Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meedoen was ergens belangrijker dan winnen voor judoka Savelkouls

Meedoen was ergens belangrijker dan winnen voor judoka Savelkouls

TOKIO (ANP) - Als de olympische gedachte op een Nederlandse sporter in Tokio van toepassing is, dan is het wel judoka Tessie Savelkouls. Ze raakte begin vorig jaar ernstig geblesseerd en haar judoloopbaan leek ten einde. Vorige maand werd echter bekend dat Savelkouls er tóch bij zou zijn op de Spelen.

"Ik heb een beetje gemengde gevoelens", zei Savelkouls (29) na haar nederlaag. "Aan de ene kant ben ik supertrots dat ik hier sta en dat ik dit gehaald heb, want er waren niet veel mensen die er nog geloof in hadden. Maar aan de andere kant ben je hier ook niet om gewoon mee te doen. Na haar waza-ari gooide zij de boel op slot en ik verzuurde als een malle. Ik stond weer voor het eerst in anderhalf jaar op de wedstrijdmat."

Savelkouls verloor in haar eerste wedstrijd in de klasse boven 78 kilogram van Han Mijin uit Zuid-Korea. Bij het verlaten van de judomat was er een brede glimlach zichtbaar bij Savelkouls, die in de armen van haar coach viel en een luid applaus kreeg van de andere judoka's in de Budokan.

Zenuwscheur

"Ik zag iedereen van onze ploeg staan en dat was supermooi. Ik dacht meteen aan iedereen thuis. Het is heel heftig geweest en ik heb zo hard moeten knokken. Aan het begin van mijn revalidatie was Tokio totaal niet aan de orde."

Savelkouls liep in februari van 2020 een zware knieblessure op en een zenuwscheur in haar rechterbeen bedreigde de topsportcarrière van de judoka. De artsen gaven haar slechts 1 procent kans op herstel.

Beetje gewonnen

"Ik was klaar met judo en wilde eerst mijn normale leven op orde zien te krijgen. Vorig jaar november werd mijn knie goed genoeg bevonden. En als ik enigszins kan lopen, wie gaat mij zeggen dat ik niet kan judoën? Ik besefte dat alles moest kloppen, wilde ik Tokio kunnen halen. En het is gelukt. Je ziet hoe ver je kunt komen met geloof in jezelf en positief blijven."

Savelkouls wist kort na haar uitschakeling nog niet of ze haar loopbaan ook gaat voortzetten. "Ik weet het nog niet zo goed, ik was heel erg gefocust op Tokio. Ik wilde het hier vanaf laten hangen en kijken of ik hier nog iets te zoeken heb. Ik heb verloren, maar toch een beetje gewonnen, ja."

Meer uit Sport

Zwemster Steenbergen tweede op 200 vrij in Qualification Meet

ROTTERDAM (ANP) - Zwemster Marrit Steenbergen is bij de Rotterdam Qualification Meet als tweede geëindigd op de 200 meter vrije slag. De winnares van het brons op de 100 meter vrij bij de WK zwemmen afgelopen zomer in Fukuoka (Japan) tikte in de finale aan in 1.56,19. De Tsjechische Barbora Seemanova won in 1.55,59.

6 uur geleden
Bondscoach handbalsters: grote zege op Argentinië perfecte start

FREDERIKSHAVN (ANP) - Bondscoach Per Johansson van de Nederlandse handbalsters noemde de riante zege van 41-26 op Argentinië de perfecte start van het wereldkampioenschap. "In vele opzichten. Ik heb veel speelsters kunnen inzetten, veel speelsters zien scoren, veel spelposities gezien en veel doelpunten. We zaten in een goede flow. Het was een ideaal begin", zei de Zweed na afloop van het duel in het Deense Frederikshavn bij Viaplay.

7 uur geleden
Handbalsters openen WK met ruime zege op Argentinië: 41-26

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen begonnen met een ruime zege op Argentinië. Oranje won in het Deens Frederikshavn met 41-26. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Per Johansson al met 20-14.

8 uur geleden
Keepster Duijndam op tribune, Broch op de bank bij handbalsters

FREDERIKSHAVN (ANP) - Keepster Rinka Duijndam zit de eerste groepswedstrijd van de Nederlands handbalsters op het WK op de tribune. Bondscoach Per Johansson geeft in het duel donderdagavond met Argentinië de voorkeur aan Tess Lieder en Yara ten Holte.

10 uur geleden
KNSB: marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB verwacht dat als de vorst aanhoudt een marathon op natuurijs op zijn vroegst zaterdagavond mogelijk is. Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens acht de kans echter groter op zondag. "Als er heel goede vorst is, ook overdag, dan zou de marathon zaterdagavond kunnen", zegt Muskens. Hij schat die kans op 25 procent. "De kans op een marathon op zondagochtend is 50 procent."

14 uur geleden
Organisatie Tour onthult meer etappeplaatsen voor 2025

LILLE (ANP) - De eerste drie etappes van de Ronde van Frankrijk in 2025 zijn bekend. In tegenstelling tot de vorige vijf Tours krijgen in dat jaar de sprinters weer eens de kans de eerste gele trui te pakken, zei Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie.

14 uur geleden
Mondiale badmintonbond schort lidmaatschap Rusland op

LAUSANNE (ANP/RTR) - De internationale badmintonbond (BWF) heeft het lidmaatschap van de nationale badmintonfederatie van Rusland (NBFR) opgeschort. Daartoe is besloten nadat bleek dat de Russische bond de lidmaatschapsvoorwaarden had overtreden, zo meldt de BWF op de website.

15 uur geleden