Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meesten negeren dringend advies woningen te verlaten om Peelbrand

Meesten negeren dringend advies woningen te verlaten om Peelbrand

HORST AAN DE MAAS (ANP) - De hulpdiensten hebben woensdagmiddag de bewoners van dertig huizen langs de Helenavaart, vlakbij een zeer grote natuurbrand in De Peel, gevraagd hun woningen te verlaten. Dat gebeurde volgens een woordvoerder van de brandweer uit voorzorg. "Een groot deel van de bewoners volgt het advies niet op", erkende de woordvoerder. "Maar het is een dringend, geen dwingend advies."

De woningen liggen aan de Koolweg en Soemeersingel in Helenaveen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de bewoners hun huis uit zouden moeten. Voorzitter Paul Bax van de dorpsraad in Helenaveen zei dat de mensen die in beide straten langs de Helenavaart wonen zich nog geen grote zorgen maken.

Uitbreiding

Volgens de brandweer staat een gebied van 34 hectare in brand. De uitbreiding van de vuurzee gaat volgens de woordvoerder langzamer dan eerder verwacht. "Wat niet wil zeggen dat we het vuur onder controle hebben."

Na de eerste brandmelding rond 06.30 uur breidde de brand zich snel uit. Brandweerkorpsen uit Brabant, Limburg en Overijssel bestrijden het vuur met meerdere pelotons. Ook zijn twee helikopters van de luchtmacht, een Cougar en een Chinook, bezig met het droppen van water boven onbegaanbare stukken.

Verder brengen een helikopter van de politie met infraroodcamera en een drone van industrieterrein Chemelot in Geleen de situatie vanuit de lucht in kaart.

Horst aan de Maas

De gemeente Horst aan de Maas heeft woensdagmiddag voor het gebied een noodverordening afgekondigd in een poging ramptoeristen te weren. In de verordening staat dat het gebied verboden toegang is voor iedereen die er niks te zoeken heeft. Het is er te gevaarlijk en nieuwsgierigen lopen hulpverleners voor de voeten. Ook ging er een NL Alert uit aan de Brabantse kant. Ontvangers van het bericht werden opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden.

Een gespecialiseerd grondteam van de brandweer in Overijssel steekt woensdagmiddag in de Limburgse Peel zogenoemde tegenbranden aan om het vuur tot staan te brengen. Op andere plekken zijn Staatsbosbeheer en de brandweer bezig met het maken van stoplijnen door stroken grond en weilanden zodanig nat te maken dat het vuur er stopt. De brandweer houdt ook bomen nat aan de rand van een naburig bosgebied.

Meer uit Binnenland

Code oranje in Noord- en Zuid-Holland beëindigd

DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.

1 uur geleden
Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

5 uur geleden
Almelo kondigt noodbevel af om ongeregeldheden Heracles - Sparta

ALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.

6 uur geleden
Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

8 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

9 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

10 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

12 uur geleden