Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mastercard biedt vrije keuze voornaam op betaalkaarten

Mastercard biedt vrije keuze voornaam op betaalkaarten

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsdienstverlener Mastercard gaat mensen de mogelijkheid bieden om zelf hun eigen voornaam te kiezen voor betaalkaarten en creditcards. Met deze kaartfunctie genaamd True Name wil het bedrijf vooral transgender en non-binaire personen tegemoet komen. Voor hen is de naam op hun betaalpas vaak een bron van gevoeligheid en schaamte, omdat die niet hun ware identiteit weergeeft.

Mastercard is hiervoor een samenwerking aangegaan met de Nederlandse onlinebank bunq, die deze keuzemogelijkheid nu gaat aanbieden in Nederland en in andere Europese landen. Ook andere banken worden opgeroepen zich aan te sluiten bij dit initiatief, dat wordt gelanceerd op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In de transgender gemeenschap zou één op de drie mensen te maken hebben gehad met negatieve ervaringen zoals intimidatie en geweigerde diensten of zelfs geweld bij het gebruik van identiteitsbewijzen.

"Deze kaartfunctie verlicht een groot pijnpunt in de transgender en non-binaire gemeenschap en zorgt dat mensen hun ware identiteit veilig, eenvoudig en met trots kunnen gebruiken. We roepen de betaalindustrie op om deze norm voor iedereen toe te passen", zegt Jan-Willem van der Schoot van Mastercard Nederland. "Het stelt mensen in staat om vrij te zijn en hun leven te leiden zoals zij willen", stelt topman Ali Niknam van bunq.

Diversiteit

Brand Berghouwer van Transgender Netwerk Nederland en Astrid Oosenbrug van COC Nederland verwelkomen het initiatief. "Iedereen verdient het om gezien en erkend te worden voor wie ze werkelijk zijn. Onze samenleving is kleurrijk en divers en het is van het grootste belang om mensen van ieder geslacht, seksuele geaardheid, kleur en achtergrond op te nemen. Deze kaartfunctie van Mastercard draagt hieraan bij."

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten diversiteit en geslachtsneutraliteit heel belangrijk te vinden. "De naamsvermelding op bankkaarten is geen collectieve kwestie in het betalingsverkeer; het is aan banken zelf hoe zij hiermee omgaan. Het is goed daarbij te luisteren naar de behoeften van alle klanten zodat zij zichzelf kunnen zijn en zich thuis voelen bij hun bank", aldus een verklaring van de NVB.

Meer uit Financieel

Uber Eats begint met robotbezorgdienst in Tokio

TOKIO (ANP/AFP) - Uber Eats laat vanaf deze week in Tokio maaltijden bezorgen door robots. De robots zijn ontwikkeld in samenwerking met het Japanse techbedrijf Mitsubishi en zullen in eerste instantie alleen gebruikt worden bij bestellingen in een beperkt aantal restaurants in het drukke zakendistrict Nihonbashi.

24 minuten geleden
Bodemonderzoeker Fugro sleept miljoenencontract in Indonesië binnen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro heeft een groot contract binnengesleept voor het uitvoeren van zeebodemonderzoek in Indonesië. Het Nederlandse bedrijf gaat voor het Japanse INPEX Masela de zeebodem in de buurt van Indonesië in kaart brengen, voor de aanleg van onder andere onderzeese pijpleidingen en de bouw van productieplatforms op zee.

50 minuten geleden
Zwitserland verkoopt minder wapens door verbod op doorverkoop

BERN (ANP/RTR) - De Zwitserse wapenexport is vorig jaar met meer dan een kwart gedaald, meldde het Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO). Dat gaf geen reden voor de daling van de export. Volgens branchevereniging Swissmem van de machine- en metaalindustrie heeft het Zwitserse verbod op de wederuitvoer, ofwel de doorverkoop, van wapens echter een belangrijke rol gespeeld. Door de neutrale houding van Zwitserland wordt namelijk de wederuitvoer van wapens en munitie van Zwitserse makelij naar bijvoorbeeld Oekraïne geblokkeerd.

1 uur geleden
Tanken op korte termijn mogelijk weer duurder

DEN HAAG (ANP) - Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen. Ook speelt onrust in de wereld een grote rol volgens Van Selms. "Zoals de Houthi-rebellen die nog steeds actief zijn in de Rode Zee en natuurlijk de oorlog in Oekraïne."

1 uur geleden
Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

2 uur geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

2 uur geleden
Productie Duitse Tesla-fabriek stil door stroomstoring

BERLIJN (ANP) - De productie bij de grote fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn is dinsdag stilgevallen door een stroomstoring. Dat meldt een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. De fabriek bij Grünheide is ontruimd.

2 uur geleden