Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Meer elektronica, witgoed en fietsen verkocht in eerste kwartaal'

'Meer elektronica, witgoed en fietsen verkocht in eerste kwartaal'

AMSTELVEEN (ANP) - De schade van de verplichte winkelsluitingen op de detailhandel lijkt in de eerste maanden van dit jaar mee te vallen, maar er zijn wel duidelijke verschillen per sector. Dat meldt marktonderzoeker GfK. De omzet van de non-food-detailhandel is in januari, februari en maart licht gedaald. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kwam de omzet 1,4 procent lager uit op 4,7 miljard euro.

Met name de elektronicasector groeide door het vele thuiswerken en thuis zijn. Daardoor werden onder andere meer laptops, telefoons en spelcomputers verkocht. De omzet van elektronica groeide met 5 procent, onder meer doordat consumenten duurdere producten kochten. Met name hoofdtelefoons en televisies verkochten goed. De verkopen in de IT-sector stegen met 12 procent. Notebooks, monitors, routers, toetsenborden, muizen, webcams en printers zijn nog altijd erg populair.

Ook witgoed werd meer verkocht in het eerste kwartaal. Door de coronacrisis zijn mensen hun huis gaan opknappen, waardoor ze koelkasten, vaatwassers, inbouwkookplaten, fornuizen en ovens kochten. De omzet van kleinere huishoudelijke apparatuur zoals koffie- en keukenmachines, luchtreinigers en stofzuigers groeide met 20 procent.

Tweewieler

De tweewieler deed het ook goed. In de eerste maanden van het jaar werden veel meer fietsen verkocht. Dat kwam door dichte sportscholen en omdat mensen door de virusuitbraak minder met het openbaar vervoer willen reizen. De totale fietsomzet steeg in januari, februari en maart met bijna een kwart. Die groei komt door meer verkopen van e-bikes.

Daarnaast werd nog meer online verkocht omdat niet-essentiële winkels tot begin maart gedwongen de deuren gesloten moesten houden. In met name de doe-het-zelfsector kwam die gedwongen sluiting hard aan. Daar daalde de omzet met 40 procent in de eerste maanden dit jaar. Ook de mode-, schrijfwaren-, boeken- en brillenwinkels hadden flink last van het niet open mogen van winkels.

Meer uit Financieel

ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

1 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

1 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

1 uur geleden
Aandacht voor kwartaalcijfers KPN en ASMI op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van telecomconcern KPN en chipbedrijf ASMI. KPN zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen. Ook de nettowinst nam toe. Topman Joost Farwerck verklaarde erop te vertrouwen de vooruitzichten voor het hele jaar te zullen realiseren en op koers te liggen om de doelen voor de middellange termijn waar te maken.

1 uur geleden
Fors meer mobiele klanten KPN dankzij overname Youfone

DEN HAAG (ANP) - KPN heeft er dankzij de overname van provider Youfone dit jaar 634.000 mobiele klanten bijgekregen. Er kwamen in het eerste halfjaar daarnaast 109.000 nieuwe glasvezelklanten bij.

2 uur geleden
Cognacproducent Rémy Cointreau kampt zwakke verkoop VS

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Rémy Cointreau heeft in het afgelopen kwartaal de verkopen flink zien dalen door zwakte op de Amerikaanse markt en ook in Zuidoost-Azië. De omzet van het Franse drankenconcern, bekend van cognacmerk Rémy Martin, daalde met bijna 16 procent tot 217 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder.

2 uur geleden
Musk vraagt ​​X-volgers of Tesla 5 miljard moet investeren in xAI

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk vraagt ​​zijn volgers op het socialemediaplatform X of Tesla 5 miljard dollar moet investeren in zijn kunstmatige intelligentiebedrijf xAI. De topman van de elektrische autofabrikant Tesla en eigenaar van X zei daarbij dat hij "de wateren aan het testen was" voor een mogelijke financieringsdeal.

3 uur geleden