Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer Duitsers in werktijdverkorting door coronacrisis

Meer Duitsers in werktijdverkorting door coronacrisis

MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) - Het aantal werknemers in Duitsland met werktijdverkorting is in december aanzienlijk gestegen. Dat komt volgens economisch onderzoeksinstituut Ifo door beperkende maatregelen in winkels en de horeca, om coronabesmettingen te voorkomen.

In december gold in Duitsland al de zogenoemde 2G-regel, die alleen toegang geeft aan gevaccineerde of herstelde mensen in restaurants en cafés. Binnenkort is daarnaast ook een negatieve coronatest verplicht, behalve voor mensen die een boosterprik hebben gehad. In Duitsland loopt het aantal besmettingen snel op door de omikronvariant.

Om banenverlies te voorkomen kunnen bedrijven in Duitsland gebruikmaken van Kurzarbeit. Dat is een regeling waarbij de overheid de lonen aanvult van personeel waarvoor tijdelijk minder of geen werk is.

Auto-industrie

Ifo schat in dat het aantal Duitsers met werktijdverkorting in december steeg naar 879.000, een kwart meer dan een maand eerder. De maatregel wordt momenteel vooral veel gebruikt in de auto-industrie. Die sector kampt met een chiptekort, waardoor er minder werk is. Bijna de helft van de Duitsers met werktijdverkorting heeft een baan in de auto-industrie.

De laatste exacte cijfers wat betreft Kurzarbeit zijn er voor de maand oktober. Toen stond het aantal op 712.000. Voor de coronapandemie, in februari 2020, hadden 134.000 Duitsers werktijdverkorting. Dat aantal steeg naar 2,6 miljoen in maart van dat jaar en bereikte een recordaantal van 6 miljoen in april 2020.

Meer uit Financieel

Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

28 minuten geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

53 minuten geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

3 uur geleden
FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor mogelijke stakingsacties in Nederland bij de Nederlandse Spoorwegen, uit onvrede over een loonbod van het spoorbedrijf. Volgens de bond gaan vakbondsleden woensdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, om "nog één laatste waarschuwing" te geven. "Komt er geen beweging, dan volgen er stakingen", meldt de FNV.

3 uur geleden
VN-organisatie ziet minder wereldwijde handel in 2023

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde handel is dit jaar duidelijk kleiner dan vorig jaar, meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in een nieuw rapport. Dat komt onder meer door gestegen rentes en spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Voor volgend jaar rekent de VN-organisatie nog niet echt op verbetering.

3 uur geleden
Ophef om campagne modeketen Zara door associatie met oorlog Gaza

ARTEIXO (ANP) - Modewinkelketen Zara krijgt online kritiek op een recente campagne. Daarin staan modellen afgebeeld met mannequins die in witte lakens zijn gewikkeld. Op sociale media maken verschillende mensen de vergelijking met dode slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas die op bepaalde afbeeldingen ook in witte lakens zijn gewikkeld.

3 uur geleden
Peiling: wereldwijde economische groei vertraagt volgend jaar

LONDEN (ANP) - De wereldwijde economische groei zal volgend jaar verder vertragen, denken economen bij grote banken volgens een peiling van persbureau Reuters. De verhoogde rentes, gestegen energieprijzen en onzekerheden in de twee grootste economieën, de Verenigde Staten en China, zorgen volgens hen voor minder groei.

4 uur geleden