Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maurice de Greef tijdelijk projectleider laaggeletterdheid Zeeland

Maurice de Greef tijdelijk projectleider laaggeletterdheid Zeeland

GOES - De Zeeuwse werkgroep educatie heeft samen met de Arbeidsmarktregio Zeeland, onderzoeker Maurice de Greef tijdelijk aangetrokken om de Zeeuwse aanpak laaggeletterdheid met Stichting Lezen en Schrijven vanaf begin 2022 naar een hoger niveau te brengen.

Volgens het CBS (2020) is circa 72% van de werklozen laag- of middelbaar opgeleid. De kloof tussen het verschil in opleidingsniveau wordt daardoor alleen maar groter waardoor zij niet mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Wat we zien is dat deze mensen onder andere de taal vaak niet voldoende meester zijn. Investering in taal en geletterdheid zou het mogelijk kunnen maken om deze groep alsnog een plek te geven in de samenleving. In de provincie Zeeland betreft dit naar schatting 13% van de beroepsbevolking.

Zeeuws Regioplan Laaggeletterheid
De Zeeuwse gemeenten hebben daarom op 6 juli 2021 tijdens het Overleg Zeeuwse Overheden het nieuwe Zeeuwse regioplan Laaggeletterdheid 2021-2024 vastgesteld. Met dit plan hebben ze besloten om extra in te zetten op Laaggeletterdheid bovenop de al bestaande activiteiten van cursussen en trainingen voor analfabeten, laaggeletterden en vrijwillige inburgeraars c.q. niet-inburgeringsplichtigen.

De extra inzet vanuit dit regioplan is primair gefocust op de doelgroep laaggeletterden met Nederlands als moedertaal (de zogenaamde NT1’ers) en laaggeletterden met een migratieachtergrond die langer in Nederland wonen maar de Nederlandse taal nog niet goed machtig zijn. Projectleider Maurice de Greef gaat zich richten op het verhogen van de deelname van laaggeletterden bij cursussen en trainingen. Daarbij zoekt hij verbinding tussen de beleidsterreinen in het sociaal domein en de externe partners. Daarnaast onderzoekt hij hoe kwaliteit en monitoring, naast regie op beleid, kunnen worden verbeterd.

De stichting Lezen en Schrijven zal nauw samenwerken met de projectleider. Zij informeren en benaderen werkgevers over het belang van ondersteuning op het gebied van de basisvaardigheden. Daarnaast zal de stichting verschillende communicatie-activiteiten uitvoeren om het bereik van de doelgroep te vergroten.

Meer uit Beveland

Bouw brandweerkazerne Goes is begonnen

GOES - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne Goese Poort, aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes, is begonnen. Woensdag gaven wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes en directeur Joke Gaemers van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) het startsein door symbolisch de eerste paal van de kazerne de grond in te slaan.

1 uur geleden
Jaarlijkse Dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

16 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

21 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

1 dag geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

1 dag geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden