Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meest bedreigde bijensoorten in kaart gebracht

Meest bedreigde bijensoorten in kaart gebracht

KAPELLE/KRUININGEN - Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft de meest bedreigde bijensoorten in kaart gebracht.

Bijen behoren tot de meest bedreigde diergroepen, ook in Zeeland. ‘Er zijn veel initiatieven in Zeeland voor een bijvriendelijk beheer, maar de meeste van deze projecten komen vooral de minder zeldzame soorten ten goede’, stelt Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ).

Klimaatverandering

Belangrijke bedreigingen voor bijen zijn het gebruik van bestrijdingsmiddelen, klimaatverandering en het verdwijnen van bloemrijk landschap. ‘De basiskwaliteit van het landschap verbetert als deze oorzaken worden aangepakt en hiervan profiteren zowel de kwetsbare als algemenere soorten. Zolang de basiskwaliteit onvoldoende is, is het nuttig specifieke maatregelen te nemen voor de meest kwetsbare soorten, om te voorkomen dat ze uitsterven.’

Uitgestorven

In opdracht van de provincie Zeeland bracht de stichting de meest bedreigde bijensoorten in beeld. Van de zeldzame soorten zijn er diverse waarschijnlijk uitgestorven, denkt SLZ. ‘Zeventien soorten zijn na 2000 niet meer waargenomen. Voorbeelden hiervan zijn kleine wolbij, grote tuinhommel en heidezijdebij. Om dit zeker te weten, is een aanvullende controle nodig.’ Het grootste deel van de zeldzame soorten komt volgens de stichting alleen voor in natuurgebieden. ‘Uit het agrarisch landschap zijn deze bijen vrijwel volledig verdwenen. Een uitzondering daarop is de knautiabij aan de rand van Terneuzen.’

Bijenhotels

Bloemrijke tuinen met veel inheemse planten kunnen belangrijke leefgebieden voor bijen zijn. Het aanleggen van bloemrijke plekken, zoals bloemranden, helpen de bij. Ook het behouden en creëren van nestplekken, zoals nestheuvels, open plekken in de vegetatie en bijenhotels, dragen bij aan het welzijn van de diertjes.

Het rapport is in te zien op de website van Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

Meer uit Reimerswaal

Vier de vakantie met spel archery tag in Yerseke

YERSEKE - Dinsdag (23 april) kunnen kinderen in Yerseke het spel archery tag spelen.

17 uur geleden
Dronken automobilist belandt in de berm na eenzijdig ongeluk op de A58

KAPELLE - Een dronken automobilist is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De man heeft een tijdelijk rijverbod opgelegd gekregen.

18 uur geleden
Op zoek naar Jacobus Pieter Griep uit Yerseke

YERSEKE - Henk Goedbloed is op zoek naar nakomelingen van Jacobus Pieter Griep en zijn vrouw Santje. 

1 dag geleden
Personenauto raakt van de weg op de A58 vlakbij afrit Rilland: Eén gewonde

RILLAND- Op de A58, vlakbij afrit Rilland, is zaterdagmorgen een personenauto van de weg geraakt. Dit gebeurde op de rechter rijbaan richting Vlissingen. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Eén persoon raakte bij het ongeval gewond. Hoe het kwam dat de auto van de weg raakte is onbekend. 

1 dag geleden
Rilland actief in verduurzamen woningen

RILLAND - Een duurzamer Rilland, dat is waar Energiecoöperatie 4411 voor staat. Op dit moment is de coöperatie druk bezig met het project met energiecoaches, zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt. Daarbij krijgen woningeigenaren in het postcodegebied advies over het verduurzamen van hun woning. 

2 dagen geleden
Nieuwe naam voor Fruitteeltmuseum Kapelle: Zeeuws Fruit Museum

KAPELLE - Het Fruitteeltmuseum in Kapelle heeft vrijdag haar nieuwe naam onthuld: Zeeuws Fruit Museum.

2 dagen geleden
Bromfietser naar ziekenhuis na botsing met auto in Kruiningen

KRUININGEN - Een bromfietser is donderdagavond gewond geraakt na een aanrijding met een auto in Kruiningen.

2 dagen geleden