
Meerderheid Nederlanders gebruikt mobiele telefoon om te betalen
SAN FRANCISCO (ANP) - Een meerderheid van de Nederlanders, 53 procent, gebruikt de mobiele telefoon voor betalingen bij de kassa. Dat is een stijging van 39 procent ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit onderzoek van creditcardmaatschappij Visa.
Vier op de vijf Nederlanders verkiezen nu digitale betaalmethoden boven contant geld. Ze waarderen de snelheid en veiligheid van digitaal betalen, net als het overzicht dat het biedt van de uitgaven. Een vijfde van de Nederlanders mijdt winkels waar betalingen met pinpas of mobiele telefoon niet mogelijk zijn.
Bijna de helft (44 procent) van de Nederlanders die digitaal afrekent in een restaurant geeft inmiddels ook digitaal fooi. De angst dat een digitale fooi niet bij het bedienend personeel terechtkomt, is voor anderen de belangrijkste reden om nog steeds munt- of briefgeld te gebruiken.
Cryptovaluta
Vooral de jongere generaties blijven digitale betaalmethoden intensief gebruiken. Bijna een derde van de Nederlanders onder de 36 jaar gebruikt bijna nooit contant geld. Bijna driekwart zou eerder het huis verlaten zonder portemonnee dan zonder mobiele telefoon. Zelfs bij 60-plussers kiest een kleine meerderheid nu voor de mobiele telefoon en laat de portemonnee thuis.
Ten opzichte van vorig jaar zijn cryptovaluta, en het bezit hiervan, iets minder populair geworden, volgens Visa. Waar in 2022 nog een op de vijf Nederlanders één of meerdere cryptomunten bezat, is dat nu gedaald naar 18 procent.
Meer uit Financieel
WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
7 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenhandel in Amsterdam kwam woensdag bij de opening nauwelijks in beweging. De aandacht van beleggers blijft uitgaan naar de ontwikkeling rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij dreigde dinsdag nog met importheffingen voor buitenlands koper van 50 procent. Op de metalenbeurs in New York stegen de koperprijzen naar nieuwe records. Verder liet Wall Street weinig beweging zien.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse WPP, een van de grootste reclamebureaus ter wereld, waarschuwt voor een tegenvallende winst en omzet dit jaar. Het bedrijf schrijft dit toe aan groeiende macro-economische onzekerheid, waardoor de advertentie-inkomsten onder druk staan. WPP kondigde woensdag ook het vertrek van topman Mark Read aan.
3 uur geledenCUPERTINO (ANP) - Apple voert gesprekken om de uitzendrechten van de Formule 1 in de Verenigde Staten te bemachtigen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times woensdag gemeld. Het bedrijf daagt daarmee ESPN van Disney uit, dat momenteel de F1-races uitzendt in de VS.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bedrijven in Nederland potten steeds meer geld op, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Terwijl de inkomsten van ondernemingen buiten de financiële sector vorig jaar naar recordhoogte stegen, bleven de investeringen achter.
5 uur geleden