
Meer plastic flesjes ingeleverd, maar doel weer niet gehaald
DEN HAAG (ANP) - Het inzamelen van plastic drankflesjes en -blikjes gaat steeds beter in Nederland, maar het wettelijke doel wordt nog niet gehaald. Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor de inzameling en recycling, meldt dat vorig jaar 77 procent van alle plastic drankflessen weer werd ingeleverd en 84 procent van de blikjes. Volgens de wet moet de drankenindustrie echter minimaal 90 procent van de verkochte flesjes en blikjes weer inzamelen, maar die doelstelling is nog nooit gehaald.
Verpact merkt op dat op plastic flessen voor zuivel en sap geen statiegeld hoeft te zitten, maar dat die wel meetellen in de inzameldoelstelling. Ongeveer 12 procent van de plastic drankflessen is zuivelverpakkingen, zoals grote plastic melkflessen. "Dit betekent dat zelfs als alle statiegeldflesjes en -flessen zouden worden ingeleverd, de inzameldoelstelling van 90 procent op dit moment niet kan worden gehaald", stelt Verpact, die pleit voor een "eerlijke doelstelling".
Om het makkelijker te maken om flesjes en blikjes in te leveren moeten er meer innamepunten komen. Vorig jaar zijn er bijna 900 nieuwe plekken bijgekomen waar mensen statiegeld kunnen terugkrijgen. Volgens Verpact blijft het echter lastig om ervoor te zorgen dat nieuwe locaties vrijwillig een innamepunt willen worden. Daarom pleit de organisatie voor een "gerichte innameplicht" voor locaties vanaf een bepaalde hoeveelheid verkochte blikjes en flessen of vanaf een bepaalde hoeveelheid bezoekers of verkoopvloeroppervlakte.
'Cruciale fase'
"Onze missie is er eentje van de lange adem, want gedrag veranderen van mensen kost gewoon veel tijd", zegt bestuursvoorzitter Hester Klein Lankhorst van Verpact. Ze zegt trots te zijn op de stappen die al zijn gezet. "We zitten in een cruciale fase waarin we grondstoffen keihard nodig hebben. Een gerichte innameplicht kan het verschil maken in de verdere groei."
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft met dwangsommen gedreigd om verbetering af te dwingen, omdat de inzamelnorm niet wordt gehaald. De ILT wilde onder meer dat producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker maken om plastic drankflessen in te leveren. Zo zou onderzocht moeten worden of het daarvoor nodig is om het statiegeld te verhogen. Verpact zei later dat een hoger statiegeldbedrag er nauwelijks voor zorgt dat mensen ze veel vaker inleveren.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
32 minuten geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
37 minuten geledenBOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
1 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - KLM vindt ook de tweede door vakbonden FNV en CNV aangekondigde grondpersoneelstaking te ver gaan. In de rechtbank in Amsterdam wees een advocaat van het bedrijf op de vele passagiers die daardoor in de problemen dreigen te komen en de tientallen miljoenen euro's die dit aan schade zou opleveren.
2 uur geleden