Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerderheid kiesmannen VS brengt stem uit voor Joe Biden

Meerderheid kiesmannen VS brengt stem uit voor Joe Biden

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden heeft een meerderheid van de 538 kiesmannen in de Verenigde Staten achter zich gekregen. Met de 55 stemmen uit Californië kwam de opvolger van Donald Trump boven de benodigde 270 kiesmannen uit.

De stemmen van de kiesmannen druppelden in de loop van de dag binnen. De uitslag van de verkiezingen van 3 november wordt op 6 januari officieel gemaakt door Amerikaanse parlement, het Congres. Op 20 januari wordt Joe Biden geïnaugureerd als 46e president van VS.

In de VS gaan stemmen van kiezers naar kiesmannen. De kandidaat van de partij die een staat wint, krijgt alle kiesmannen van die staat achter zich, ook bij een miniem verschil in stemmen.

Eerder bleek dat de Democraat Joe Biden 306 kiesmannen achter zich kreeg, en Trump 232. Trump en zijn Republikeinse Partij hebben de uitslag nog altijd niet erkend en zeggen zonder bewijs dat er gefraudeerd is. De meer dan 50 rechtszaken die zij tot dusver aanspanden, veranderden echter niets aan de uitslag.

Nu de kiesmannen hun stemmen hebben uitgebracht, kan vrijwel niets Bidens presidentschap nog tegenhouden. Enkele Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden, het Lagerhuis van het Congres, willen op 6 januari nog een laatste poging doen om de uitslag te veranderen in Trumps voordeel, meldt The New York Times. Volgens rechtsgeleerden en ook enkele Republikeinse partijgenoten is dat echter een kansloos scenario. Om de uitslag te verwerpen is een meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden nodig. In die laatste kamer hebben de Democraten de meerderheid

Twee prominente Republikeinse senatoren spraken zich maandag bovendien uit tegen plannen van Trump en zijn bondgenoten om de uitslag nu in het Congres aan te vechten. Senator John Thune (South Dakota), na voorzitter Mitch McConnell de hoogste Republikein in het Hogerhuis, zegt dat de poging "nergens heen gaat".

Senator John Cornyn (Texas) zei dat elke poging om de verkiezingsuitslag in het Congres te veranderen "een grote vergissing zou zijn". "Er komt een moment wanneer je moet realiseren dat je, ondanks je goede inzet, onsuccesvol bent geweest. Dat is min of meer de aard van verkiezingen."

Meer uit Buitenland

Ruim anderhalf miljoen bezoekers bij megaconcert Madonna in Rio

RIO DE JANEIRO (ANP/RTR) - Het afsluitende optreden van de Celebration Tour van Madonna heeft volgens de autoriteiten ongeveer 1,6 miljoen mensen naar het strand van Copacabana in Rio de Janeiro getrokken. Het megaconcert van de 65-jarige artieste was voor bezoekers gratis, de overheid kostte het naar verluidt zo'n 20 miljoen real (omgerekend ruim 3,6 miljoen euro).

2 uur geleden
Madonna geeft megaconcert in Rio de Janeiro

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA/AFP) - Madonna heeft zaterdagnacht een megaconcert gegeven op het strand van Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Volgens het stadsbestuur werden er 1,5 miljoen fans verwacht bij het optreden. Hoeveel dat er uiteindelijk precies waren, was niet onmiddellijk duidelijk. Wel tonen foto's van het evenement dat het strand afgeladen vol stond.

4 uur geleden
Minimalistische kunstenaar Frank Stella overleden

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is op 87-jarige leeftijd overleden, melden verschillende media in de Verenigde Staten. De schilder en beeldhouwer, die zich vooral met zijn vroege minimalistische werken een dominante plek binnen de naoorlogse Amerikaanse kunstwereld verwierf, stierf thuis in Manhattan aan lymfeklierkanker, meldt The New York Times.

6 uur geleden
Hamas: geen akkoord zonder definitief einde oorlog in Gaza

CAÏRO (ANP/AFP) - Een hoge functionaris van Hamas heeft gezegd dat de Palestijnse groepering niet zal instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet expliciet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt. De functionaris, die volgens persbureau AFP niet bij naam genoemd wilde worden, hekelde de Israëlische pogingen om tot een akkoord te komen over de vrijlating van gijzelaars "zonder dit te koppelen aan het beëindigen van de agressie in Gaza".

10 uur geleden
VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een "echte" hongersnood in het noorden van de Gazastrook. De problemen zouden zich uitbreiden naar het zuiden van het Palestijnse gebied, aldus Cindy McCain in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

17 uur geleden
Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

19 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

19 uur geleden