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

1 dag geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

3 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

3 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

4 dagen geleden