Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer dan duizend verpleeghuizen kampen met coronabesmetting

Meer dan duizend verpleeghuizen kampen met coronabesmetting

DEN HAAG (ANP) - Meer dan duizend verpleeghuizen in Nederland kampen met een uitbraak van het coronavirus binnen de muren. In de afgelopen vier weken hebben 1018 locaties te maken gehad met een recente besmetting. Het is voor het eerst sinds het begin van de epidemie dat het aantal boven die grens uitkomt.

Het aantal besmettingen binnen verpleeghuizen is de afgelopen weken snel gestegen. Een maand geleden kampten zo'n 400 verpleeghuizen met een recente besmetting en begin oktober iets meer dan honderd.

De grens voor een 'recente besmetting' is vier weken. Dit is twee keer de zogeheten incubatietijd, de periode waarin iemand ziek kan worden. Wanneer iemand het coronavirus oploopt, duurt het twee tot veertien dagen voordat klachten ontstaan. Als een bewoner van een verpleeghuis bijna vier weken geleden besmet is geraakt, kan die tot bijna twee weken geleden zonder het te weten iemand hebben aangestoken, en die persoon zou nu nog net ziek kunnen worden en weer een ander kunnen besmetten. Als ook die termijn is verstreken, geldt het verpleeghuis als coronavrij.

Stijging

In de afgelopen vier weken zijn meer dan 8000 bewoners van verpleeghuizen positief getest. Dat is het hoogste niveau sinds half januari. Het aantal kan nog oplopen door meldingen die nog binnenkomen.

Ook het aantal sterfgevallen onder bewoners is de afgelopen weken aanzienlijk gestegen. Begin oktober overleden dagelijks een of twee bewoners, nu is dat gestegen tot gemiddeld zo'n twintig sterfgevallen per dag. Dat is wel beduidend lager dan bij de eerste en tweede golf, voor het begin van de vaccinatiecampagne. Toen stierven dagelijks zestig tot negentig verpleeghuisbewoners.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Meer regio's Europa naar hoogste waarschuwingsniveau coronakaart

SOLNA (ANP) - Het aantal coronagevallen is zo sterk gestegen dat vrijwel heel Europa nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat en donkerrood kleurt. Van de 211 regio's staan slechts vijftien nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Niet eerder kleurde Europa zo fel rood.

1 uur geleden
Oostenrijk versoepelt inreisbeperkingen voor Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Oostenrijk laat vanaf maandag de quarantaineplicht vervallen voor Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad tegen het coronavirus. Dat meldt het Oostenrijkse Toeristenbureau, dat die informatie heeft verkregen via de overheid. Wie niet een derde prik heeft laten zetten, moet nu nog tien dagen in quarantaine bij binnenkomst.

1 uur geleden
Zeven op de tien mensen die al booster mogen, hebben die gehaald

DEN HAAG (ANP) - Van de Nederlanders die in aanmerking komen voor een boosterprik hebben zeven op de tien die inmiddels laten zetten. Jaap van Dissel van het RIVM becijferde in een briefing voor Tweede Kamerleden dat tot en met 16 januari 7,6 miljoen boosters zijn gezet. Dat komt neer op 69 procent van de mensen van 18 jaar en ouder die in aanmerking komen voor een booster.

1 uur geleden
Aannames over omikron waren te pessimistisch, erkent Van Dissel

DEN HAAG (ANP) - Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel in de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Meer patiënten op wachtlijst voor nieuw orgaan

LEIDEN (ANP) - De coronapandemie heeft vorig jaar een minder negatief effect gehad op het aantal orgaandonaties dan in 2020, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Het aantal mensen op de wachtlijst voor een orgaan is wel toegenomen.

4 uur geleden
Studies bevestigen: coronavaccins veilig voor zwangere vrouwen

UTRECHT (ANP) - Coronavaccins zijn veilig te gebruiken door zwangere vrouwen. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo'n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. "Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten", vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.

1 dag geleden
Commerciële testaanbieders helpen vanaf eind januari GGD'en

LEUSDEN (ANP) - Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten.

1 dag geleden