Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meeste horeca in Noord-Holland, hoogste dichtheid in Zeeland

Meeste horeca in Noord-Holland, hoogste dichtheid in Zeeland

CORONAVIRUSDEN HAAG (ANP) - De sluiting van de horeca als gevolg van de corona-uitbraak zal het meest te merken zijn in de provincie Zeeland en in Amsterdam. Noord-Holland heeft het meeste horecabedrijven van alle provincies, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer dan de helft daarvan ligt in Amsterdam. Zeeland heeft de meeste horecabedrijven per duizend inwoners. Horeca-liefhebbers in Flevoland komen er bekaaid vanaf. Die provincie heeft zowel absoluut als relatief het laagste aantal horecabedrijven.

Volgens het CBS levert de horeca de grootste relatieve bijdrage aan de economie in de regio's Zeeland (3,8 procent van de bruto toegevoegde waarde), Haarlem (3,3 procent) en Groot Amsterdam (3 procent). Horecabedrijven dragen relatief het minste bij in de regio Oost-Groningen (ongeveer 1 procent).

In de ranglijst van meest horeca-dichte provincies wordt Zeeland gevolgd door Noord-Holland en Limburg. Alle drie regio's hebben gemeen dat er drukbezochte toeristische bestemmingen zijn. Na Flevoland zijn er relatief de minste hotels, restaurants en café's in de provincies Overijssel en Zuid-Holland.

Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn niet alleen de provincies met het hoogste absolute aantal horecabedrijven, maar ook de provincies waar - in dezelfde volgorde - het aantal horeca-ondernemingen de afgelopen tien jaar het meest groeide. In absolute zin zijn Flevoland, Drenthe en Groningen de provincies met de minste horecabedrijvigheid.

Het lijstje van gemeenten met de meeste horecabedrijven per duizend inwoners wordt aangevoerd door Terschelling (35,6 per duizend inwoners), gevolgd door Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog. Dat is weinig opzienbarend omdat de Waddeneilanden relatief weinig inwoners en een grote toeristische sector hebben. Relatief is er de minste horeca in de Zuid-Hollandse gemeenten Hardinxveld-Giessendam (1,5 per duizend inwoners), Albrandswaard en Krimpen aan den IJssel.

De meeste horecabedrijven zijn in hoofdstad Amsterdam (7.605), Rotterdam en Den Haag. De gemeenten Rozendaal, Hardinxveld-Giessendam en Scherpenzeel staan helemaal onderaan het lijstje van gemeenten met de meeste horeca.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

9 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

11 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

13 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

15 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

16 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

17 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

18 uur geleden