Meelwormen blazen Edwin Vinke niet van tafel
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft meelwormen als eerste insect goedgekeurd als voedsel voor mensen. Chef-kok Edwin Vinke van tweesterren restaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat is niet onder de indruk van de smaak. “We hebben al een aantal keren geëxperimenteerd met meelwormen, onder andere in energyrepen en een broodje bapao. Het is lekker, maar ik word nog niet echt van tafel geblazen. Natuurlijk sta ik altijd open voor nieuwe producten en nieuwe inzichten. Ik blijf dus experimenteren. Pas als iets 100% naar mijn zin is, komt het op de kaart.” Sprinkhanen, meelwormen, rupsen, termieten: Edwin Vinke is niet snel onder de indruk. Hij proeft álles. Natuurlijk begrijpt hij de weerstand die sommige mensen voelen bij deze insecten. Anderzijds, hij ziet hij ook in de zee genoeg beestjes, waar veel mensen met argusogen naar kijken. “Kijk eens goed naar een garnaal; die ziet er toch eigenlijk ook uit als sprinkhaan? Daar hebben de meeste mensen geen moeite mee. Het wordt al anders als we schelpjes serveren, zoals palourdes, kokkels of witte venusschelpen. En wat mij betreft: niets is zo lekker als een levende scheermes.”Volop inspiratieDe gedwongen horeca sluiting is voor Edwin een soort ‘blessing in disguise’. Hij benut deze maanden om her en der nieuwe inspiratie op te doen. “Momenteel hebben we afhaal- en bezorgmenu’s, maar ik beloof je, zodra we weer open mogen, knallen we met een compleet nieuw en bijzonder menu. We gebruiken deze coronaperiode om er straks tien keer sterker uit te komen.”
Meer uit Zeeland
TEAMforREAL viert haar 14-jarig bestaan met een vernieuwde huisstijl, website en aangescherpte positionering. Waar de oorsprong lag in leisure- en recreatieve conceptontwikkeling, heeft het team zich de afgelopen jaren nadrukkelijk bewezen als ontwikkelaar van hoogwaardige vastgoedprojecten.
1 week geledenOm Zeeuwse ondernemers voor te bereiden op de komst van nieuwe kerncentrales laat de Provincie Zeeland een uitgebreid marktonderzoek uitvoeren. Dit gebeurt in samenwerking met Impuls Zeeland en werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe regionale bedrijven kunnen profiteren van de verwachte bouw en welke stappen daarvoor nodig zijn.
1 maand geledenDuurzaamheidsexpert en voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur is aangekondigd als spreker tijdens Contacta 2025. Met haar achtergrond in Bodem, Water en Atmosfeer (Wageningen University) en een carrière waarin ze in 1998 werd uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld, staat Van Leur bekend om het vertalen van complexe wetenschap naar toegankelijke inzichten.
2 maanden geledenDe spanning stijgt voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte vanochtend bij Omroep Zeeland bekend welke vijf bedrijven kans maken op de prestigieuze prijs, die dit jaar voor de 23e keer wordt uitgereikt. De prijs beloont ondernemingen die met innovatieve producten en diensten bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in Zeeland.
2 maanden geledenAl sinds 1900 maakt de naam Akkerdaas deel uit van het Zeeuwse ondernemerslandschap. Wat begon als een smederij en loodgietersbedrijf groeide in ruim een eeuw tijd uit tot een veelzijdige onderneming met een eigen kadowinkel. De familie Akkerdaas staat inmiddels al vier generaties lang garant voor vakmanschap, ondernemerschap en een scherp oog voor wat klanten zoeken.
2 maanden geledenZeelandia viert 125 jaar: van Zeeuwse keuken tot wereldspeler in bakkerij-ingrediënten Bij bakkersbedrijf Zeelandia in Zierikzee kunnen de ovens, deegmachines en broodvormen alvast een grondige schoonmaakbeurt krijgen, want op 12 september komt er bijzonder bezoek. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het familiebedrijf. Wat in 1900 begon met een recept voor beschuitgelei groeide uit tot een internationaal concern met ruim 3.000 medewerkers, actief in meer dan honderd landen.
2 maanden geledenOndernemerschap, innovatie en liefde voor zijn dorp: dat typeert Lennert Steketee. Als geboren en getogen Yersekenaar zet hij zich in om het vissersdorp op de kaart te zetten, zowel als ondernemer als in zijn rol als verbinder binnen de gemeenschap.
2 maanden geleden