
Meer vrouwen in de raad, mede dankzij voorkeursstemmen
DEN HAAG (ANP) - In de nieuw verkozen gemeenteraden is ruim 36 procent van de raadsleden vrouw. Vóór de stembusgang van 16 maart was dit nog 31 procent. In de zeventig grootste gemeenten is het aandeel vrouwen in de gemeenteraad nog hoger. Dat meldt Stichting Stem op een Vrouw.
Volgens de organisatie vindt "de groei niet plaats dankzij meer gelijkheid op de kieslijst, maar dankzij de kiezer". Stichting Stem op een Vrouw becijferde dat 459 vrouwelijke raadsleden die op een ‘onverkiesbare’ plek stonden toch de raad in komen dankzij voorkeurstemmen.
Vóór de verkiezingen van 16 maart waren in zeven gemeenten vrouwen in de meerderheid. Nu zijn dat er 24, waaronder in Wageningen, Delft, Zwolle, Utrecht, Leeuwarden en Nijmegen.
In geen enkele gemeente zit géén vrouw in de raad. Voor de verkiezingen was dit in één gemeente het geval. In de raden van Terschelling, Steenbergen en de Gelderse gemeenten Druten en West Maas en Waal is het aandeel vrouwen het laagst.
"Over hele politieke spectrum wordt slim op vrouwen gestemd" schrijft Stichting Stem op een Vrouw in een persbericht. Zo kwamen er met voorkeursstemmen 14 vrouwen de raad in voor ChristenUnie, 53 voor CDA, 61 voor D66, 39 voor PvdA, 76 voor GroenLinks en 37 voor de VVD.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen PVV en VVD nemen er geen genoegen mee dat het kabinet de Nederlandse Loterij in overheidshanden wil houden. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën, NSC) liet vorige week weten dat privatisering nu niet haalbaar is, een besluit dat volgens deze partijen "veel vragen" oproept.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken veroordeelt de schietpartij in de Amerikaanse hoofdstad Washington, waarbij twee Israëlische ambassademedewerkers zijn gedood. De NSC-bewindsman zegt geschokt te zijn door de aanval en hij steunt de Verenigde Staten in het onderzoek.
7 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft tegen zijn Chinese collega Wang Yi gezegd dat Nederland en de Europese Unie met China willen werken aan "de grote wereldwijde opgaven". De NSC-minister hoopt zijn bezoek te gebruiken om met China te praten over onder meer de klimaatopgave, de energietransitie en vrouwenrechten. Veldkamp zei ook dat premier Dick Schoof later dit jaar nog naar China wil.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is volgens staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) een politieke keuze om geen geld vrij te maken om te voldoen aan Europese normen voor de toegankelijkheid van scholen. In een debat zei ze dat daar geen geld voor is en op een vraag van Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA bevestigde Paul (VVD) dat ze wel middelen vrij kan maken, maar ervoor kiest dat niet te doen.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) overweegt om de vrijstelling van de leerplicht in te trekken voor kinderen van wie de ouders vinden dat er geen scholen in de buurt zijn die bij hun levensopvatting passen. Nu het Openbaar Ministerie niet meer gaat handhaven op kinderen die zonder vrijstelling thuiszitten, denkt Paul aan het aanscherpen van de regels.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema is hard gebotst met de Tweede Kamer, omdat zij volgens de meeste partijen de "doorgeschoten commercialisering in de zorgsector" niet wil stoppen. Onder aanvoering van haar eigen partij PVV wil een meerderheid dat investeerders die uit zijn op snelle winsten worden verbannen uit de zorg. De Kamer heeft al meerdere moties aangenomen die het kabinet oproepen deze zogeheten private equity (PE) te verbieden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Compensatie voor woningcorporaties is voor NSC een "voorwaarde" om een huurbevriezing voor twee jaar te steunen. Dat heeft NSC-Kamerlid Merlien Welzijn gezegd in een debat over volkshuisvesting. Die compensatie moet er zo uitzien dat het doel blijft staan om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, waarvan ongeveer een derde sociale huur, aldus Welzijn.
1 dag geleden