
Meeste mensen lukt het om armoederisico van ouders te ontstijgen
DEN HAAG (ANP) - De meeste kinderen uit arme gezinnen slagen erin om het armoederisico van hun ouders te ontstijgen. Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor kinderen uit migrantengezinnen is het over algemeen wel lastiger om hoger op de inkomensladder te komen. Zij erven vaker de kans op armoede van hun ouders.
Het statistiekbureau keek naar het inkomen van gezinnen en niet naar bijvoorbeeld hoeveel spaargeld mensen achter de hand hebben. Maar 9,6 procent van de kinderen die in 1995 in een gezin met een laag inkomen woonden, liep 25 jaar later in het eigen huishouden nog steeds risico om in armoede verzeild te raken. Dat betekent dat ruim negen van de tien kinderen niet zoals hun ouders met een laag inkomen te maken hadden.
Bij in het buitenland geboren kinderen uit gezinnen met lage inkomens behield 14 procent nog een risico op armoede. Ook kinderen die in Nederland werden geboren met een of twee buitenlandse ouders "erfden", zoals het CBS het noemt, relatief vaak het beperkte inkomen van hun ouders. Wanneer gekeken wordt naar herkomstgroepen dan zijn het Marokkaanse Nederlanders die er het vaakst niet in slagen om het armoedegevaar van hun ouders te ontstijgen. Bij Indonesische Nederlanders lukt dit juist het vaakst wel.
Volgens het CBS maakte in totaal bijna 5,5 procent van de inwoners van Nederland in 2020 en 2021 deel uit van een huishouden met een laag inkomen. Dat gaat dan om gezinnen waarvan de inkomsten hoogstens 2170 euro zijn. In 1995 lag die grens omgerekend nog op 1320 euro.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
42 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
3 uur geleden