
Meeste Nederlandse Joden ervaren meer antisemitisme dan eerder
BRUSSEL (ANP) - Het gros van de Joden in Nederland stelt dat er meer antisemitisme is dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit een donderdag verschenen Europees onderzoek. Met 83 procent ligt dat percentage net iets hoger dan het Europese gemiddelde van 80 procent. Bijna alle in Nederland wonende Joden hebben in het dagelijks leven te maken gehad met antisemitisme.
Joden krijgen zowel op straat als online te maken met Jodenhaat, blijkt uit de derde editie van een enquête van het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA). Dat ziet toe op racisme en vreemdelingenhaat in de Europese Unie.
Bijna een op de acht Joden in Nederland draagt uit veiligheidsoverwegingen regelmatig geen Joodse symbolen in het openbaar, bijna de helft doet dat nooit. Dat is iets meer dan het Europese gemiddelde. Ruim een kwart van de Joden in Nederland voelt zich gediscrimineerd, ook meer dan de 20 procent gemiddeld in Europa. Net zoals elders in Europa worden Joden in Nederland lastiggevallen, krijgen ze te maken met pesterijen en worden ze soms aangevallen. Ze zijn bang dat dit gaat toenemen.
'Golf'
De enquête is afgerond voor de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober en de Israëlische militaire acties die daarop volgden. Daarna hebben de onderzoekers nog informatie verzameld bij twaalf organisaties van Joodse gemeenschappen. Sommigen daarvan meldden een toename van antisemitisme van meer dan 400 procent. Aan de enquête deden bijna 8000 Joden uit dertien Europese landen mee. In die landen woont naar schatting ongeveer 96 procent van de Joodse bevolking in de Europese Unie.
"Europa is getuige van een golf van antisemitisme, deels veroorzaakt door het conflict in het Midden-Oosten. Dit beperkt Joodse mensen ernstig in hun mogelijkheden om veilig en waardig te leven", zegt FRA-directeur Sirpa Rautio. De Joodse gemeenschappen moeten worden beschermd "tegen alle vormen van haat en intolerantie, zowel online als offline".
'Voetbalstadions'
De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, Eddo Verdoner, is niet verrast door de uitkomsten van het Europese onderzoek en evenmin door de relatief slechte positie van Nederland, zegt hij in het NRC. De tolerantie waarom Nederland bekendstaat, "lijkt steeds meer op onverschilligheid. En die leidt ertoe dat we dingen gedogen die niet door de beugel kunnen, zoals antisemitische spreekkoren in voetbalstadions. We hebben lang gedaan alsof dat er gewoon bij hoorde, maar dat is natuurlijk niet zo."
In 2013 en 2018 voerde FRA dezelfde enquête uit.
Meer uit Binnenland
BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Kajsa Ollongren grijpt naast een prominente nieuwe functie in Brussel. Ze wordt niet het nieuwe hoofd van het Europees Defensieagentschap (EDA), zeggen ingewijden.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De NAVO-top in juni is duurder dan gedacht. In de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota staat dat de top in Den Haag "vooralsnog" 183,4 miljoen euro kost. Eerder werd een bedrag van zeker 95 miljoen euro genoemd.
31 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het extra geld voor de jeugdzorg helpt op korte termijn, maar Jeugdzorg Nederland ziet dat de problemen worden doorgeschoven naar de toekomst. Volgens de branchevereniging is het een tijdelijke oplossing voor een structureel probleem. Het kabinet heeft in de voorjaarsnota bijna 3 miljard euro vrijgemaakt voor gemeenten de komende twee jaar. Het grootste deel hiervan is bestemd voor de jeugdzorg.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Alle ministeries zijn betrokken bij een datalek op de websites rijksoverheid.nl, openoverheid.nl en overheid.nl. De namen van ambtenaren waren zichtbaar in de metadata achter 100.000 van de 500.000 onderzochte documenten. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken gaat het om documenten als beleidsnota's, rapporten en documenten die worden gedeeld vanuit de Wet open overheid.
43 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Met de plannen die het kabinet in zijn voorjaarsnota presenteert, wordt het ene gat met het andere gevuld, is het oordeel van vakbond FNV. Mensen worden "hapsnap" ondersteund met bijvoorbeeld een lagere energiebelasting en het bevriezen van de sociale huren, "maar het wordt betaald uit bezuinigingen die mensen weer keihard raken met daarnaast hogere belastingen op inkomen", zegt interim-voorzitter Henk de Jong van FNV.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Werkende Nederlanders betalen de rekening voor "cadeautjes in de categorie klein bier" die het kabinet weggeeft, oordeelt vakbond CNV. Voorzitter Piet Fortuin zegt "chagrijnig" te zijn over een aantal maatregelen die werknemers raken in de portemonnee.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Treinreizigers naar Londen moeten vanaf volgende week rekening houden met vertragingen tot een halfuur. Dat komt door personeelstekort bij de marechaussee op Amsterdam Centraal, waardoor de controle van reizigers voor vertrek van de Eurostar-treinen waarschijnlijk langer duurt.
1 uur geleden