Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Meer samenwerking nodig om witwaspraktijken te voorkomen'

'Meer samenwerking nodig om witwaspraktijken te voorkomen'

DEN HAAG (ANP) - Om criminele activiteiten als witwassen te voorkomen in de vastgoedsector is meer samenwerking noodzakelijk. Dat geldt zowel binnen de overheid, als tussen de overheid en marktpartijen als notarissen, makelaars en taxateurs, zegt VNO-NCW op basis van onderzoek in opdracht van de werkgeversvereniging zelf en MKB-Nederland.

Volgens het onderzoek neemt de overheid de poortwachtersfunctie van notarissen, makelaars en taxateurs onvoldoende serieus. Die zijn bij wet verplicht om ongebruikelijke transacties te melden in de vastgoedsector, die bekendstaat als een aantrekkelijke bestemming voor crimineel geld. Volgens het rapport is de samenwerking de afgelopen tientallen jaren sterk gegroeid, maar bestaan er nog steeds veel juridische en bureaucratische barrières.

Informatiedeling is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland cruciaal als het gaat om voorkomen van fraude en witwassen. Dat is vanwege privacywetgeving niet goed mogelijk. "Dit rapport onderstreept opnieuw de bittere noodzaak ervan. Criminelen hebben nu te veel vrij spel", aldus de ondernemersorganisaties.

Uit het onderzoek, gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, blijkt verder dat poortwachters lang niet altijd bereid zijn om verdachte transacties te melden. Zo zijn ze bang om in een opsporingsdossier te belanden en op die manier op de radar te komen van criminelen.

Meer uit Financieel

ASML koploper in vlakke AEX, Besi op hoogste koers ooit

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De Nederlandse chipbedrijven laten de afgelopen tijd al flinke koerswinsten zien door het aanhoudende optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Branchegenoot Besi tikte zelfs de hoogste koers ooit aan.

42 minuten geleden
Tina Turner-artikelen in trek op Marktplaats na overlijden

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats zag de afgelopen week vaker Tina Turner-artikelen verkocht en aangeboden worden op zijn website. In de eerste 24 uur na het overlijden van de zangeres vorige week woensdag, werden ruim vijfhonderd nieuwe advertenties geplaatst. Volgens Marktplaats waren dat er een dag eerder nog vijftien.

1 uur geleden
Vakbonden kondigen nieuwe staking voor donderdag aan bij Nedcar

HOLTUM (ANP) - Donderdag is er opnieuw een 24 uursstaking bij autofabriek VDL Nedcar. Dat heeft bestuurder Peter Reniers van FNV dinsdagochtend aangekondigd. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in Holtum, vlakbij de autofabriek, waar stakers die dinsdag het werk ook een dag neerleggen zich verzamelden. De werknemers willen een beter sociaal plan dan moederbedrijf VDL biedt.

1 uur geleden
DNB: deeltijdwerkers willen meer werken tegen hogere beloning

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.

2 uur geleden
Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

2 uur geleden
Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

3 uur geleden
Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

DEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

4 uur geleden