Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere demonstraties tegen fossiele brandstoffen bij klimaattop

Meerdere demonstraties tegen fossiele brandstoffen bij klimaattop

DUBAI (ANP) - Op het terrein van de klimaattop in Dubai zijn dinsdag weer meerdere kleine demonstraties tegen fossiele brandstoffen. En ook later op de dag staan er nog acties gepland. Wel blijft de omvang van de demonstraties tot nu toe kleiner dan in andere jaren. Critici wijten dat vooral aan de regels die gelden in het gastland, de Verenigde Arabische Emiraten.

Op straat is het verboden om te demonstreren in de VAE. De 'blauwe zone' op het COP-terrein is echter gebied van de Verenigde Naties. Daar is het dan ook wel toegestaan, al worden lokale regels wel meegenomen. "Het is goed dat we hier van ons kunnen laten horen", zegt beleidsadviseur Agnes Schim van der Loeff van ActionAid. Ze noemt activisten en maatschappelijke organisaties ook wel de "waakhonden" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop. "Al merk je wel dat het hier wat anders gaat dan in Nederland."

Voorzitter Dion Huidekooper van de Jonge Klimaatbeweging vertelt dat hij vooraf heeft getwijfeld of hij wel naar deze klimaattop in de VAE moest gaan. "Zeker aangezien de voorzitter ook nog eens topman is bij het staatsoliebedrijf is", voegt hij toe. "Je wil niet bijdragen aan een soort greenwashingshow." Er is sinds de aanstelling van COP-voorzitter Sultan Al-Jaber al meermaals ophef ontstaan.

Klimaatwetenschap

Het meest recente voorbeeld is de onthulling van The Guardian, waarin naar voren kwam dat Al-Jaber had gezegd dat de wetenschap niet aantoont dat het uitfaseren van fossiele brandstoffen noodzakelijk is om de opwarming van de aarde te beperken. Ook zou een uitfasering volgens de voorzitter ontwikkelingen ondermijnen. Al-Jaber noemde de uitspraken maandag uit zijn verband gerukt en zei dat hij wel in de klimaatwetenschap gelooft. Hij vroeg zich af of de media erop gericht zijn zijn voorzitterschap te ondermijnen.

Juist om tegenwicht te bieden aan de olie- en gaslobby in de VAE besloot Huidekooper wel naar de klimaattop te gaan. "Het gaat immers over onze toekomst", zegt hij. "In een land waar vrijheid van meningsuiting wordt beperkt, protest nauwelijks mogelijk is en de meeste media in staatshanden zijn, is dit voor mensen die klimaat en mensenrechten belangrijk vinden een unieke kans om druk uit te oefenen. Dat is ook nodig, want de Golfstaten hebben er een groot belang bij om fossiele brandstoffen in stand te houden."

De meeste demonstraties zijn gericht op fossiele brandstoffen, maar zondag was er een actie met afbeeldingen van watermeloenen op het COP-terrein. De watermeloen is uitgegroeid tot symbool voor steun aan de Palestijnse gebieden. Bij de actie werden namen van gedode mensen uit Gaza opgelezen.

Meer uit Buitenland

Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

12 minuten geleden
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

SANTIAGO (ANP) - Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken "niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd". Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

37 minuten geleden
Poolse regering kritisch op pro-Russisch spandoek bij boerenactie

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse regering heeft kritiek geuit op pro-Russische en anti-Oekraïense teksten die te zien waren tijdens de boerenprotesten in dat land. De regering zegt dat Rusland mogelijk een rol heeft gespeeld in de uitlatingen.

48 minuten geleden
Britse minister erkent 'onregelmatigheid' na mislukte rakettest

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering is in verlegenheid gebracht door berichten dat opnieuw een proeflancering van een dure Trident II-raket is mislukt. Minister van Defensie Grant Shapps zag zich genoodzaakt te benadrukken dat het kernwapenarsenaal van zijn land nog steeds inzetbaar is. "De regering heeft er alle vertrouwen in dat de Britse afschrikkingsmacht nog steeds effectief, betrouwbaar en afschrikwekkend is", liet de bewindsman schriftelijk weten aan het parlement.

52 minuten geleden
Britse sancties tegen gevangenisbestuurders om dood Navalny

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse overheid heeft sancties ingesteld tegen zes mensen die aan het hoofd van de gevangenis staan waar Aleksej Navalny overleed. Zij mogen het Verenigd Koninkrijk niet in en hun eventuele tegoeden in dat land worden bevroren, meldt buitenlandminister David Cameron.

1 uur geleden
Spanning loopt op bij boerenprotest in Madrid na stoppen tractors

MADRID (ANP) - Protesterende boeren in Madrid dreigen een centraal plein bezet te houden als mededemonstranten aan de rand van de stad niet verder kunnen met hun trekkers. Er is woensdag een groot protest voorzien in de hoofdstad waarbij boeren vanaf vijf verschillende routes met tractors naar het centrum trekken naar een verzamelpunt. Van daar zouden ze aan het begin van de middag naar het landbouwministerie rijden en lopen als slot van de demonstratie.

2 uur geleden
Deel van brug in aanbouw ingestort in Lochem, mensen bekneld

LOCHEM (ANP) - In Lochem, in de Achterhoek, is een deel van een brug in aanbouw op de Goorseweg ingestort. Er zitten mensen bekneld, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, maar hoeveel is nog niet bekend. De hulpdiensten zijn aanwezig en er zijn ook traumahelikopters opgeroepen.

3 uur geleden