
Meer Nederlandse bio-landbouw, maar doelen 2030 zijn nog ver weg
DEN HAAG (ANP) - Op steeds meer landbouwgrond wordt biologisch geboerd, maar de doelstelling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor 2030 is nog ver weg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de bio-landbouw.
Er kwam vorig jaar meer dan 9000 voetbalvelden biologisch landbouwareaal bij, waardoor nu 4,5 procent van de totale landbouwgrond gebruikt wordt voor bio-landbouw, becijferde het CBS. Maar dat is nog steeds fors minder dan de 15 procent die de overheid beoogt in 2030.
Om de doelstelling te halen, moet er de komende jaren jaarlijks 26.000 hectare landbouwgrond bijkomen waarop biologisch geboerd wordt. De ambities van de Nederlandse overheid blijven bovendien nog achter bij de Europese doelstelling. De EU wil dat in 2030 op minstens 25 procent van alle landbouwgrond biologisch geboerd wordt.
Uitbreiding bio-landbouw
In 2023 nam het aandeel biologische landbouwgrond toe, omdat bestaande biologische bedrijven uitbreidden en bedrijven zich lieten certificeren om biologisch te gaan boeren. Samen was dat goed voor een toename van bijna 12.000 hectare. Maar er was ook een afname van meer dan 5300 hectare door gestopte bedrijven, verkochte percelen of grond die niet langer een landbouwbestemming kreeg.
Het aantal gecertificeerde biologische bedrijven nam vorig jaar met 1,7 procent toe tot zo'n 1900 landbouwbedrijven.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geëindigd. Beleggers leken de ontwikkelingen rond de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump van zich af te schudden. Ze verwerkten daarnaast onder meer positieve resultaten van Delta Air Lines.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ben & Jerry's krijgt voor het eerst een Nederlandse topman. Jochanan Senf komt aan het roer te staan van het ijsmerk dat onderdeel is van de binnenkort af te splitsen ijsdivisie van Unilever. Dat maakt The Magnum Ice Cream Company (TMICC) donderdag bekend.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De bitcoin heeft donderdag opnieuw een recordniveau bereikt. De waarde van de meest verhandelde cryptomunt ter wereld klom donderdagavond tot ruim boven de 113.000 dollar, nadat woensdag nog voor het eerst de grens van 112.000 dollar werd doorbroken.
8 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil zijn zelfrijdende taxi's naar het gebied rond San Francisco brengen. Daarmee doet de elektrische autofabrikant onder leiding van Elon Musk een poging het gebruik van het voertuig uit te breiden na de kleinschalige lancering vorige maand in de Texaanse stad Austin.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met aanzienlijke winst gesloten. Beleggers lijken zich weinig aan te trekken van de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. De president heeft inmiddels aan rond de twintig landen brieven gestuurd met importheffingen, die grotendeels overeenkomen met de percentages die Trump al in april had aangekondigd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vraagt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om aandacht voor het concurrentiespeelveld tussen traditionele supermarkten en onlinesupermarkten, zoals Picnic. De marktwaakhond schreef een brief aan de minister naar aanleiding van een mogelijk besluit om een nieuwe supermarkt-cao voor de hele sector verplicht te maken. Picnic wil hiervan worden uitgezonderd.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV schort acties bij het grondpersoneel van KLM op tot na de zomervakantie. De afgelopen weken werden al tot tweemaal toe aangekondigde stakingen op Schiphol door de rechter verboden.
11 uur geleden