
Meeste ECOWAS-leden willen militairen leveren voor operatie Niger
ACCRA (ANP/RTR/AFP) - De meeste lidstaten van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS zijn bereid bij te dragen aan een troepenmacht op stand-by voor een eventueel ingrijpen in Niger, waar vorige maand een militaire staatsgreep is gepleegd. Alleen de drie landen met een militair bestuur en Kaapverdië willen geen militairen leveren, aldus ECOWAS-commissaris Abdel-Fatau Musah.
De ECOWAS bestaat uit vijftien landen, waar Niger er een van is. Het samenwerkingsverband heeft gedreigd met een interventie als de staatsgreep niet ongedaan wordt gemaakt, maar de voorkeur gaat vooralsnog uit naar een diplomatieke oplossing.
Volgens Musah spelen de coupplegers een "kat-en-muisspel" met de ECOWAS door ontmoetingen te weigeren en pogingen om de staatsgreep te rechtvaardigen. "Als het erop aankomt, zullen we Niger ingaan met onze eigen soldaten, uitrusting en middelen om ervoor te zorgen dat de constitutionele orde wordt hersteld", aldus de commissaris.
Koers uitstippelen
De militaire leiders van de lidstaten zijn donderdag in Ghana begonnen aan een tweedaags overleg dat bedoeld is om de mogelijke interventie te coördineren. "De focus van onze bijeenkomst is niet simpelweg reageren op de gebeurtenissen, maar om proactief een koers uit te stippelen die resulteert in vrede en bevordering van stabiliteit", zei de Nigeriaanse stafchef, generaal Christopher Gwabin Musa, hierover.
De staatsgreep in Niger vond plaats op 26 juli. De democratisch gekozen president Mohamed Bazoum zit sindsdien vast. Onder meer de ECOWAS, de Verenigde Naties en de Europese Unie hebben hun zorgen geuit over de slechte omstandigheden waarin Bazoum en zijn familie worden vastgehouden. De junta wil de afgezette president vervolgen voor hoogverraad.
Meer uit Buitenland
FLORENCE (ANP/DPA) - In meerdere Italiaanse steden is de stroom uitgevallen door de extreme hitte. In het centrum van de toeristenstad Florence zaten tal van winkels tijdelijk zonder stroom, meldde het Italiaanse persbureau Ansa. Geldautomaten en roltrappen werkten niet.
3 uur geledenMOSKOU/PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben voor het eerst in jaren weer met elkaar gebeld. De laatste keer dat ze met elkaar spraken was in september 2022, ruim een halfjaar nadat Rusland aan een grootschalig offensief in Oekraïne was begonnen.
5 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Een Russische rechter heeft de voormalige onderminister van Defensie Timoer Ivanov veroordeeld tot dertien jaar opsluiting in een strafkolonie vanwege corruptie. Het is de zwaarste straf die tot dusver is opgelegd in een serie fraudezaken tegen hoge defensieambtenaren.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Republikeinse meerderheid in de Senaat van het Amerikaanse parlement heeft na een marathonzitting ingestemd met de belangrijkste uitgavenwet van de Republikeinse president Donald Trump. De Democraten uitten felle kritiek op de bezuinigingen op sociale welzijnsprogramma's en omdat de staatsschuld gigantisch stijgt.
6 uur geledenWERCHTER (ANP) - Het Belgische festival Rock Werchter neemt maatregelen in verband met de verwachte hitte op woensdag. Het muziekfestival begint donderdag, maar de camping gaat al op woensdag open. Ook in België worden temperaturen ruim boven de 30 graden verwacht en daarom verloopt de check-in anders dan voorgaande jaren, laat het festival weten.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zinspeelt op de deportatie van Tesla-baas Elon Musk, die in Zuid-Afrika is geboren. Het is de jongste escalatie in het conflict tussen de voormalige bondgenoten.
8 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Bijna 20.000 migranten zijn de afgelopen zes maanden in kleine bootjes het Kanaal overgestoken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is een record voor de eerste helft van een jaar.
8 uur geleden