Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer nieuwbouwwoningen vergund, voor het eerst sinds 2021

Meer nieuwbouwwoningen vergund, voor het eerst sinds 2021

DEN HAAG (ANP) - Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in 2024 voor het eerst in jaren gestegen. Nederlandse gemeenten gaven toestemming voor de bouw van ruim 67.000 nieuwe woningen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 21 procent meer dan in 2023, toen het laagste aantal vergunningen in jaren werd verleend. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen liet sinds 2021 een daling zien.

De verhouding tussen nieuw te bouwen huur- en koopwoningen was vorig jaar vrijwel gelijk, iets wat het CBS al sinds 2022 constateert. Zo werden in 2024 vergunningen afgegeven voor de bouw van ruim 34.000 koopwoningen en bijna 33.000 huurwoningen. Dat was respectievelijk 28 procent en 16 procent meer dan in 2023. Het aantal vergunde huurwoningen steeg in 2024 zelfs tot het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar.

Verreweg de meeste vergunningen werden in Zuid-Holland uitgegeven, voor de bouw van bijna 18.000 woningen. Ruim de helft daarvan was voor huurwoningen. Die provincie wordt gevolgd door Noord-Brabant (ruim 11.000), Noord-Holland (bijna 8900) en Gelderland (bijna 6500). Het kleinste aantal nieuwbouwwoningen werd vergund in Drenthe, zo'n 1100 in totaal.

Huizentekort

Het aantal vergunningen dat gemeenten afgeven voor de bouw van nieuwe woningen ziet het CBS als een indicator voor het aantal huizen dat op korte termijn wordt gebouwd. Het statistiekbureau merkt daarbij op dat onder een bouwvergunning meerdere nieuwbouwwoningen kunnen vallen. Zo kan een nieuwbouwproject zowel met één als met meer vergunningen worden aangevraagd. Bijna twee derde van de vergunningen voor de bouw van nieuwe woningen is echter bedoeld voor de bouw van één woning, aldus het CBS.

Het CBS meldde een jaar geleden dat in 2023 het laagste aantal nieuwbouwvergunningen was afgegeven in jaren, bijna 55.000. Nederland kampt nog altijd met een groot huizentekort. Daarom streeft het kabinet ernaar jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren. Dat aantal kan naast nieuwbouw ook op andere manieren worden bereikt, bijvoorbeeld door het ombouwen van kantoren naar appartementen.

Meer uit Financieel

Dsm-firmenich verwacht effecten tarieven te kunnen beperken

HEERLEN (ANP) - Dsm-firmenich verwacht de impact van de handelstarieven te kunnen beperken, meldt het voedings- en gezondheidsbedrijf in zijn kwartaalbericht. Volgens topman Dimitri de Vreeze is het concern dankzij de "unieke portfolio" van activiteiten "uitstekend" gepositioneerd om te opereren in de huidige onzekere macro-economische omgeving en de effecten van de importheffingen beperkt te houden.

7 minuten geleden
Verkoopprijzen Nederlandse industrie verder omhoog

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging zette daarmee door na een stijging van 1,4 procent in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

44 minuten geleden
Chinese productie krimpt in april door handelsoorlog

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese industriële activiteit is in april gekrompen, zo blijkt woensdag uit officiële cijfers. Beijing wijt dit aan een "scherpe verschuiving" in de wereldeconomie, het gevolg van een door de Verenigde Staten geïnitieerde handelsoorlog.

1 uur geleden
ABN AMRO: Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar in EU

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

7 uur geleden
Stevige plussen op Wall Street na veel bedrijfsresultaten

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn dinsdag met stevige plussen gesloten. Beleggers verwerkten een stroom van bedrijfsresultaten, waarbij de aandacht vooral uitging naar uitlatingen over de impact van de importheffingen. Daarnaast kregen de markten de bevestiging van handelsminister Howard Lutnick dat president Donald Trump een decreet zal ondertekenen dat autofabrikanten die voertuigen in de VS bouwen, gedeeltelijk vrijgesteld worden van nieuwe heffingen.

9 uur geleden
Oud-voorzitter FNV Tuur Elzinga kritisch op onderzoek bij bond

UTRECHT (ANP) - Oud-voorzitter van FNV Tuur Elzinga is kritisch op het onderzoek naar de perikelen bij de vakbond, waardoor hij en andere bestuurders eerder dit jaar moesten plaatsmaken voor een interim-bestuur. Hij heeft alleen nog maar een onderzoekssamenvatting kunnen lezen, maar noemt die in een interne brief "teleurstellend" en spreekt van "gebrek aan duidelijkheid".

9 uur geleden
Meta brengt AI-app ook los uit om te concurreren met ChatGPT

MENLO PARK (ANP/RTR) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, heeft dinsdag een nieuwe zelfstandige AI-app uitgebracht in een poging te concurreren met andere populaire chatbots zoals OpenAI's ChatGPT. De door kunstmatige intelligentie gestuurde assistent, genaamd Meta AI was al beschikbaar op de verschillende socialemedia-apps van het bedrijf, waaronder Instagram, WhatsApp en Facebook. Met de nieuwe zelfstandige app kunnen gebruikers Meta AI ook gebruiken zonder die andere Meta-producten te hebben gedownload.

11 uur geleden