
Meer oog nodig voor langdurige inzetbaarheid migranten, stelt CPB
DEN HAAG (ANP) - Nederland moet lessen uit het verleden trekken als het gaat om de toenemende instroom van arbeidsmigranten, stellen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB). De politiek moet daarbij meer oog hebben voor de langdurige inzetbaarheid van arbeidsmigranten, om het risico op grootschalige werkloosheid tegen te gaan. "Als je migratiebeleid voert, dan moet je ook oog hebben voor waarnaar de economie zich ontwikkelt", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.
Zo raakten veel arbeidsmigranten in de jaren 50, 60 en 70 werkloos toen de bedrijfstakken waarin ze werkten, bijvoorbeeld de mijnbouw en textielindustrie, plots krompen. "En dat had veel werkloosheid van arbeidsmigranten als gevolg die moeilijk ander werk konden vinden door hun geringe scholing", legt Meijerink uit. "Net als toen, willen we ook nu tijdelijke arbeidsmigranten aantrekken, maar veel van hen blijven hier wonen."
Vanuit het Nederlandse migratiebeleid is het de bedoeling dat migranten na een aantal jaren weer terugkeren naar hun thuisland, maar een grote groep blijft desondanks dus in Nederland. "Driekwart gaat na tien jaar terug naar het herkomstland, maar zeker een vierde blijft dus", zegt Meijerink. "Het is dus heel belangrijk dat zij langdurig inzetbaar zijn of snel ander werk kunnen vinden als ze ontslagen worden door bijvoorbeeld om te scholen."
Bovendien zorgt de flexibele arbeidsmarkt van Nederland, door bijvoorbeeld het gebruik van tijdelijke en flexibele contracten, ervoor dat er meer arbeidsmigranten komen. Werkgevers zoeken daarbij sneller buiten de landsgrenzen naar personeel. Banen met een tijdelijk contract bieden namelijk minder inkomenszekerheid en ontslagbescherming, waardoor Nederlanders minder interesse hebben dan arbeidsmigranten.
Ook zorgt de krappe arbeidsmarkt voor een toenemende vraag naar buitenlandse kenniswerkers. Grote techbedrijven zoals ASML zoeken bijvoorbeeld actief naar buitenlandse ingenieurs, die snel gevonden worden dankzij gunstige regelingen voor expats.
Maar of het migratiebeleid en het economisch beleid goed ook op elkaar zijn afgestemd, wordt regelmatig ter discussie gesteld. Zo stelde topman Sander van 't Noordende van uitzendbureau Randstad eerder nog dat "het verstandig zou zijn als Nederland wat helderder op het netvlies heeft hoe het zich zo moeten ontwikkelen in de toekomst." En ook ASML-topman Peter Wennink is negatief over de Nederlandse situatie, hij stelde onlangs dat zijn bedrijf in het buitenland zal uitbreiden als die niet beter wordt.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
2 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
4 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
5 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
7 uur geleden