
Meer mond-keelkanker door HPV, maar verband is amper bekend
MAASTRICHT (ANP) - Het aantal gevallen van mond-keelholtekanker stijgt door toedoen van het humaan papillomavirus. Het verband tussen het virus en deze vorm van kanker is echter nauwelijks bekend, signaleert kno-arts en onderzoeker Femke Verhees van Maastricht UMC+ in haar promotieonderzoek. Als de bewustwording daarover groter wordt, zou dat volgens haar de animo voor HPV-vaccinaties kunnen vergroten. Die maken het risico op ziekte veel kleiner.
Het aantal gevallen van kanker in de mond of keelholte is de afgelopen jaren ruim verdubbeld volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland, van zo'n driehonderd per jaar tot tegen de zevenhonderd per jaar. Bekende risicofactoren zijn roken en alcohol. De grote boosdoener is tegenwoordig echter HPV, dat seksueel overdraagbaar is. Meisjes en vrouwen kunnen er onder meer baarmoederhalskanker van krijgen. Veel minder bekend is dat het virus ook andere soorten kanker kan veroorzaken.
Terwijl het aantal rokers al jaren afneemt, zien onderzoekers steeds vaker HPV-infecties als oorzaak voor mond-keelholtekanker, dat vooral (jonge) mannen treft. Begin jaren 90 werd nog maar een paar procent van alle gevallen door HPV veroorzaakt, nu gaat dat waarschijnlijk richting de helft. Mond-keelholtekanker kan ondanks verbeterde behandelingen fataal aflopen.
Kennisgebrek
Uit een peiling die Verhees hield onder ruim duizend mensen, kwam een flink kennisgebrek naar voren, zeker over de risico's die mannen lopen. Slechts 30 procent van de deelnemers kende het HPV überhaupt. Van die groep wist ook maar een minderheid van 30 procent dat het virus mond- en keelholtekanker kan veroorzaken. Daar valt volgens haar dus nog veel te winnen.
"Vaccinaties bieden goede bescherming tegen het virus en HPV-gerelateerde kanker", zegt Verhees in een verklaring. "Maar als ouders niet bekend zijn met HPV of de gevolgen van een infectie, zullen ze minder snel geneigd zijn om hun kinderen te laten vaccineren."
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
4 dagen geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
4 dagen geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.
6 dagen geleden