
Meer Duitsers in werktijdverkorting door coronacrisis
MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) - Het aantal werknemers in Duitsland met werktijdverkorting is in december aanzienlijk gestegen. Dat komt volgens economisch onderzoeksinstituut Ifo door beperkende maatregelen in winkels en de horeca, om coronabesmettingen te voorkomen.
In december gold in Duitsland al de zogenoemde 2G-regel, die alleen toegang geeft aan gevaccineerde of herstelde mensen in restaurants en cafés. Binnenkort is daarnaast ook een negatieve coronatest verplicht, behalve voor mensen die een boosterprik hebben gehad. In Duitsland loopt het aantal besmettingen snel op door de omikronvariant.
Om banenverlies te voorkomen kunnen bedrijven in Duitsland gebruikmaken van Kurzarbeit. Dat is een regeling waarbij de overheid de lonen aanvult van personeel waarvoor tijdelijk minder of geen werk is.
Auto-industrie
Ifo schat in dat het aantal Duitsers met werktijdverkorting in december steeg naar 879.000, een kwart meer dan een maand eerder. De maatregel wordt momenteel vooral veel gebruikt in de auto-industrie. Die sector kampt met een chiptekort, waardoor er minder werk is. Bijna de helft van de Duitsers met werktijdverkorting heeft een baan in de auto-industrie.
De laatste exacte cijfers wat betreft Kurzarbeit zijn er voor de maand oktober. Toen stond het aantal op 712.000. Voor de coronapandemie, in februari 2020, hadden 134.000 Duitsers werktijdverkorting. Dat aantal steeg naar 2,6 miljoen in maart van dat jaar en bereikte een recordaantal van 6 miljoen in april 2020.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
4 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
6 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
9 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
11 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
23 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
1 dag geleden