
Meer dan 1500 doden door bendegeweld Haïti
GENÈVE (ANP/RTR) - Bendegeweld heeft dit jaar in Haïti al meer dan 1500 mensen het leven gekost, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. Het roept op tot onmiddellijke actie tegen de situatie die steeds verder uit de hand loopt.
In 2023 kwamen 4451 mensen door bendegeweld om het leven. Het aantal gewonden lag op 1668. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 1554 doden en 826 gewonden gevallen.
Het kantoor meldt in een rapport dat "corruptie, straffeloosheid en slecht bestuur, verergerd door toenemende niveaus van bendegeweld, de rechtsstaat hebben uitgehold en ervoor zorgen dat de staatsinstellingen op het punt van instorten staan". VN-mensenrechtenchef Volker Türk zei bij de presentatie van het rapport dat het "schokkend" is om te zien dat nog steeds wapens Haïti binnenkomen. Hij pleit voor een "efficiëntere uitvoering van het wapenembargo".
Premier Henry
Het geweld in Haïti is flink toegenomen sinds bendes zich eind februari hebben verenigd. Zij eisten het vertrek van premier Ariel Henry. Hij beloofde twee weken geleden op te stappen zodra er een overgangsraad is die op korte termijn een interim-premier moet aanstellen. Henry werd premier na de moord op president Jovenel Moïse in 2021.
De raad is er nog niet door onenigheid tussen partijleiders, maar krijgt wel steeds meer vorm. Acht van de negen leden deelden woensdag een eerste gezamenlijke verklaring. Daarin beloven ze de "openbare en democratische orde" te herstellen en pleiten ze voor eenheid. De leden waarschuwen dat Haïti een "cruciaal keerpunt" heeft bereikt.
Haïti heeft momenteel geen president of parlement. Het is niet duidelijk wanneer er verkiezingen worden gehouden. De laatste keer was in 2016.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger vindt het te vroeg om vast te stellen welke schade in Iran is aangericht aan nucleaire installaties door de talrijke luchtaanvallen. Israël heeft volgens het leger "een aanzienlijke klap" uitgedeeld aan het nucleaire programma van het land.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de nieuwe NAVO-norm die naar verwachting woensdag wordt afgesproken op de top zijn "geen opt-outs in wat voor vorm dan ook", zei de Belgische premier Bart de Wever bij aanvang van de topontmoeting in Den Haag. De opvatting van Spanje dat de verklaring ruimte biedt om minder militaire uitgaven te doen dan de afgesproken 3,5 procent, zolang de onderliggende doelen worden behaald, noemt hij een "interpretatie".
18 minuten geledenTEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Het Iraanse parlement heeft een voorstel goedgekeurd om de samenwerking op te schorten met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), een internationale toezichthouder. De Iraanse hoogste nationale veiligheidsraad (SNSC) moet het besluit ook nog goedkeuren, berichten Nournews en andere media.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-baas Mark Rutte zegt zich "geen zorgen" te maken over de houding van Spanje tijdens de top van de militaire alliantie in Den Haag. De regering in Madrid heeft eerder aangegeven het niet nodig te vinden om 5 procent aan defensie uit te geven om de NAVO-doelen te halen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Volgens secretaris-generaal Mark Rutte is de Amerikaanse president Donald Trump "volledig gecommitteerd" aan artikel 5 van de NAVO. Dat zei hij aan het begin van de tweede dag van de NAVO-top. Trump had onderweg naar Nederland twijfel gezaaid over zijn betrokkenheid bij het artikel dat bepaalt dat een aanval op een lidstaat geldt als een aanval op allen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte spreekt van een "transformationele" top aan het begin van de dag waarin lidstaten officieel afspreken om 5 procent van hun economie aan defensie uit te geven.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident J.D. Vance heeft uitgelegd hoe hij de internationale werkwijze van president Trump ziet. Hij gaf op een politiek diner in de staat Ohio een toelichting op de "Trump Doctrine".
2 uur geleden