
Meeste vertraging is op de snelweg bij Leiden
AMSTERDAM (ANP) - Op de wegen bij Leiden lopen automobilisten de meeste vertraging op. Ze moeten rekening houden met gemiddeld 30 procent extra reistijd. Dat betekent dat ze bij een rit die normaal gesproken een uur zou duren, gemiddeld 18 minuten langer onderweg zijn. In de ochtendspits was de gemiddelde vertraging bij Leiden zelfs 62 procent. Een rit van een uur kost dan 37 minuten extra.
Navigatiemaker TomTom heeft de vertragingen uitgerekend. De onderzoekers kijken daarbij niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rondom de steden. De drukte bij Leiden heeft volgens TomTom niet alleen te maken met de A4, ook met werkzaamheden bij het station en op de N44 tussen Leiden en Den Haag en met onderhoud aan een paar belangrijke bruggen.
Den Haag had vorig jaar de meeste extra reistijd, maar de hofstad staat nu tweede. Haarlem is derde. In de top 10 staan verder Nijmegen, Amsterdam, Arnhem, Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven. Op de wereldranglijst staat Leiden 131e. Den Haag staat op plek 151 en Haarlem is 163e.
De snelste stijger is Nijmegen, waar de extra reistijd toenam van 22 naar 27 procent. Dit kan komen door "het grootschalige onderhoud aan de Waalbrug, het onderhoud op de A325 en de N325 afgelopen zomer of werkzaamheden rondom nieuwbouw van de Waalsprong."
Bengaluru in India heeft de langste vertragingen in het verkeer. Bij een gemiddelde rit daar zijn automobilisten 71 procent langer onderweg. Dat betekent dat een rit van een uur bijna 43 minuten uitloopt. Andere drukke wereldsteden zijn Manilla (Filipijnen), Bogotá (Colombia), Mumbai (India) en Pune (India). Moskou, Istanbul, Kiev en Boekarest zijn de drukte steden van Europa
Hekkensluiter op de TomTom-ranglijst is het Amerikaanse stadje Greensboro, net als vorig jaar. Net daarboven staan Cadiz (Spanje), Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) en Almere. TomTom baseert de lijst op informatie uit ongeveer 600 miljoen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Kennis- en expertisecentrum Rutgers heeft de extreem-conservatieve stichting Civitas Christiana gedagvaard om "de aanhoudende leugens en laster" die de stichting volgens Rutgers verspreidt over de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze jaarlijkse projectweek krijgen basisschoolleerlingen les over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. "We nemen deze juridische stappen, omdat we ouders en leerkrachten willen ondersteunen en desinformatie tegen willen gaan", aldus Rutgers.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Steeds minder kinderen overlijden voor hun vijfde verjaardag. Maar kinderfonds UNICEF vreest dat dit in de komende jaren verandert in een nieuwe toename, door bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Door bezuinigingen sluiten klinieken hun deuren, worden gezondheidswerkers ontslagen en worden levensreddende vaccinatieprogramma's stilgelegd. Elke bezuiniging nu betekent een verloren kinderleven morgen", stelt directeur Suzanne Laszlo van de Nederlandse tak van UNICEF.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle ministeries moeten een lijst maken met wat gemeenten moeten doen, wat de ambities daarin zijn en hoeveel geld ze daarvoor krijgen. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) adviseert het kabinet ook om beter zicht te houden op de gemeentelijke taken. Momenteel heeft het Rijk nog te weinig zicht op wat gemeenten namens de landelijke overheid uitvoeren.
4 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - De politie biedt excuses aan voor de manier waarop een agent onlangs in gesprek is gegaan met een demonstrant bij haar huis in Amersfoort. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door onder andere het lokale medium Nieuwsplein33 en RTL Nieuws. Beelden die de vrouw van het voorval maakte, gaan rond op sociale media.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de Adviesraad Migratie ziet niet hoe de twee asielwetten van minister Marjolein Faber de asielketen gaan helpen. "Ze zullen de problemen in de uitvoering niet wegnemen. Misschien wel bij de IND, maar dan komt het bij de rechtspraak terecht", zei voorzitter Monique Kremer. "De maatregelen zullen niet voor grootscheepse verandering zorgen."
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal vroegtijdige schoolverlaters moet de komende twee jaar flink dalen als het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het doel voor 2026 wil halen. In het schooljaar 2023/2024 vielen 29.163 mensen uit op het voortgezet onderwijs, mbo en volwassenenonderwijs (vavo), schrijft minister Eppo Bruins (OCW) in een brief aan de Tweede Kamer. Een jaar eerder waren dat er ruim 500 meer. Het streven is om dit in het schooljaar 2025/2026 te verlagen naar 18.000.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het UWV gaat 43.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen controleren op mogelijke fouten. Dat heeft minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag bekendgemaakt na de ministerraad. De uitkeringsinstantie wil dit voorjaar beginnen met het corrigeren van verkeerd berekende WIA-uitkeringen. Dat gebeurt in eerste instantie in kleine stapjes, omdat de minister wil voorkomen dat bij het herstel weer fouten worden gemaakt.
16 uur geleden