Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maya Kik: ‘Acceptatie is voor mij de sleutel tot geluk’

Maya Kik: ‘Acceptatie is voor mij de sleutel tot geluk’

YERSEKE – Naar aanleiding van de berichtgeving over een voorlopige adoptiestop heeft Maya Kik uit Yerseke besloten haar verhaal naar buiten te brengen. Zij werd veertig jaar geleden geboren in Indonesië en geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Opgroeien in Nederland was niet altijd makkelijk voor Maya. Lang heeft zij geworsteld met een leegte die zij dacht te kunnen vullen met haar familie uit Indonesië die tot op de dag van vandaag onbekend is gebleven.

“Ik heb mijn verhaal geschreven, omdat ik het mooi vind om dit te delen”, vertelt Kik. “Je hoort zoveel negatieve verhalen over adoptie, maar voor mij is het heel positief verlopen. Ik wilde graag de andere kant belichten. Geadopteerd zijn was zeker niet altijd gemakkelijk en mijn eigen geluk vinden, ontdekken wie ik ben en vooral mezelf accepteren, was een hele reis. Dit is voor veel jongeren zo, maar als je geadopteerd bent, duurt deze reis net iets langer.”

Leegte

Kik is op zoek geweest naar haar biologische familie, maar heeft deze zoektocht inmiddels gestaakt. “Ik ben er achter gekomen dat niet mijn familie in Indonesië de leegte die ik altijd voelde kan vullen, maar dat alleen ik zelf dat kan. De liefde van God, mijn kinderen, man, mijn lieve vriendinnetjes en vriendjes, maar vooral mijn eigen kracht die ik heb ontwikkeld, hebben mij sterk gemaakt. Ik voel mij gelukkig en ben blij met mezelf. Ik weet nu dat ik mij overal ter wereld thuis zou kunnen voelen, want ik heb mijzelf altijd bij mij.” 

Vervalst

Hoewel Kik gelukkig is met haar leven dat zij in Nederland leidt, is zij een voorstander van de adoptiestop. “Als geadopteerde kan ik mijn ervaring delen en hopen dat er naar geluisterd wordt. Ik ben voor het geluk van elk kind, ik vind dat elk kind recht heeft op een fijn en warm thuis. Maar als het op de manier gaat zoals het bij mij ging, ben ik een absolute tegenstander.” 

Bij Kiks adoptie zijn haar documenten vervalst. Door de Nederlandse overheid werd toen onvoldoende onderzoek gedaan naar de legaliteit van adopties. “Het allerbelangrijkste voor een kind is dat hij of zij weet wie de biologische familie is. Voor mij heeft het niet kunnen achterhalen wie mijn biologische familie is grote gevolgen gehad. Voor adoptieouders is het belangrijk dat zij zich realiseren dat hun kind uit een ander land komt, andere wortels heeft. Een kind adopteren naar Nederland betekent dat je ook zijn of haar cultuur en achtergrond meeneemt en dat deze niet zomaar verdwijnt. Mijn biologische moeder heeft mij, zo ver ik weet, ‘Maya’ genoemd en dat is zo gelaten. Daar ben ik blij om. Het accepteren dat ik misschien wel nooit antwoord zal krijgen op mijn vragen zorgt ervoor dat ik gelukkiger kan zijn. Acceptatie dat is voor mij echt de sleutel tot geluk en ik hoop dat andere geadopteerden dit, op hun eigen manier, ook kunnen vinden.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Rook in Waarde: Heftruck vat vlam in boerenschuur aan Middenweg

WAARDE - In een boerenschuur aan de Middenweg te Waarde stond vanochtend vroeg een heftruck in brand. Daardoor ontstond er veel rook. De brandweer bluste de brand.

3 uur geleden
Answest is zaterdag op z'n best met Winterfestijn op het plein

HANSWEERT - Stichting Answest op z'n best houdt zaterdag (9 december) een nieuwe editie van het Winterfestijn op het plein. Op het dorpsplein is het tussen 12.00 en 23.00 uur beregezellig tijdens allerlei activiteiten.

1 dag geleden
Orgelconcert in Johanneskerk Kruiningen in sfeer van advent en kerst

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdagavond (9 december) een orgelconcert plaats in de sfeer van advent en kerst.

1 dag geleden
Kerst op het plein in Biezelinge begint vrijdag met lampionnenoptocht

KAPELLE - Ook dit jaar staat er een kerstboom op het Marktplein in Biezelinge. Vrijwilligers organiseren verschillende activiteiten om er een gezellige kerstperiode van te maken. Vrijdagavond (8 december) gaat het licht aan in de boom. Samen met showkorps Jonge Kracht brengen inwoners het licht naar de kerstboom in een lampionnenoptocht. 

2 dagen geleden
Scooterrijder ten val op Oude Rijksweg bij Waarde, vermoedelijk na botsing met fietser

KRABBENDIJKE - Op de parallelweg van de Oude Rijksweg (N289), tussen Waarde en de Krabbendijke, is donderdag een scooterrijder ten val gekomen. Dat gebeurde vermoedelijk na een aanrijding met een fietser, maar daarover kan de politie nog geen uitsluitsel geven. 

2 dagen geleden
Biezelinge komt in kerstsferen

BIEZELINGE - Vanaf vrijdag tot en met 5 januari is er op het marktplein in Biezelinge iedere vrijdag iets te doen. Van een gezellige kerstmarkt tot een Kerstmannenrun, er is voor ieder wat wils. Marlinde Kamerling, een van de organisatoren, hoopt dat het dit jaar weer net zo druk wordt als bij de lampionnenoptocht van vorig jaar, maar dat het bovenal heel gezellig wordt. 

3 dagen geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

4 dagen geleden