Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meest bedreigde bijensoorten in kaart gebracht

Meest bedreigde bijensoorten in kaart gebracht

KAPELLE/KRUININGEN - Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft de meest bedreigde bijensoorten in kaart gebracht.

Bijen behoren tot de meest bedreigde diergroepen, ook in Zeeland. ‘Er zijn veel initiatieven in Zeeland voor een bijvriendelijk beheer, maar de meeste van deze projecten komen vooral de minder zeldzame soorten ten goede’, stelt Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ).

Klimaatverandering

Belangrijke bedreigingen voor bijen zijn het gebruik van bestrijdingsmiddelen, klimaatverandering en het verdwijnen van bloemrijk landschap. ‘De basiskwaliteit van het landschap verbetert als deze oorzaken worden aangepakt en hiervan profiteren zowel de kwetsbare als algemenere soorten. Zolang de basiskwaliteit onvoldoende is, is het nuttig specifieke maatregelen te nemen voor de meest kwetsbare soorten, om te voorkomen dat ze uitsterven.’

Uitgestorven

In opdracht van de provincie Zeeland bracht de stichting de meest bedreigde bijensoorten in beeld. Van de zeldzame soorten zijn er diverse waarschijnlijk uitgestorven, denkt SLZ. ‘Zeventien soorten zijn na 2000 niet meer waargenomen. Voorbeelden hiervan zijn kleine wolbij, grote tuinhommel en heidezijdebij. Om dit zeker te weten, is een aanvullende controle nodig.’ Het grootste deel van de zeldzame soorten komt volgens de stichting alleen voor in natuurgebieden. ‘Uit het agrarisch landschap zijn deze bijen vrijwel volledig verdwenen. Een uitzondering daarop is de knautiabij aan de rand van Terneuzen.’

Bijenhotels

Bloemrijke tuinen met veel inheemse planten kunnen belangrijke leefgebieden voor bijen zijn. Het aanleggen van bloemrijke plekken, zoals bloemranden, helpen de bij. Ook het behouden en creëren van nestplekken, zoals nestheuvels, open plekken in de vegetatie en bijenhotels, dragen bij aan het welzijn van de diertjes.

Het rapport is in te zien op de website van Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

Meer uit Reimerswaal

De Kromme Spaak in Kapelle na flinke uitbreiding heropend: 'We blijven inzetten op groei en innovatie'

KAPELLE – Dankzij een grote verbouwing is De Kromme Spaak in Kapelle weer klaar voor de toekomst. De rijwielhandel is met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste fietsspecialisten in de regio. De Kromme Spaak is een echt familiebedrijf waar vakmanschap, kwaliteit, klantvriendelijkheid en service hoog in het vaandel staan.

9 uur geleden
Bulgaar krijgt 18 jaar cel voor doodslag Kees van Schaik (65) uit Rilland

RILLAND - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelt een 43-jarige man uit Bulgarije tot 18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op de 65-jarige Kees van Schaik uit Rilland in 2017. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde eerder 17 jaar cel op. ‘Gelet op zijn leidende rol, zijn houding tijdens het proces en het feit dat hij in het buitenland eerder is veroordeeld, maakt de straf hoger’, laat het gerechtshof woensdag weten.

1 dag geleden
Gestolen brommobiel gevonden in Yerseke, verdachte opgepakt

YERSEKE - Op de Kijkuit in Yerseke is maandag een man aangehouden op verdenking van het stelen van een 45-kilometerauto. De 24-jarige man, zonder vaste woonplaats in Nederland, is aangehouden op aanwijzing van de eigenaar van het autootje. De verdachte is een bekende van de politie.

2 dagen geleden
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

2 dagen geleden
Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

3 dagen geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

3 dagen geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

5 dagen geleden