Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer regio's gaan screenen op scholen om zelfdoding te voorkomen

Meer regio's gaan screenen op scholen om zelfdoding te voorkomen

AMSTERDAM (ANP) - Drie regio's beginnen met een nieuwe aanpak die depressie bij scholieren moet signaleren en het aantal zelfdodingen bij jongeren moet verminderen. Nijmegen, Groningen en Zuidoost-Brabant gaan aan de slag met het zogeheten Strong Teens and Resilient Minds (STORM), kondigt Stichting 113 aan.

De aanpak is vanaf 2011 ontwikkeld door de GGZ Oost Brabant. Een aantal jaar geleden stelde Stichting 113 al dat het de bedoeling is deze aanpak in heel Nederland in te voeren. Nijmegen, Groningen en Zuidoost-Brabant zijn nu de eerste officiële regio's die STORM op scholen gaat toepassen.

"We willen dat jongeren met depressieve klachten vroegtijdig gesignaleerd worden", legt Leonie van Vuuren uit van Stichting 113. Scholieren krijgen met STORM om te beginnen twee lessen waarin ze leren mentale problemen te herkennen, zowel bij zichzelf als bij anderen. Ook leren ze in die lessen bij wie ze om hulp kunnen vragen. Docenten worden getraind om leerlingen met depressieve gevoelens beter te signaleren en met ze in gesprek te gaan.

Screening

Bovendien krijgen de jongeren in het tweede en vierde jaar een vragenlijst voorgelegd met allerlei vragen over hoe ze in hun vel zitten. Door deze screening kunnen kinderen die last hebben van depressieve klachten een uitnodiging krijgen voor een preventietraining. Als in de vragenlijst naar voren komt dat iemand speelt met gedachten om een einde te maken aan zijn of haar leven, dan krijgen die zo snel mogelijk passende hulp, vertelt Van Vuuren.

STORM breidt de komende jaren mogelijk uit naar meerdere regio's. "Daarvoor wordt een netwerk opgezet binnen de regio", zegt Van Vuuren. "In dat netwerk gaan gemeenten, scholen, de GGD en de ggz samen aan de slag."

Meer uit Binnenland

Adviesraad pleit voor meer aandacht sociale klimaatgevolgen

DEN HAAG (ANP) - Overheden richten zich in hun klimaatbeleid te veel op het fysiek beschermen van mensen en hebben te weinig aandacht voor de sociale gevolgen van weersextremen zoals droogte, hittegolven en hevige neerslag. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuw rapport.

1 uur geleden
Alle 280.000 tickets festival op de ring A10 vergeven

AMSTERDAM (ANP) - Alle 280.000 gratis tickets voor het festival op de ring A10 rond Amsterdam zijn vergeven. Dat meldt de organisatie, die ook erkent dat het bestelproces niet vlekkeloos verliep. De tickets voor het feest op 15 kilometer snelweg op 21 juni om het 750-jarig bestaan van de stad te vieren konden vanaf woensdag 10.00 uur worden besteld.

6 uur geleden
Geen aanwijzingen dat onschuldigen vastzitten door foute namen

DEN HAAG (ANP) - Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat onschuldige burgers vastzitten door fouten met namen van verdachten. Dat zegt staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) via een woordvoerder. "Of er gevallen zijn waarin veroordeelden hun straf ontlopen kan ik op dit moment niet met zekerheid zeggen."

7 uur geleden
Politieke onvrede in Zuid-Holland na rekenfout Belastingdienst

DEN HAAG (ANP) - Het vaststellen van de jaarstukken, normaal gesproken een formaliteit, heeft in de provincie Zuid-Holland tot discussie geleid door een rekenfout van de Belastingdienst. Recent bleek dat Zuid-Holland afgelopen jaar bijna 12 miljoen euro te veel aan provinciale wegenbelasting heeft ontvangen van de Belastingdienst. Dat moet worden verwerkt in de financiële cijfers over 2024, waardoor de accountant het jaarverslag vooralsnog niet heeft goedgekeurd.

8 uur geleden
Geld inzamelacties 'Efteling-uitje' gaat naar hulporganisaties

DEN HAAG (ANP) - Geld dat is gedoneerd omdat een uitje van azc-kinderen uit Sint Annaparochie werd afgeblazen, wordt verdeeld over enkele hulporganisaties en creatieve organisaties, maakte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers woensdag bekend. Het gaat om bijna 200.000 euro.

8 uur geleden
Toch geen gesprek Wiersma met MOB om aankondiging stikstofzaken

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma wil toch niet met Mobilisation for the Environment (MOB) in gesprek "als er nu ook nieuwe rechtszaken worden gestart", liet ze woensdag weten. Ze reageerde daarmee op uitspraken van voorzitter Johan Vollenbroek van de milieuorganisatie, die eerder op de dag had gezegd open te staan voor een gesprek met de bewindsvrouw.

9 uur geleden
G4: noodzakelijke randvoorwaarden nodig bij aanpak verward gedrag

DEN HAAG (ANP) - De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er "noodzakelijke randvoorwaarden" komen om een goede aanpak van personen met verward gedrag te realiseren. Dat schrijven de burgemeesters van de vier grootste gemeenten van Nederland en de wethouders zorg aan de Tweede Kamer, in aanloop naar een debat volgende week over de aanpak voor personen met verward en onbegrepen gedrag.

9 uur geleden