Matthijs van Nieuwkerk betuigt nogmaals spijt na rapport-Van Rijn
HILVERSUM (ANP) - Presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft nogmaals zijn excuses aangeboden voor zijn "aandeel in de werkcultuur achter de schermen" bij De Wereld Draait Door. Dat laat de presentator weten aan het ANP na de presentatie van het rapport van de Commissie-Van Rijn.
Van Nieuwkerk zegt zich te realiseren dat hij als presentator "een voorbeeldfunctie" heeft.
"Het is goed dat mensen in alle openheid hun verhaal hebben kunnen doen. Ik hoop dat ze zich gehoord en gesteund hebben gevoeld in dit proces", aldus de presentator. "Het belangrijkste is dat we mede dankzij dit rapport onze weg vinden naar een betere tv-wereld. Ik heb al eerder mijn spijt betuigd over mijn aandeel in de werkcultuur achter de schermen bij DWDD. Dat herhaal ik hier. Ik realiseer me meer dan ooit dat ik als presentator een belangrijke voorbeeldfunctie heb. Ik kijk ernaar uit om onderdeel te zijn van programma's waar we gezamenlijk met veel plezier aan werken."
Geen incidenten
Het onderzoek van de Commissie-Van Rijn werd ingesteld nadat de Volkskrant in 2022 een artikel had gepubliceerd over vermeend grensoverschrijdend gedrag door Van Nieuwkerk en de werkcultuur bij De Wereld Draait Door. Tientallen oud-medewerkers deden hun verhaal aan de krant. Het zou gaan om jarenlang kleineren en terroriseren achter de schermen van het programma.
In het rapport Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan stelt de commissie dat de gevallen van grensoverschrijdend gedrag bij DWDD geen incidenten waren. In gesprekken met de commissie gaven vrijwel alle medewerkers aan persoonlijke, nadelige gevolgen te hebben overgehouden aan hun periode bij het programma. Van mentale klachten, zoals depressie, overspannenheid, burn-out, en/of PTSS tot fysieke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen.
Van Nieuwkerk werkt sinds begin dit jaar voor RTL. Hij stopte in het najaar van 2022 met presenteren na publicatie van het Volkskrant-onderzoek.
Meer uit Binnenland
HILVERSUM (ANP) - Adriaan van Dis heeft de NS Publieksprijs 2024 gewonnen met zijn roman Naar zachtheid en een warm omhelzen. De auteur behaalde 21 procent van de bijna 100.000 stemmen, maakte boekenkoepel CPNB donderdagavond bekend in EenVandaag.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De avondspits van donderdag was de drukste spits van het jaar, meldt Rijkswaterstaat. Op het hoogtepunt stond er 763 kilometer file. Daarmee is het record van 21 mei verbroken. Toen was er een spitspiek van 723 kilometer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen vanaf eind volgend jaar volgens minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) "geen zichtbare persoonlijke uitingen" zoals religieuze symbolen meer dragen tijdens hun dienst. Er is veel discussie geweest over het dragen van hoofddoekjes door boa's.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vier mannen die betrokken waren bij ongeregeldheden in Amsterdam blijven langer vastzitten, meldt de rechtbank Amsterdam. Dat is donderdag besloten nadat zij voorgeleid waren aan de rechter-commissaris.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de Nederlandse wegen staat donderdagavond 1159 kilometer file. Daarmee is het de op een na drukste spits van het jaar, meldt de ANWB.
1 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Remco van Leen, directeur video bij de NPO, verlaat de publieke omroep per 1 januari. Begin dit jaar werd een onderzoek naar Van Leen ingesteld, omdat er signalen waren dat hij betrokken zou zijn geweest bij grensoverschrijdend gedrag in zijn periode bij de TROS, nu AVROTROS. Van Leen legde zijn werk tijdelijk neer in afwachting van het onderzoek.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De dreiging op basis waarvan een grote onderwijsdemonstratie in Utrecht werd geannuleerd, was volgens de lokale autoriteiten "niet van toepassing" op de kleinere betoging die donderdag alsnog door enkele groepen werd gehouden in de stad. De driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie (OM) legt uit dat "een nieuwe afweging" is gemaakt "op basis van de situatie en de informatie op dat moment", toen bekend werd dat honderden studenten toch kwamen demonstreren. Dat de opkomst lager zou zijn dan bij de oorspronkelijk geplande demonstratie, leverde volgens de autoriteiten ook kleinere risico's op.
2 uur geleden