
Meer kantoren met energielabel C, maar ook dwangsommen op komst
ZAANDAM (ANP) - Ruim driekwart van de kantooreigenaren in Amsterdam en omstreken voldoet inmiddels aan de wettelijke verplichting om op zijn minst energielabel C te hebben. Toch zijn er ook nog altijd kantoren die niet voldoen, ondanks eerdere waarschuwingen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft een tiental bedrijven laten weten dat ze om die reden een last onder dwangsom tegemoet kunnen zien.
In februari liet de omgevingsdienst weten dat bijna de helft van de kantoren toen zijn zaken niet op orde had. Het minimale energielabel C is sinds 1 januari van dit jaar verplicht voor kantoren van meer dan 100 vierkante meter. De overheid wil op die manier energiezuinigheid bevorderen. Op de grotere kantoren houden omgevingsdiensten toezicht, kleinere kantoren hoeven niet aan de regel te voldoen.
Uit voorlopige resultaten van een inventarisatie die nog gaande is, blijkt nu dat veel kantooreigenaren actie hebben ondernomen. Sommige hebben daadwerkelijk maatregelen in het kantoor getroffen, zodat dat een betere label kan krijgen, andere moesten simpelweg hun administratie op orde brengen en een label aanvragen. Zo'n honderd bedrijven krijgen een vrijstelling, bijvoorbeeld omdat hun pand binnen twee jaar wordt gesloopt of gerenoveerd, of omdat het een monument is. Ook daarvoor gelden uitzonderingen.
Ongeveer twintig bedrijven voldoen nog niet, maar hebben wel een verbeterplan opgesteld. "Zij zijn daarmee op de goede weg", laat de dienst weten. Een deel van de bedrijven moet nog een nadere inspectie krijgen. "Daarnaast zijn er ook nog ruim achthonderd gebouwen waarvan nog niet vaststaat of deze onder de verplichting vallen, omdat dit vaak werkplaatsen met een kantoor erbij betreft. Dit wordt momenteel uitgezocht", voegt de OD NZKG eraan toe.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben in Den Haag de genocide in Srebrenica in 1995 herdacht. Op de Lange Voorhout kwamen zij samen om stil te staan bij de massamoord 30 jaar geleden. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een vredesmars gelopen vanuit Wassenaar. Een groot aantal deelnemers droeg een wit shirt met de tekst 'never forget Srebrenica', sommigen hadden de Bosnische vlag om.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ministerraad heeft ingestemd met een nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanaf 1 januari 2026 zal Marc Kuipers deze positie vervullen. Hij vervangt dan Pieter-Jaap Aalbersberg, die de functie sinds 2019 bekleedt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
2 uur geleden