Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

Het aandeel Oekraïense vluchtelingen in loondienst steeg in zes maanden tijd het sterkst onder vrouwen, constateert het statistiekbureau. Zo had op 1 november vorig jaar 44 procent van hen werk, begin mei dit jaar was dat 51 procent. Van de mannen had 49 procent een betaalde baan volgens de meest recente cijfers van het CBS.

De meeste vluchtelingen waren werkzaam als oproep- of uitzendkracht. Ook hadden veel mensen een ander tijdelijk dienstverband. Het grootste deel werkte in deeltijd: bijna drie op de tien werkten 30 tot 35 uur. 18 procent van de Oekraïense vluchtelingen had een voltijdbaan van 35 uur of meer, aldus het statistiekbureau.

De meeste mensen hadden een baan in de zakelijke dienstverlening, iets meer dan de helft. Maar omdat ook de uitzendbranche onder deze sector valt, kan het CBS moeilijk nagaan in welke bedrijfstakken Oekraïners uiteindelijk terechtkwamen. Daarnaast is 31 procent van de vluchtelingen uit Oekraïne werkzaam in de handels-, vervoer- en horecasector.

Het CBS merkt op dat Oekraïense vluchtelingen geen werkvergunning nodig hebben om in Nederland te kunnen werken. Daarmee hebben zij een uitzonderingspositie in vergelijking met andere migranten van buiten de Europese Unie en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). De EVA is een samenwerkingsverband tussen de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Meer uit Financieel

Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

22 minuten geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

2 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

3 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

5 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

6 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

7 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

8 uur geleden