Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mattanja Hiensch jubileert: ‘Onderwijs is echt mijn passie’

Mattanja Hiensch jubileert: ‘Onderwijs is echt mijn passie’

GOES - Mattanja Hiensch, schoolleider van Auris De Kring in Goes, zit voor het veertigste jaar in het onderwijs. Met veel passie heeft ze de afgelopen jaren in het onderwijs gewerkt en ze is nog lang niet klaar.

Van jongs af aan wilde Mattanja Hiensch al onderwijzeres worden. Ze speelde schooltje met haar drie broertjes en wilde thuis van alles organiseren. In 1981 rondde ze de PABO af en werd ze invalster op basisscholen en wiskundedocente aan het ROC (vroeger de Open School). Door de destijds toenemende werkloosheid gingen veel van haar medestudenten alsnog een andere richting op, maar de net afgestudeerde PABO-studente niet. ‘’Het was, en is nog steeds, echt mijn passie’’, zegt ze. Een jaar later kwam er een vacature vrij bij De Kring, een school voor speciaal onderwijs voor kinderen met een taal-ontwikkelingsstoornis of slechthorendheid. ‘’Waar er nu te weinig leraren zijn, waren er toen juist heel veel.’’ Uit de ruim honderd sollicitanten werd Hiensch gekozen als nieuwe leerkracht.

Uitdagen

In de jaren daarna is ze binnen de school onder andere leerkracht, intern begeleider, ambulant begeleider en orthopedagoog geweest, waarna ze in 2002 schoolleider van de school werd. ‘’Ik heb in mijn tijd op De Kring wel eens gedacht om iets anders te gaan doen, maar de interessante doelgroep en de sfeer op school hielden me op De Kring. De spontaniteit van de kinderen, het samenwerken met het team, de schoolse sfeer, de oudercontacten en het werkelijk iets betekenen, maakt het werk nooit saai of vervelend. Ik ga iedere dag met een blij gezicht naar mijn werk en terug naar huis!’’
Er is in de afgelopen jaren veel veranderd in het onderwijs, vertelt de jubilaris. ‘’Het onderwijs is veel digitaler geworden in de afgelopen jaren. Dat maakt dat we voor de kinderen op De Kring meer oefenstof hebben en veel kunnen visualiseren. Vroeger maakten we bijvoorbeeld zelf na het werk video-opnames voor de zinsbouwontwikkeling. Dat hoeft nu niet meer.’’ Waar docenten bij het digitaliseren van onderwijs veel baat hebben, zijn er ook veranderingen in het onderwijs geweest die meer werk geven. ‘’Vroeger schreven we één kantje per jaar over een leerling, nu zijn dat volgsystemen en plannen die we bijhouden. Waar we eerst zelf kinderen konden aannemen, zijn er nu allerlei procedures en onderzoeken nodig voordat een kind op Auris De Kring kan komen.’’ Desondanks verliest de school de aandacht voor de kinderen niet. ‘’We proberen de kinderen tegenwoordig zoveel mogelijk uit te dagen, in plaats van hen alleen maar te volgen en hulp te bieden waar dat nodig is. Door ze uit te dagen, krijg je namelijk vaak hogere resultaten en dat geeft de kinderen zelfvertrouwen.’’, aldus de schoolleider. “Dit kan doordat we werken met kleine groepen en met leerkrachten en logopedisten die gespecialiseerd zijn.” Voorlopig geeft het werk Hiensch nog veel energie en voldoening en blijft ze het werk het liefst nog zo lang mogelijk doen.

Meer uit Beveland

Avondvierdaagse terug van weggeweest in Kamperland

KAMPERLAND - Oranjevereniging Kamperland/VDK organiseert, na een paar jaar afwezigheid, weer een avondvierdaagse voor jong en oud in Kamperland. Zij gaan wandelen van dinsdag 6 juni tot en met vrijdag 9 juni.

10 uur geleden
17-jarige jongen uit Goes overleden na ongeval met scooter

GOES - Een jongen van 17 uit Goes is overleden nadat hij gisteren betrokken raakte bij een eenzijdig ongeluk. Hij reed met zijn scooter tegen een geparkeerde auto.

1 dag geleden
Badeendjesrace in Goes zorgt voor veel drukte bij de Oostvest

GOES - Gisteren kleurde de Oostvest knalgeel. Hier was namelijk de allereerste editie van de ‘What Goes On’-badeendjesrace. Honderden, misschien wel duizenden badeendjes gaven het water in de Oostvest een zonnige kleur en gingen de strijd aan om prijzen te winnen.

1 dag geleden
Toer Club Arendskerke houdt op 4 juni twee ritten

‘s-HEER ARENDSKERKE - Toer Club Arendskerke houdt zondag 4 juni fietstoertochten van 80 en 105 kilometer. Vertrekpunt is het terrein van tennisvereniging de Schaepskooi in ‘s-Heer Arendskerke. 

1 dag geleden
Tractor belandt in sloot, bestuurder gewond

‘S-HEERENHOEK - Een tractor is zaterdag aan het begin van de middag in een droge sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte bij het ongeluk gewond.

2 dagen geleden
Winnaars bandcompetitie Spectra zijn bekend

OVEZANDE - De finale van bandcompetite Spectra vond gisteren plaats op het Klomppop Festival. In de finale streden de bands Grainbait, Baneham, TheTraveling Trashcans en Grote Geelstaart om de Spectra seizoenswinst. Grote Geelstaart ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

2 dagen geleden
Bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk bestaat 39 jaar en houdt open dag

WOLPHAARTSDIJK - Maandag 29 mei, tweede pinksterdag, is er een open dag in de ambachtelijke bakkerij van Piet de Koster in Wolphaartsdijk.

2 dagen geleden