Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere demonstraties tegen fossiele brandstoffen bij klimaattop

Meerdere demonstraties tegen fossiele brandstoffen bij klimaattop

DUBAI (ANP) - Op het terrein van de klimaattop in Dubai zijn dinsdag weer meerdere kleine demonstraties tegen fossiele brandstoffen. En ook later op de dag staan er nog acties gepland. Wel blijft de omvang van de demonstraties tot nu toe kleiner dan in andere jaren. Critici wijten dat vooral aan de regels die gelden in het gastland, de Verenigde Arabische Emiraten.

Op straat is het verboden om te demonstreren in de VAE. De 'blauwe zone' op het COP-terrein is echter gebied van de Verenigde Naties. Daar is het dan ook wel toegestaan, al worden lokale regels wel meegenomen. "Het is goed dat we hier van ons kunnen laten horen", zegt beleidsadviseur Agnes Schim van der Loeff van ActionAid. Ze noemt activisten en maatschappelijke organisaties ook wel de "waakhonden" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop. "Al merk je wel dat het hier wat anders gaat dan in Nederland."

Voorzitter Dion Huidekooper van de Jonge Klimaatbeweging vertelt dat hij vooraf heeft getwijfeld of hij wel naar deze klimaattop in de VAE moest gaan. "Zeker aangezien de voorzitter ook nog eens topman is bij het staatsoliebedrijf is", voegt hij toe. "Je wil niet bijdragen aan een soort greenwashingshow." Er is sinds de aanstelling van COP-voorzitter Sultan Al-Jaber al meermaals ophef ontstaan.

Klimaatwetenschap

Het meest recente voorbeeld is de onthulling van The Guardian, waarin naar voren kwam dat Al-Jaber had gezegd dat de wetenschap niet aantoont dat het uitfaseren van fossiele brandstoffen noodzakelijk is om de opwarming van de aarde te beperken. Ook zou een uitfasering volgens de voorzitter ontwikkelingen ondermijnen. Al-Jaber noemde de uitspraken maandag uit zijn verband gerukt en zei dat hij wel in de klimaatwetenschap gelooft. Hij vroeg zich af of de media erop gericht zijn zijn voorzitterschap te ondermijnen.

Juist om tegenwicht te bieden aan de olie- en gaslobby in de VAE besloot Huidekooper wel naar de klimaattop te gaan. "Het gaat immers over onze toekomst", zegt hij. "In een land waar vrijheid van meningsuiting wordt beperkt, protest nauwelijks mogelijk is en de meeste media in staatshanden zijn, is dit voor mensen die klimaat en mensenrechten belangrijk vinden een unieke kans om druk uit te oefenen. Dat is ook nodig, want de Golfstaten hebben er een groot belang bij om fossiele brandstoffen in stand te houden."

De meeste demonstraties zijn gericht op fossiele brandstoffen, maar zondag was er een actie met afbeeldingen van watermeloenen op het COP-terrein. De watermeloen is uitgegroeid tot symbool voor steun aan de Palestijnse gebieden. Bij de actie werden namen van gedode mensen uit Gaza opgelezen.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

6 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

9 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden