Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meedoen was ergens belangrijker dan winnen voor judoka Savelkouls

Meedoen was ergens belangrijker dan winnen voor judoka Savelkouls

TOKIO (ANP) - Als de olympische gedachte op een Nederlandse sporter in Tokio van toepassing is, dan is het wel judoka Tessie Savelkouls. Ze raakte begin vorig jaar ernstig geblesseerd en haar judoloopbaan leek ten einde. Vorige maand werd echter bekend dat Savelkouls er tóch bij zou zijn op de Spelen.

"Ik heb een beetje gemengde gevoelens", zei Savelkouls (29) na haar nederlaag. "Aan de ene kant ben ik supertrots dat ik hier sta en dat ik dit gehaald heb, want er waren niet veel mensen die er nog geloof in hadden. Maar aan de andere kant ben je hier ook niet om gewoon mee te doen. Na haar waza-ari gooide zij de boel op slot en ik verzuurde als een malle. Ik stond weer voor het eerst in anderhalf jaar op de wedstrijdmat."

Savelkouls verloor in haar eerste wedstrijd in de klasse boven 78 kilogram van Han Mijin uit Zuid-Korea. Bij het verlaten van de judomat was er een brede glimlach zichtbaar bij Savelkouls, die in de armen van haar coach viel en een luid applaus kreeg van de andere judoka's in de Budokan.

Zenuwscheur

"Ik zag iedereen van onze ploeg staan en dat was supermooi. Ik dacht meteen aan iedereen thuis. Het is heel heftig geweest en ik heb zo hard moeten knokken. Aan het begin van mijn revalidatie was Tokio totaal niet aan de orde."

Savelkouls liep in februari van 2020 een zware knieblessure op en een zenuwscheur in haar rechterbeen bedreigde de topsportcarrière van de judoka. De artsen gaven haar slechts 1 procent kans op herstel.

Beetje gewonnen

"Ik was klaar met judo en wilde eerst mijn normale leven op orde zien te krijgen. Vorig jaar november werd mijn knie goed genoeg bevonden. En als ik enigszins kan lopen, wie gaat mij zeggen dat ik niet kan judoën? Ik besefte dat alles moest kloppen, wilde ik Tokio kunnen halen. En het is gelukt. Je ziet hoe ver je kunt komen met geloof in jezelf en positief blijven."

Savelkouls wist kort na haar uitschakeling nog niet of ze haar loopbaan ook gaat voortzetten. "Ik weet het nog niet zo goed, ik was heel erg gefocust op Tokio. Ik wilde het hier vanaf laten hangen en kijken of ik hier nog iets te zoeken heb. Ik heb verloren, maar toch een beetje gewonnen, ja."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Favoriet Schloesser als nummer 2 door op WK boogschieten

YANKTON (ANP) - Handboogschutter Mike Schloesser heeft in de kwalificaties bij de wereldkampioenschappen in het Amerikaanse Yankton meteen zijn vorm getoond. De favoriet voor de wereldtitel in de discipline compound zette met 700 punten de tweede score neer. Alleen de Turk Evren Cagiran schoot met 705 punten iets scherper. Als gevolg van zijn hoge ranking stroomt Schloesser in het individuele toernooi door naar de laatste 32 in de knock-outfase.

2 uur geleden
Kickbokser Verhoeven vergelijkt Overeem met oude auto

UTRECHT (ANP) - Kickbokser Rico Verhoeven kan bijna niet wachten totdat hij op 23 oktober in het Gelredome zijn wereldtitel mag verdedigen tegen Alistair Overeem. "Het is een beetje een gevecht tussen een nieuwe en oude auto", zei hij op een persconferentie in Utrecht. "Maar een nieuwe auto is nu eenmaal frisser en sneller en heeft minder kilometers op de teller. Maar voor zijn leeftijd heeft Alistair een geweldige conditie."

11 uur geleden
Volleyballers mogen aan WK 2022 in Rusland meedoen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse volleyballers mogen volgend jaar meedoen aan het WK in Rusland. Oranje heeft van de wereldvolleybalbond FIVB de bevestiging gekregen dat de huidige positie op de wereldranglijst voldoende is voor deelname aan het toernooi dat in de zomer van 2022 in tien Russische steden wordt gehouden (26 augustus - 11 september).

14 uur geleden
Verstappen: er is nog niks verloren door gridstraf

SOTSJI (ANP) - Max Verstappen heeft in de voorbereiding op de GP van Rusland, komende zondag in Sotsji, niet veel zin meer om terug te blikken op de spraakmakende aanrijding met Lewis Hamilton. "Je kunt reflecteren wat je wilt, maar het is belangrijk om vooruit te kijken en te blijven pushen", laat de WK-leider weten.

15 uur geleden
Geurts, Van Pol, Veerman en Visser naar WK turnen

BEEKBERGEN (ANP) - Elze Geurts, Vera van Pol, Sanna Veerman en Naomi Visser gaan Nederland vertegenwoordigen bij de WK turnen, half oktober in Japan. Zij hebben zich eerder deze maand laten gelden tijdens twee WK-kwalificatiewedstrijden in Rotterdam.

16 uur geleden
Polman terug in handbalselectie, Abbingh ontbreekt

ARNHEM (ANP) - Handbalster Estavana Polman sluit weer aan bij het Nederlands vrouwenteam in aanloop naar de interlands in oktober tegen Belarus en Griekenland. De vedette van Oranje is weer voldoende hersteld van haar knieblessure. Polman zal voorzichtig opbouwen; ze speelt beide wedstrijden nog niet mee, maar zal wel de trainingen volgen.

18 uur geleden
Marathon Amsterdam gaat definitief door op 17 oktober

AMSTERDAM (ANP) - De marathon van Amsterdam kan definitief doorgaan op 17 oktober. Het stadsbestuur heeft toestemming gegeven om het hardloopevenement in de hoofdstad te organiseren, meldt organisator Le Champion.

19 uur geleden