Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maximaal tussen de 40 en 80 woningen in Cleene Hooge

Maximaal tussen de 40 en 80 woningen in Cleene Hooge

MIDDELBURG - In de Cleene Hooge komen maximaal tussen de 40 en 80 woningen.

Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in een raadsvoorstel.

Wat voor soort woningen en het precieze aantal moet in overleg met belanghebbenden worden bepaald.

Discussie

Er is al jaren discussie over het (deels) bebouwen van het natuurgebied aan de rand van Middelburg. De gemeente Middelburg heeft het stuk grond van 55 hectare al in 2008 aangekocht. Het was toen een zogenaamde reservelocatie om de verwachte groei van het aantal huishoudens op te vangen. Die groei is in de jaren erna flink naar beneden bijgesteld.

Visie

In overleg met partijen zoals Stichting De Cleene Hooge, die fel tegen bebouwing is, en de wijkbewoners van De Griffioen is er dit jaar een ontwikkelvisie gemaakt. Daarin staan zeven varianten. Deze lopen uiteen van ‘niets doen’, zoals de stichting het graag zou willen zien, tot een variant waarin 126 woningen worden gebouwd in het gebied.

Natuurwaarden

Van alle varianten zijn tekeningen gemaakt en zijn de kosten en baten tegen het licht gehouden. “We denken dat er ruimte is voor bebouwing, maar we willen ook de natuurwaarden in het gebied versterken”, zegt wethouder Chris Dekker. Ze wil in die waarden investeren, al moeten deze kosten wel worden gedekt met de meeropbrengsten uit de woningbouw.

Verlies

De gemeente moet de financiën in de gaten houden. In het verleden is al 6,8 miljoen euro afgeboekt op het project. Als er niets wordt gedaan, moet er nog eens zeker 4,4 miljoen euro verlies worden genomen. Pas als er tussen de 40 en 80 woningen worden gebouwd blijft dat extra verlies beperkt of houdt Middelburg zelfs iets ‘over’.

Het college gaat dan ook voor één van de varianten waarin er zoveel huizen komen, maar maakt nog geen definitieve keuze. Daarvoor wordt een participatieteam in het leven geroepen.

De gemeente maakt in de tussentijd een grondexploitatie voor de Cleene Hooge, die de raad nog dit jaar moet vaststellen.

Meer uit Middelburg

BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

11 uur geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

12 uur geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

1 dag geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

3 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

3 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

3 dagen geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

3 dagen geleden