Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mede-oprichter Kees Schoof van Middelburge Van Dixhoornbrigade overleden

Mede-oprichter Kees Schoof van Middelburge Van Dixhoornbrigade overleden

MIDDELBURG - Kees Schoof, één van de ereleden van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade, is overleden. Kees Schoof stond aan de wieg van de vereniging. Hij is 92 jaar geworden.Schoof was erbij toen op 4 maart 1972 de eerste lessen werden gegeven bij de Van Dixhoornbrigade. Samen met nog vier anderen was hij lid van de Vlissingse Dr. A. Stavermanbrigade. De vijf (allen Middelburgers) vonden echter dat het tijd werd dat de provinciale hoofdstad een eigen reddingsbrigade kreeg.

Breed omarmd 

Ze namen daarom het initiatief tot een nieuwe vereniging en dat initiatief werd breed omarmd: tijdens de eerste les stonden maar liefst 46 kinderen te wachten, die dolgraag het zwemmend redden wilden leren. Schoof, toen 44 jaar oud, begon direct met lesgeven.

Ter ere van het 40-jarige jubileum maakte de Van Dixhoornbrigade een speciaal boekje. Ook Schoof kwam daarin aan het woord. Hij vertelde onder meer hoe hijzelf pas op 15-jarige leeftijd leerde zwemmen. Het fenomeen schoolzwemmen bestond in zijn jeugd namelijk nog niet. Kees Schoof kwam voor het eerst met het zwemmend redden in aanraking van de Rotterdamse reddingsbrigade. Hij werd echter pas later daadwerkelijk lid van een brigade: die van Terneuzen.

Juridische kennis

In 1971 verhuisde hij naar Oost-Souburg. Schoof werd lid van zwemvereniging Luctor et Emergo, maar deze club deed niet aan zwemmend redden. Zodoende stapte hij over naar de Vlissingse Dr. A. Stavermanbrigade. Toen er een initiatief kwam voor het opstarten van een Middelburgse reddingsbrigade, sloot Schoof zich hierbij aan. Hij was destijds werkzaam bij een vakbond en had zodoende veel juridische kennis. In het jubileumboekje beschrijft Schoof dat dat best handig was toen er statuten en andere zaken opgesteld moesten worden.

Jongere generatie

Tot op het laatste moment is Schoof lid gebleven van de Van Dixhoornbrigade. Bij het 40-jarig jubileum zei hij daar dit over: “Uit solidariteit, maar ook omdat ik sinds 1992 erelid ben. Echt actief ben ik zelf niet meer. Tot in mijn zeventiger jaren ben ik actief geweest op het strand. Na een tijdje ben ik zelf niet meer vaak het water opgegaan. Dat liet ik over aan de jongere generatie. Ik ben uiteindelijk gestopt op het strand." 

Tot 2009 nam hij nog strandwachtexamens af, maar ook daar kwam een einde aan. "Ik heb veel instructeurs opgeleid en omdat er van hen voldoende examinator wilden worden ben ik zelf gestopt met het afnemen van binnenwaterexamens."

Richting

Het bestuur van Van Dixhoornbrigade is Schoof erg dankbaar voor zijn jarenlange inzet voor de reddingsbrigade. “Hij heeft in een belangrijke periode richting gegeven aan de brigade zoals wij hem nu kennen”, zo concludeert voorzitter Leo Wolterman.

Meer uit Middelburg

Week van de Klasseboer brengt voedsel tot leven (5 - 9 juni)

BIGGEKERKE - Veel scholieren weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Het antwoord daarop is het vertrekpunt voor deze jaargang van de Week van de Klasseboer. Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni 2023 zetten Klasseboeren hun deuren open voor scholen om belevend te leren over de herkomst van voedsel.  Steeds meer basis- en middelbare scholen boeken een boerderijles. De ambitie is om iedere scholier een boerderijles te geven. Daarbij mikken de Klasseboeren speciaal op scholen die nog nooit een boerderijles hebben geboekt. Die krijgen een les gratis.

54 minuten geleden
Geef de Zeeuwse Concertzaal vleugels!

MIDDELBURG - De akoestische kwaliteit van de concertzaal maakt het gebouw uniek, een nieuwe vleugel maakt dit compleet. De huidige vleugel voldoet niet meer aan die kwaliteiten en heeft mankementen, waardoor het spel van de top-musici die erop spelen niet meer tot zijn recht komt en ze eigenlijk niet meer op de vleugel kunnen spelen. De akoestiek van de zaal is al fenomenaal en het gebouw, foyer en zaal zijn voortreffelijk: nu nog een nieuwe vleugel die deze kwaliteit waarborgt! Zo doet de Zeeuwse Concertzaal niet onder voor het Concertgebouw, kunnen toppianisten de unieke akoestiek in de zaal tot leven brengen en krijgen Zeeuwen de kwaliteit die ze verdienen. Tijdens eerdere acties, waaronder de veiling is er al een groot bedrag bij elkaar gefinancierd, maar om de laatste €15.000 op te halen is de Zeeuwse Concertzaal een crowdfundingcampagne gestart.

1 uur geleden
Project Oranjezon 2023 moet overlast in de duinen van Oranjezon een halt toe roepen

VROUWENPOLDER De afgelopen jaren stapelde de klachten over recreanten die de duinen van Oranjezon gebruikten als ontmoetingsplek voor seksuele handelingen zich op. Inmiddels heeft Gemeente Veere acht borden geplaatst ter verduidelijking van het gewenste gedrag.

2 uur geleden
Westkapelle lanceert jubileumbier Dobbel en Dwas

WESTKAPELLE - Een dorp getekend door een levenslange verbinding met de zee en zijn achterland, dat door de eeuwen heen een prominente rol heeft opgeëist door de scheepvaart, handel en visserij. Om die reden kreeg Westkapelle 800 jaar geleden – op 13 mei 1223 - stadsrechten. Dit karakter werd nog eens versterkt door een rijke geschiedenis van dijkwerkers, boeren en ambachtslieden. Een eigenzinnig, betrouwbaar, saamhorig en ondernemend volkje. 

3 uur geleden
Stadcamping Zeeland te Middelburg wint prijs 'beste camperplaats Nederland'

MIDDELBURG - Uit 1400 camperplaatsen won Stadscamping Zeeland de ACSI Award in de categorie ‘Best motorhome pitches Netherlands’. Ook deze tweede editie van de ACSI Awards was een succes. Kampeerders in Europa hebben opnieuw massaal gestemd op hun favoriete campings.

3 uur geleden
Danischa Bah is Nationaal Voorleeskampioen

MIDDELBURG – Voor het tweede jaar op rij wint een Zeeuwse basisschoolleerling de Nationale Voorleeswedstrijd. Ze kan het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar. Danischa Bah (12) wist haar zenuwen te bedwingen en de jury te overtuigen. Als Nationaal Voorleeskampioen is zij een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

4 uur geleden
Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

2 dagen geleden