Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meedoen was ergens belangrijker dan winnen voor judoka Savelkouls

Meedoen was ergens belangrijker dan winnen voor judoka Savelkouls

TOKIO (ANP) - Als de olympische gedachte op een Nederlandse sporter in Tokio van toepassing is, dan is het wel judoka Tessie Savelkouls. Ze raakte begin vorig jaar ernstig geblesseerd en haar judoloopbaan leek ten einde. Vorige maand werd echter bekend dat Savelkouls er tóch bij zou zijn op de Spelen.

"Ik heb een beetje gemengde gevoelens", zei Savelkouls (29) na haar nederlaag. "Aan de ene kant ben ik supertrots dat ik hier sta en dat ik dit gehaald heb, want er waren niet veel mensen die er nog geloof in hadden. Maar aan de andere kant ben je hier ook niet om gewoon mee te doen. Na haar waza-ari gooide zij de boel op slot en ik verzuurde als een malle. Ik stond weer voor het eerst in anderhalf jaar op de wedstrijdmat."

Savelkouls verloor in haar eerste wedstrijd in de klasse boven 78 kilogram van Han Mijin uit Zuid-Korea. Bij het verlaten van de judomat was er een brede glimlach zichtbaar bij Savelkouls, die in de armen van haar coach viel en een luid applaus kreeg van de andere judoka's in de Budokan.

Zenuwscheur

"Ik zag iedereen van onze ploeg staan en dat was supermooi. Ik dacht meteen aan iedereen thuis. Het is heel heftig geweest en ik heb zo hard moeten knokken. Aan het begin van mijn revalidatie was Tokio totaal niet aan de orde."

Savelkouls liep in februari van 2020 een zware knieblessure op en een zenuwscheur in haar rechterbeen bedreigde de topsportcarrière van de judoka. De artsen gaven haar slechts 1 procent kans op herstel.

Beetje gewonnen

"Ik was klaar met judo en wilde eerst mijn normale leven op orde zien te krijgen. Vorig jaar november werd mijn knie goed genoeg bevonden. En als ik enigszins kan lopen, wie gaat mij zeggen dat ik niet kan judoën? Ik besefte dat alles moest kloppen, wilde ik Tokio kunnen halen. En het is gelukt. Je ziet hoe ver je kunt komen met geloof in jezelf en positief blijven."

Savelkouls wist kort na haar uitschakeling nog niet of ze haar loopbaan ook gaat voortzetten. "Ik weet het nog niet zo goed, ik was heel erg gefocust op Tokio. Ik wilde het hier vanaf laten hangen en kijken of ik hier nog iets te zoeken heb. Ik heb verloren, maar toch een beetje gewonnen, ja."

Meer uit Sport

Braziliaanse voetbalbond walgt van banaan op veld in Parijs

PARIJS (ANP) - De Braziliaanse voetballer Richarlison heeft dinsdag tijdens de oefeninterland in Parijs tegen Tunesië een banaan naar zich toegeworpen gekregen. Voorzitter Ednaldo Rodrigues van de Braziliaanse voetbalbond ziet dat als een teken van racisme en sprak in een bericht op Twitter zijn afkeur uit.

10 uur geleden
Vader van meisjes: Van der Poel mag boos zijn, maar niet dit doen

SYDNEY (ANP) - De vader van de Australische meisjes die zaterdagavond in een hotel in Sydney werden aangevallen door Mathieu van der Poel, vindt het logisch dat de Nederlandse wielrenner boos was. "Hij had alle recht om boos te zijn. Maar niet om te doen wat hij deed", zegt de vader in Australische media. "Het zijn kleine meisjes en hij is heel groot."

11 uur geleden
Gehavende selectie handbalsters voor Golden League

ARNHEM (ANP) - De Nederlandse handbalsters bereiden zich met een gehavende selectie voor op de komende interlands in de Golden League tegen Noorwegen, Denemarken en Zwitserland. Bondscoach Per Johansson zag vlak voor de oefenstage ook Dione Housheer en Harma van Kreij met blessures wegvallen. Hij mist al de geblesseerde Danick Snelder en Larissa Nusser en kan ook geen beroep doen op Lois Abbingh en Tess Wester wegens zwangerschappen.

15 uur geleden
Tennisser Griekspoor verliest na sterke start in Tel Aviv

TEL AVIV (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor is uitgeschakeld in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Tel Aviv. De 26-jarige Nederlander, als achtste geplaatst op het Israëlische hardcourttoernooi, moest het na een sterke start afleggen tegen de Canadees Vasek Pospisil die als 'lucky loser' uit de kwalificaties was toegelaten: 6-4 6-7 (3) 5-7.

15 uur geleden
Raceteam Van Eerd trekt zich terug voor race in Verenigde Staten

ATLANTA (ANP) - Het door Frits van Eerd opgezette Racing Team Nederland heeft zich teruggetrokken voor een langeafstandsrace van deze week in de Verenigde Staten. Van Eerd (55) werd twee weken geleden gearresteerd als verdachte in een witwaszaak. De Jumbo-topman werd na een paar dagen weer vrijgelaten, maar besloot enkele dagen later om zich tijdelijk terug te trekken als algemeen directeur van de supermarktketen.

15 uur geleden
Handbalster Polman heeft elke training 'smile op haar gezicht'

ARNHEM (ANP) - Handbalvedette Estavana Polman is na een roerige periode eindelijk in rustig vaarwater gekomen, zoals ze zelf zegt. "Ik heb het heel erg naar mijn zin bij mijn nieuwe club Nykøbing. Ik geniet weer van het spelletje, kan weer gewoon lekker handballen", zegt de 30-jarige opbouwspeelster, die door bondscoach Per Johansson is opgeroepen voor de komende oefeninterlands tegen Noorwegen en Denemarken.

15 uur geleden
Kipchoge naar marathon Londen, maar niet om te lopen

LONDEN (ANP) - Een week nadat hij in Berlijn zijn eigen wereldrecord had aangescherpt, is Eliud Kipchoge ook aanwezig bij de marathon van Londen. De 37-jarige Keniaan gaat niet voor de tweede keer in een week een wedstrijd over 42,195 kilometer lopen, maar komt zaterdag in de Engelse hoofdstad de medailles uitreiken bij de mini-marathon voor kinderen. Een dag later vindt de marathon van Londen plaats.

16 uur geleden