Meer regio's Europa naar hoogste waarschuwingsniveau coronakaart
SOLNA (ANP) - Het aantal coronagevallen is zo sterk gestegen dat vrijwel heel Europa nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat en donkerrood kleurt. Van de 211 regio's staan slechts vijftien nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Niet eerder kleurde Europa zo fel rood.
De rode regio's liggen in Hongarije, Polen en Roemenië. Vergeleken met vorige week zijn tien regio's in die landen van rood naar donkerrood gegaan door het oplopende aantal positieve tests. De 27 andere landen op de kaart, waaronder Nederland, kleuren net als vorige week helemaal donkerrood.
Het Portugese eiland Madeira is naar verhouding de grootste brandhaard van Europa geworden. Daar zijn in de afgelopen twee kalenderweken 22.234 inwoners positief getest, omgerekend 8745 op elke 100.000 inwoners. Dat betekent dat 2 op elke 23 eilandbewoners momenteel besmet zijn. Dat is een Europees record.
Parijs
In aantallen heeft de regio Parijs de meeste positieve tests. In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij 938.353 inwoners. Omgerekend gaat het om 7634 op elke 100.000 mensen.
Nederland kleurt voor de tiende week op rij volledig donkerrood. De provincie Noord-Holland heeft de meeste positieve tests: 88.141 in de afgelopen twee weken. Dat is bijna 49 procent meer dan bij het overzicht van vorige week. Omgerekend komt het neer op 3061 gevallen op elke 100.000 mensen. Anders gezegd, op elke honderd inwoners van Noord-Holland zijn er drie momenteel besmet. Nog nooit had een Nederlandse provincie zo veel coronabesmettingen.
Zuid-Holland snelste stijger
Binnen Amsterdam ligt het aantal positieve tests naar verhouding zelfs nog hoger. In de hoofdstad zijn in de afgelopen twee weken 4055 op elke 100.000 mensen positief getest, oftewel ongeveer 4 op elke honderd.
Zuid-Holland is de snelste stijger onder de provincies. Het aantal positieve tests ligt ruim 50 procent hoger dan bij de kaart van vorige week.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Het korten op subsidies voor bijscholing of nascholing in de zorg komt neer op een bezuiniging op het opleiden van verpleegkundigen. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De bezuiniging leek in eerste instantie te gelden voor de scholing van medisch specialisten, maar dit zit volgens de zorgverenigingen dus anders.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van tekorten aan medische hulpmiddelen, waaronder medicijnen, groeit erg snel. Vorig jaar zijn 1400 meldingen gedaan van tekorten, in de eerste helft van 2024 lag dit aantal al op 1500, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer. "Het is van belang dat medische hulpmiddelen toegankelijk en beschikbaar zijn, maar dat is helaas niet vanzelfsprekend", schrijft zij in een brief.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 300.000 mensen hebben dit jaar een geneesmiddel gekregen dat bij uitzondering uit het buitenland gehaald mocht worden, omdat Nederland kampte met een tekort. Dat is meer dan in 2022 en 2023 bij elkaar, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de gegevens verzamelt.
11 uur geledenZAANDAM (ANP) - In de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn de apotheken van vrijdag tot en met maandag dicht. Zeker 385 filialen doen mee aan de regionale staking. In Zaandam is een actiebijeenkomst. Volgens CNV en FNV is spoedzorg tijdens de staking gegarandeerd, zodat mensen in geval van nood hun medicijnen kunnen krijgen.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De academische ziekenhuizen vinden de aangepaste onderwijsbegroting "slecht nieuws voor de wetenschap". Een deel van de aangekondigde bezuinigingen blijft overeind. Om andere maatregelen te kunnen schrappen, wordt bezuinigd op de scholing van medisch specialisten. "Het ene onderwijsgat wordt met het andere onderwijsgat gedicht. We maken ons zorgen over wat dit betekent voor de toegankelijkheid van de zorg, zeker gezien de toenemende zorgvraag", zegt voorzitter Helen Mertens van de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU).
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Zeker 95 zorgmedewerkers zijn in de afgelopen jaren ontslagen omdat ze medicijnen hadden gestolen van hun werkplek. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) namen ze de medicatie mee omdat ze overbelast waren door hoge werkdruk en wisselende diensten, en soms kampten met privéproblemen. Volgens hen komt het meenemen van medicijnen vaak voor, zonder dat zorginstellingen dit weten.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Medisch specialisten vinden het onaanvaardbaar dat op hen wordt bezuinigd, zodat het kabinet met dat geld de omstreden bezuinigingen op het hoger onderwijs kan verlagen. "Dit veroorzaakt veel onrust. Deze bezuinigingen raken de patiënt en daarom moeten we er alles aan doen om dit weer van tafel te krijgen", zegt voorzitter Piet-Hein Buiting van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in een verklaring.
17 uur geleden