Media: Macron wint bij Fransen in buitenland, Le Pen overzee
PARIJS (ANP/BELGA/RTR) - De Franse presidentskandidate Marine Le Pen behaalt volgens resultaten die zijn vrijgegeven door Belgische media zondag de meeste stemmen in de overzeese gebieden. De huidige president Emmanuel Macron wint onder Fransen in het buitenland. Franse media mogen geen resultaten bekendmaken totdat de laatste stembussen om 20.00 uur sluiten.
In Guadeloupe kreeg de partij van Le Pen, Rassemblement National, 69,60 procent van de stemmen, tegenover 30,40 procent voor Macron. De opkomst op het Caribische eiland was 47,18 procent. Op Martinique stemde 60,87 procent op Le Pen en 39,13 procent op Macron. 45,45 van de kiesgerechtigden bracht een stem uit. Ook in Frans Guyana (60,70 procent), Saint-Martin en Saint-Barthélémy (55,52 procent) en in Saint-Pierre-et-Miquelon (50,69 procent) versloeg Le Pen haar tegenstander. In Frans-Polynesië kwam Macron wel als winnaar uit de bus met 51,81 procent van de stemmen.
Fransen in het buitenland stemden wel overwegend op de huidige president. In de Verenigde Staten (zonder Chicago en New Orleans) kreeg hij 92 procent van de stemmen en in Canada (zonder Vancouver) 86 procent. In Argentinië (89 procent), Brazilië (86 procent) en Chili (87 procent) was Macron eveneens het populairst.
Inwoners van de Franse overzeese departementen konden zaterdag al een keuze maken. In de eerste ronde werd in de overzeese gebieden overwegend op de linkse Jean-Luc Mélenchon gestemd. De tweede ronde gaat zondag net als in 2017 enkel tussen Macron en Le Pen. Om 17.00 uur was de opkomst 63,23 procent, ruim 2 procent lager dan vijf jaar geleden. De laatste stemlokalen sluiten om 20.00 uur, waarna de eerste exitpolls volgen. De eerste uitslagen worden in de loop van de avond verwacht.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Franse premier Michel Barnier heeft de hoop uitgesproken dat de oppositie zich "verantwoordelijk" zal gedragen bij een vertrouwensstemming over zijn minderheidsregering. De Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer, beslist waarschijnlijk woensdagavond over zijn lot.
36 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - Aankomend president Donald Trump heeft miljardair Stephen Feinberg een hoge functie aangeboden op het ministerie van Defensie, zeggen ingewijden tegen de krant The Washington Post. Een woordvoerder van de investeerder wilde niet zeggen of hij het aanbod heeft geaccepteerd.
1 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol zegt dat de militaire noodtoestand weer wordt opgeheven. De troepen hebben zich volgens hem teruggetrokken. Betogers die uit protest naar het parlement waren gekomen, reageerden juichend op het nieuws.
1 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Beleidsmakers van de Centrale Bank van Zuid-Korea komen woensdagochtend (lokale tijd) bijeen voor een buitengewone vergadering. Het noodberaad volgt op het uitroepen van de militaire noodtoestand door president Yoon Suk-yeol.
1 uur geledenSEOUL (ANP) - De Zuid-Koreaanse volksvertegenwoordigers die naar het parlement waren gekomen om zich tegen de militaire noodtoestand te verzetten, zaten woensdag om 03.00 uur (lokale tijd) nog altijd in de vergaderzaal. Zo'n vergadering was door de noodtoestand verboden.
2 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De strijdkrachten in Zuid-Korea zeggen de noodtoestand te blijven handhaven tot de president die opheft, berichten media in dat land. Het parlement stemde eerder voor het opheffen van de noodmaatregel, die is ingesteld door president Yoon Suk-yeol.
4 uur geledenSEOUL (ANP) - Honderden, zo niet duizenden betogers zijn naar het Zuid-Koreaanse parlement gekomen om te protesteren tegen de militaire noodtoestand die is afgekondigd. Op beelden uit de hoofdstad Seoul is te zien hoe mensen met vlaggen zwaaien. Mensen riepen op tot het opheffen van de noodtoestand en scandeerden "Arresteer Yoon Suk-yeol!", verwijzend naar de president.
4 uur geleden