Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meerdere demonstraties tegen fossiele brandstoffen bij klimaattop

Meerdere demonstraties tegen fossiele brandstoffen bij klimaattop

DUBAI (ANP) - Op het terrein van de klimaattop in Dubai zijn dinsdag weer meerdere kleine demonstraties tegen fossiele brandstoffen. En ook later op de dag staan er nog acties gepland. Wel blijft de omvang van de demonstraties tot nu toe kleiner dan in andere jaren. Critici wijten dat vooral aan de regels die gelden in het gastland, de Verenigde Arabische Emiraten.

Op straat is het verboden om te demonstreren in de VAE. De 'blauwe zone' op het COP-terrein is echter gebied van de Verenigde Naties. Daar is het dan ook wel toegestaan, al worden lokale regels wel meegenomen. "Het is goed dat we hier van ons kunnen laten horen", zegt beleidsadviseur Agnes Schim van der Loeff van ActionAid. Ze noemt activisten en maatschappelijke organisaties ook wel de "waakhonden" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop. "Al merk je wel dat het hier wat anders gaat dan in Nederland."

Voorzitter Dion Huidekooper van de Jonge Klimaatbeweging vertelt dat hij vooraf heeft getwijfeld of hij wel naar deze klimaattop in de VAE moest gaan. "Zeker aangezien de voorzitter ook nog eens topman is bij het staatsoliebedrijf is", voegt hij toe. "Je wil niet bijdragen aan een soort greenwashingshow." Er is sinds de aanstelling van COP-voorzitter Sultan Al-Jaber al meermaals ophef ontstaan.

Klimaatwetenschap

Het meest recente voorbeeld is de onthulling van The Guardian, waarin naar voren kwam dat Al-Jaber had gezegd dat de wetenschap niet aantoont dat het uitfaseren van fossiele brandstoffen noodzakelijk is om de opwarming van de aarde te beperken. Ook zou een uitfasering volgens de voorzitter ontwikkelingen ondermijnen. Al-Jaber noemde de uitspraken maandag uit zijn verband gerukt en zei dat hij wel in de klimaatwetenschap gelooft. Hij vroeg zich af of de media erop gericht zijn zijn voorzitterschap te ondermijnen.

Juist om tegenwicht te bieden aan de olie- en gaslobby in de VAE besloot Huidekooper wel naar de klimaattop te gaan. "Het gaat immers over onze toekomst", zegt hij. "In een land waar vrijheid van meningsuiting wordt beperkt, protest nauwelijks mogelijk is en de meeste media in staatshanden zijn, is dit voor mensen die klimaat en mensenrechten belangrijk vinden een unieke kans om druk uit te oefenen. Dat is ook nodig, want de Golfstaten hebben er een groot belang bij om fossiele brandstoffen in stand te houden."

De meeste demonstraties zijn gericht op fossiele brandstoffen, maar zondag was er een actie met afbeeldingen van watermeloenen op het COP-terrein. De watermeloen is uitgegroeid tot symbool voor steun aan de Palestijnse gebieden. Bij de actie werden namen van gedode mensen uit Gaza opgelezen.

Meer uit Buitenland

Regering VS pakt 538 criminele illegale immigranten op

WASHINGTON (ANP/AFP) - De nieuwe regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft naar eigen zeggen al 538 criminele illegale immigranten opgepakt. Honderden van hen zijn volgens een woordvoerster het land uitgezet. Het stoppen van illegale immigratie naar de VS en het uitzetten van mensen zonder verblijfsstatus is een prioriteit van Trump.

1 uur geleden
NYT: Instagram en Facebook blokkeerden aanbieders abortuspillen

MENLO PARK (ANP) - Instagram en Facebook hebben volgens The New York Times recent posts van aanbieders van abortuspillen geblurd, geblokkeerd of verwijderd. Instagram schortte ook de accounts van verschillende aanbieders van abortuspillen op en hield de aanbieders verborgen voor weergave in zoekresultaten en aanbevelingen.

2 uur geleden
Trump: er niet zeker van of VS iets aan de NAVO moeten uitgeven

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag gezegd dat hij er niet zeker van was of de Verenigde Staten iets aan de NAVO zouden moeten uitgeven. Hij vertelde verslaggevers dat de VS de NAVO-leden beschermen, maar dat zij "ons niet beschermen".

4 uur geleden
Mexico bouwt opvangcentra voor gedeporteerden van Trump

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexicaanse troepen hebben donderdag noodopvangcentra opgezet nabij de grens met de Verenigde Staten voor de mensen die de Amerikaanse president Donald Trump dreigt uit te zetten. De Mexicaanse regering wil negen opvangcentra openen voor haar burgers en nog eens drie voor gedeporteerde buitenlanders. Ze vermeldt niet wat de totale capaciteit van de opvangcentra is.

4 uur geleden
Trump verleent 23 anti-abortusactivisten gratie

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan 23 anti-abortusactivisten. De demonstranten zouden volgens het Witte Huis zijn vervolgd onder de regering van voorganger Joe Biden.

12 uur geleden
Dertig jaar voor moordpogingen bij oude redactie Charlie Hebdo

PARIJS (ANP/AFP) - De 29-jarige Pakistaan Zaheer Mahmood is veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor een mesaanval bij de voormalige redactie van Charlie Hebdo in 2020. Hij probeerde op de stoep van het gebouw in Parijs twee mensen te doden met een hakmes. De aanval hield verband met de aanslag op het satirische tijdschrift waarbij in 2015 twaalf doden vielen.

13 uur geleden
Rechter blokkeert Trumps plan voor einde automatisch burgerschap

SEATTLE (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de plannen van president Donald Trump geblokkeerd om een einde te maken aan het automatisch verlenen van het staatsburgerschap aan kinderen die op Amerikaans grondgebied worden geboren. De federale rechter noemt het besluit "ronduit ongrondwettelijk".

14 uur geleden