Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Meer overheidssteun nodig voor herstel werkgelegenheid VS'

'Meer overheidssteun nodig voor herstel werkgelegenheid VS'

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banenmarkt is nog ver verwijderd van een volledig herstel van de crisis. Daarvoor is onder andere de steun van de overheid maar ook van de private sector vereist, stelt de voorzitter van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve, Jerome Powell.

Volgens Powell is een sterke arbeidsmarkt momenteel ver weg en dus ook de voordelen die daarmee gepaard gaan. Hij wees er tijdens een toespraak in New York op dat de werkgelegenheid in de VS vorige maand 10 miljoen banen onder het niveau van een jaar eerder lag. Om banen te creëren en te behouden is volgens hem meer monetaire ondersteuning nodig.

De opmerkingen van Powell komen op het moment dat president Joe Biden zijn plan voor 1900 miljard dollar extra coronasteun door het Congres probeert te loodsen. Dat moet hij doen zonder de steun van de Republikeinen die het bedrag te hoog vinden. Ook sommige Democraten, de partij van Biden, vinden 1,9 biljoen dollar steun te gortig.

Kleiner personeelsbestand

Powell benadrukte dat het monetaire beleid erop gericht zal blijven om de economie te ondersteunen, maar hij wees ook op de noodzaak van fiscale ondersteuning. Volgen de Fed-baas zijn de potentiële voordelen van de investeringen in de beroepsbevolking "immens". Mensen die werken dragen volgens hem niet alleen bij aan de welvaart, maar profiteren daar ook van.

Nu vaccinaties tegen corona zijn begonnen en het risico op Covid-19 afneemt, is het nog maar de vraag of bedrijven weer mensen zullen gaan aannemen. Mogelijk nemen ze genoegen met een kleiner personeelsbestand. Met name in de dienstensector is sprake van een kaalslag als het gaat om banen. Volgens Powell zit momenteel zo'n 10 procent van de Amerikanen zonder baan.

Uit een recent banenrapport kwam naar voren dat de werkloosheid in de VS op net geen 7 procent zit. Maar in die cijfers worden de werklozen die de zoektocht naar werk hebben opgegeven niet meegenomen.

Meer uit Financieel

Britse overheid akkoord met omstreden oliewinning in Noordzee

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk heeft toestemming gegeven voor de ontginning van een nieuw olie- en gasveld in de Noordzee. De toekomstige booractiviteiten in het Rosebank-veld zijn omstreden. Klimaatactivisten vinden dat de Britse overheid daarmee de belofte niet nakomt om toe te werken naar netto nul CO2-uitstoot in 2050.

35 minuten geleden
Economisch instituut wijst op haperende arbeidsmarkt Duitsland

BERLIJN (ANP) - Duitse werkgevers nemen minder nieuw personeel aan. Met name de maakindustrie van de grootste economie van de Europese Unie kampt met een afname van de orders. Daarom treffen meer ondernemingen voorbereidingen om met minder werknemers verder te gaan, concludeert het economische onderzoeksinstituut Ifo.

1 uur geleden
Brand afvalverwerker AVR raakt warmtelevering Eneco en Vattenfall

ROTTERDAM (ANP) - De grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam heeft de levering van warmte aan duizenden woningen geraakt. Energiebedrijven Vattenfall en Eneco gebruiken normaal gesproken de restwarmte die vrijkomt bij de afvalinstallatie voor hun warmtenetten in de stad, maar door de brand is dat nu gestopt. Ze zijn daarom overgestapt op een noodoplossing, laten woordvoerders van de bedrijven weten.

2 uur geleden
Onderzoek: Philips verzweeg duizenden klachten slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips heeft sinds 2010 duizenden klachten van patiënten over defecte slaapapneu-apparaten achtergehouden voor de Amerikaanse toezichthouder FDA. Ook heeft het medisch-technologisch concern nagelaten sterfgevallen te onderzoeken van mensen die gebruikmaakten van de apparaten. Dat meldt NRC op basis van data-onderzoek, dat de krant uitvoerde met onderzoekscollectief ProPublica, de Amerikaanse krant de Pittsburgh Post-Gazette en studenten van de Northwestern University in Chicago.

2 uur geleden
Ook ASR geraakt door uitspraken gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - ASR heeft woensdagochtend zo'n 7 procent aan beurswaarde verloren na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. De precieze inhoud van die uitspraak is onbekend. Maar de verzekeraar schrijft op zijn website dat het de zaak betreft van vereniging Woekerpolis.nl over drie beleggingsverzekeringen van Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam.

3 uur geleden
Handel aandeel NN kort stilgelegd na koersklap om 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.

4 uur geleden
Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

5 uur geleden