
Meer Nederlandse bio-landbouw, maar doelen 2030 zijn nog ver weg
DEN HAAG (ANP) - Op steeds meer landbouwgrond wordt biologisch geboerd, maar de doelstelling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor 2030 is nog ver weg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de bio-landbouw.
Er kwam vorig jaar meer dan 9000 voetbalvelden biologisch landbouwareaal bij, waardoor nu 4,5 procent van de totale landbouwgrond gebruikt wordt voor bio-landbouw, becijferde het CBS. Maar dat is nog steeds fors minder dan de 15 procent die de overheid beoogt in 2030.
Om de doelstelling te halen, moet er de komende jaren jaarlijks 26.000 hectare landbouwgrond bijkomen waarop biologisch geboerd wordt. De ambities van de Nederlandse overheid blijven bovendien nog achter bij de Europese doelstelling. De EU wil dat in 2030 op minstens 25 procent van alle landbouwgrond biologisch geboerd wordt.
Uitbreiding bio-landbouw
In 2023 nam het aandeel biologische landbouwgrond toe, omdat bestaande biologische bedrijven uitbreidden en bedrijven zich lieten certificeren om biologisch te gaan boeren. Samen was dat goed voor een toename van bijna 12.000 hectare. Maar er was ook een afname van meer dan 5300 hectare door gestopte bedrijven, verkochte percelen of grond die niet langer een landbouwbestemming kreeg.
Het aantal gecertificeerde biologische bedrijven nam vorig jaar met 1,7 procent toe tot zo'n 1900 landbouwbedrijven.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden