
Meer dan duizend verpleeghuizen kampen met coronabesmetting
DEN HAAG (ANP) - Meer dan duizend verpleeghuizen in Nederland kampen met een uitbraak van het coronavirus binnen de muren. In de afgelopen vier weken hebben 1018 locaties te maken gehad met een recente besmetting. Het is voor het eerst sinds het begin van de epidemie dat het aantal boven die grens uitkomt.
Het aantal besmettingen binnen verpleeghuizen is de afgelopen weken snel gestegen. Een maand geleden kampten zo'n 400 verpleeghuizen met een recente besmetting en begin oktober iets meer dan honderd.
De grens voor een 'recente besmetting' is vier weken. Dit is twee keer de zogeheten incubatietijd, de periode waarin iemand ziek kan worden. Wanneer iemand het coronavirus oploopt, duurt het twee tot veertien dagen voordat klachten ontstaan. Als een bewoner van een verpleeghuis bijna vier weken geleden besmet is geraakt, kan die tot bijna twee weken geleden zonder het te weten iemand hebben aangestoken, en die persoon zou nu nog net ziek kunnen worden en weer een ander kunnen besmetten. Als ook die termijn is verstreken, geldt het verpleeghuis als coronavrij.
Stijging
In de afgelopen vier weken zijn meer dan 8000 bewoners van verpleeghuizen positief getest. Dat is het hoogste niveau sinds half januari. Het aantal kan nog oplopen door meldingen die nog binnenkomen.
Ook het aantal sterfgevallen onder bewoners is de afgelopen weken aanzienlijk gestegen. Begin oktober overleden dagelijks een of twee bewoners, nu is dat gestegen tot gemiddeld zo'n twintig sterfgevallen per dag. Dat is wel beduidend lager dan bij de eerste en tweede golf, voor het begin van de vaccinatiecampagne. Toen stierven dagelijks zestig tot negentig verpleeghuisbewoners.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiƫnten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 week geleden