
Mediadirecteur NTR vertrekt eerder na onderzoek over werkcultuur
HILVERSUM (ANP) - Mediadirecteur Willemijn Francissen vertrekt per 1 februari aanstaande, eerder dan gepland, bij de NTR. Dat heeft de omroep donderdag bekendgemaakt. Zij was al enige tijd tijdelijk teruggetreden om ruimte te maken voor een lopend extern onderzoek naar de werkcultuur bij de NTR.
Het was eerder de bedoeling dat Francissen op korte termijn weer aan de slag zou gaan en per 1 september 2025 afscheid zou nemen. "De voortdurende onduidelijkheid over het onderzoek en de mogelijke terugkeer van de mediadirecteur staan het terugbrengen van het vertrouwen en de stabiliteit bij de NTR in de weg", zegt Koos van der Steenhoven, de voorzitter van de raad van toezicht van de NTR. "Daarom is het goed dat Willemijn Francissen eerder opstapt en hierover nu duidelijkheid is voor de organisatie."
De NTR zegt Francissen dankbaar te zijn voor haar inspanningen en behaalde resultaten. "Ik ben in juli tijdelijk teruggetreden om het externe onderzoek ruim baan te geven", zegt ze in een toelichting. "De oplevering van dat onderzoek is meermaals uitgesteld en laat zo lang op zich wachten dat de periode tot september te kort wordt om nog effectief invulling te kunnen geven aan mijn functie als mediadirecteur. Ik gun mijn collega's duidelijkheid zodat de organisatie verder kan. En dat geldt voor mij ook, ik wil mijn blik weer op de toekomst richten, ook al is die helaas niet bij de NTR."
Ongewenst gedrag
In eerste instantie zou Francissen aanblijven tot 1 september 2025. In november 2024 stapte de gehele toenmalige raad van toezicht van de NTR op. Minister Eppo Bruins van OCW heeft Van der Steenhoven vervolgens benoemd tot nieuwe toezichthouder met als opdracht om het vertrouwen en de stabiliteit bij de NTR te herstellen. In zijn rol als voorzitter van die raad van toezicht heeft hij met Francissen afgesproken dat ze eerder, per 1 februari 2025, vertrekt bij de NTR.
Het onderzoek van de NTR naar de werkcultuur volgde op het rapport van de commissie-Van Rijn, waaruit bleek dat driekwart van de medewerkers binnen de Publieke Omroep ongewenst gedrag heeft ervaren. De NTR moest het onderzoek, uitgevoerd door kenniscentrum CAOP, echter stopzetten omdat de digitale vragenlijsten niet in orde waren. Inmiddels is een ander onderzoeksbureau aangesteld.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Smartphones, laptops en tablets belanden massaal op afvalbergen en zelfs voor een deel in verbrandingsovens, terwijl ze nog goed te repareren zouden zijn. Volgens onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, moet het met gericht overheidsbeleid mogelijk zijn om alleen al zo'n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of te 'refurbishen' voor een volgende ronde.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
10 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
11 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
12 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiƫntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
12 uur geleden