Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mede-oprichter Kees Schoof van Middelburge Van Dixhoornbrigade overleden

Mede-oprichter Kees Schoof van Middelburge Van Dixhoornbrigade overleden

MIDDELBURG - Kees Schoof, één van de ereleden van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade, is overleden. Kees Schoof stond aan de wieg van de vereniging. Hij is 92 jaar geworden.Schoof was erbij toen op 4 maart 1972 de eerste lessen werden gegeven bij de Van Dixhoornbrigade. Samen met nog vier anderen was hij lid van de Vlissingse Dr. A. Stavermanbrigade. De vijf (allen Middelburgers) vonden echter dat het tijd werd dat de provinciale hoofdstad een eigen reddingsbrigade kreeg.

Breed omarmd 

Ze namen daarom het initiatief tot een nieuwe vereniging en dat initiatief werd breed omarmd: tijdens de eerste les stonden maar liefst 46 kinderen te wachten, die dolgraag het zwemmend redden wilden leren. Schoof, toen 44 jaar oud, begon direct met lesgeven.

Ter ere van het 40-jarige jubileum maakte de Van Dixhoornbrigade een speciaal boekje. Ook Schoof kwam daarin aan het woord. Hij vertelde onder meer hoe hijzelf pas op 15-jarige leeftijd leerde zwemmen. Het fenomeen schoolzwemmen bestond in zijn jeugd namelijk nog niet. Kees Schoof kwam voor het eerst met het zwemmend redden in aanraking van de Rotterdamse reddingsbrigade. Hij werd echter pas later daadwerkelijk lid van een brigade: die van Terneuzen.

Juridische kennis

In 1971 verhuisde hij naar Oost-Souburg. Schoof werd lid van zwemvereniging Luctor et Emergo, maar deze club deed niet aan zwemmend redden. Zodoende stapte hij over naar de Vlissingse Dr. A. Stavermanbrigade. Toen er een initiatief kwam voor het opstarten van een Middelburgse reddingsbrigade, sloot Schoof zich hierbij aan. Hij was destijds werkzaam bij een vakbond en had zodoende veel juridische kennis. In het jubileumboekje beschrijft Schoof dat dat best handig was toen er statuten en andere zaken opgesteld moesten worden.

Jongere generatie

Tot op het laatste moment is Schoof lid gebleven van de Van Dixhoornbrigade. Bij het 40-jarig jubileum zei hij daar dit over: “Uit solidariteit, maar ook omdat ik sinds 1992 erelid ben. Echt actief ben ik zelf niet meer. Tot in mijn zeventiger jaren ben ik actief geweest op het strand. Na een tijdje ben ik zelf niet meer vaak het water opgegaan. Dat liet ik over aan de jongere generatie. Ik ben uiteindelijk gestopt op het strand." 

Tot 2009 nam hij nog strandwachtexamens af, maar ook daar kwam een einde aan. "Ik heb veel instructeurs opgeleid en omdat er van hen voldoende examinator wilden worden ben ik zelf gestopt met het afnemen van binnenwaterexamens."

Richting

Het bestuur van Van Dixhoornbrigade is Schoof erg dankbaar voor zijn jarenlange inzet voor de reddingsbrigade. “Hij heeft in een belangrijke periode richting gegeven aan de brigade zoals wij hem nu kennen”, zo concludeert voorzitter Leo Wolterman.

Meer uit Middelburg

Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

4 uur geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

5 uur geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

11 uur geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 dag geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 dag geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

1 dag geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

1 dag geleden