Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer files als projecten om stikstof blijven stilliggen, zegt EIB

Meer files als projecten om stikstof blijven stilliggen, zegt EIB

AMSTERDAM (ANP) - Op zestien knelpunten op de Nederlandse rijkswegen zullen de files de komende jaren flink toenemen als gevolg van door stikstof stilgelegde wegenprojecten. In totaal gaat het in de periode 2024 tot 2030 om 14,5 miljoen extra voertuigverliesuren, ofwel uren vertraging. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd. Ter vergelijking: in heel 2022 hebben alle weggebruikers samen 58,1 miljoen uur extra moeten reizen door files, volgens cijfers van Rijkswaterstaat.

Mede door de stikstofuitstoot zijn meerdere projecten voor de aanleg of uitbreiding van rijkswegen tijdelijk stilgezet of vertraagd. Hierdoor neemt de filedruk de komende jaren toe, terwijl die juist was afgenomen als de projecten wel waren doorgezet, volgens het EIB.

"De totale congestie op deze zestien knelpunten zal verdubbelen als de projecten niet worden uitgevoerd", waarschuwt de EIB. Met name het aanpakken van Knooppunt Hoevelaken had de filezwaarte op verschillende knelpunten fors kunnen verminderen, zegt het instituut. Dat project ligt nu stil.

Productieverlies

De budgetten die waren vrijgemaakt voor de wegenprojecten kunnen bovendien niet allemaal doorgeschoven worden naar andere projecten, zoals onderhoud, wat per saldo leidt tot een productieverlies van 1,2 miljard euro voor de infrasector in Nederland tussen 2024 en 2030. Projecten voor de aanleg en uitbreiding van rijkswegen worden met een productieverlies van 800 miljoen euro het sterkst getroffen, volgens het EIB. Ook bij weginvesteringen door provincies en gemeenten en bij vervangings- en renovatieprojecten van het Rijk lopen de verliezen door stikstof in de honderden miljoenen euro's.

De EIB keek ook naar de risico's rond stikstof voor negentien grootschalige woningbouwlocaties. Naast de bouw van een half miljoen woningen vragen deze plannen ook om grote investeringen in wegen en openbaar vervoer. De bouw daarvan beslaat meerdere decennia, maar nog steeds gaat het om hoge aantallen per jaar, aldus het EIB. Ook hierbij kan de stikstofuitstoot tijdens de bouw problemen geven, concludeerde het instituut.

Meer uit Financieel

Drinkwaterbedrijven krijgen van ACM eerder toegang tot stroomnet

DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

1 uur geleden
Geldstroom via Nederland naar belastingparadijs geslonken

AMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.

1 uur geleden
Klarna krijgt miljoenenboete voor overtreden antiwitwasregels

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.

1 uur geleden
ACM: minder klachten over doorschakeldiensten, maar blijf alert

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.

3 uur geleden
Waarschuwing verzekeraars: cash in huis risicovol bij inbraak

DEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.

3 uur geleden
EU-ministers na lang onderhandelen akkoord over visquota

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.

4 uur geleden
Pharming bij stijgers op afwachtend Damrak na studieresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiƫnten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.

5 uur geleden