Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer omzet en meer vergunningen in bouwsector

Meer omzet en meer vergunningen in bouwsector

DEN HAAG (ANP) - De bouwsector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zijn omzet met 2,2 procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Verder lag het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in de meetperiode 15 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2020.

Volgens het CBS ging het met name goed met kleine bouwbedrijven, waar niet meer dan tien personen werkzaam zijn. Vooral in maart zat de omzet in de lift. In de eerste maanden van het jaar zat het strenge winterweer de omzet nog in de weg. In maart steeg de omzet met bijna 7 procent. Die stijging was ook goed te merken bij de omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie.

In totaal werd voor de realisatie van 18.000 woningen een vergunning verleend. Het aantal vergunningen dat is verleend stijgt al vijf kwartalen op rij. De afgegeven vergunningen gelden als een belangrijke graadmeter voor de te bouwen woningen in de nabije toekomst. De gemiddelde doorlooptijd ligt daarbij op twee jaar.

De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen steeg met 22 procent tot 3,6 miljard euro. Bij bedrijfsgebouwen ging het om een stijging van 27 procent op jaarbasis tot 1,8 miljard euro. Dit kwam vooral doordat er meer geld werd gestoken in de nieuwbouw van bedrijfspanden.

Het aantal faillissementen in de bouw nam in het eerste kwartaal af tot 79, tegen 121 in de eerste drie maanden van 2020. Het aantal faillissementen in de bouw daalt sinds het derde kwartaal van vorig jaar.

Meer uit Financieel

Microsoft weer waardevolste bedrijf na koersverlies Nvidia

NEW YORK (ANP) - Nvidia heeft de handelsdag op de aandelenbeurzen van New York lager afgesloten. Daarmee kwam een einde aan de koersopmars die de ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) de afgelopen dagen heeft gemaakt. Dinsdag haalde het bedrijf Microsoft en Apple nog in als meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar nu is die koppositie terug bij Microsoft.

7 uur geleden
ProRail: alle jakobskruiskruid verwijderen langs spoor onmogelijk

UTRECHT (ANP) - Het is niet mogelijk het giftige jakobskruiskruid volledig te verwijderen langs spoorlijnen. Dat meldt ProRail, dat daarmee reageert op een waarschuwing van LTO Noord over de gele bloemen. De spoorbeheerder was een van de partijen die is aangeschreven door de landbouworganisatie. De plant groeit namelijk ook in het talud langs het spoor.

9 uur geleden
Gamewinkelketen Game Mania in financiële problemen, zoekt koper

ANTWERPEN (ANP) - Game Mania is op zoek naar een overnamekandidaat, meldt de gamewinkelketen donderdag. Moedervennootschap Heroik heeft bij de ondernemingsrechtbank in Antwerpen een soort uitstel van betaling aangevraagd en deze toegewezen gekregen. Daardoor is Game Mania tijdelijk beschermd tegen schuldeisers.

9 uur geleden
Reuters: VS willen verkoopban op software Russisch cyberbedrijf

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering wil de verkoop van software van het Russische cybersecuritybedrijf Kaspersky Lab in de Verenigde Staten verbieden. De hechte banden van het bedrijf met de Russische overheid zouden voor de VS een te groot risico zijn, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde.

11 uur geleden
Recordorder voor Duitse wapenfabrikant Rheinmetall

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Rheinmetall heeft een order van 8,5 miljard euro binnengesleept, de grootste ooit voor de Duitse wapenfabrikant. Het bedrijf gaat in opdracht van het Duitse leger artilleriemunitie produceren. Een deel daarvan gaat naar Oekraïne en ook Nederland, Estland en Denemarken ontvangen munitie.

11 uur geleden
Miljoenenboete voor aanprijzen Chinese auto's als 'Made in Italy'

ROME (ANP/BLOOMBERG) - Een klein Italiaans autobedrijf, DR Automobiles, moet een boete van 6 miljoen euro betalen omdat het ten onrechte auto's die in China zijn gemaakt, als Italiaanse wagens heeft bestempeld. Dit is in strijd met de zogenaamde 'Made in Italy'-wet.

11 uur geleden
ASMI en Van Lanschot Kempen vergroten koerswinst op hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI en bank Van Lanschot Kempen eindigden donderdag met nog grotere koersstijgingen na hun sterke openingswinsten en hoorden daarmee bij de winnaars op Beursplein 5. ASMI dankt de koersstijging aan positieve analistenrapporten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America.

11 uur geleden