Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Massaclaim op komst tegen Triodos om certificatenkwestie

Massaclaim op komst tegen Triodos om certificatenkwestie

DEN HAAG (ANP) - Een groep beleggers in certificaten van Triodos zegt een massaclaim in te dienen tegen de bank. Ze willen een schadevergoeding voor de verliezen die ze hebben geleden op de alternatieve aandelen van de bank. Die certificaten zijn op dit moment veel minder waard dan het moment waarop Triodos, te midden van de coronacrisis, de handel stillegde omdat veel beleggers hun stukken wilden verkopen.

De waarde van een certificaat is nu 28 euro, terwijl dat voor het stilleggen van de handel ruim 80 euro was. De vorig jaar opgerichte stichting Triodos Tragedie houdt de bank verantwoordelijk voor het verlies. De organisatie zegt een achterban van zo'n vijfhonderd certificaathouders te hebben, maar het is nog niet duidelijk of zij allemaal meedoen aan de massaclaim.

De op duurzaamheid gerichte bank gaf sinds zijn oprichting in 1980 certificaten van aandelen uit die nergens anders te verhandelen waren. Triodos kocht die zelf weer in als er meer verkooporders dan kooporders waren, maar het bedrijf besloot het systeem stil te leggen toen door de coronapandemie beleggers massaal van hun certificaten af wilden.

Met het bedrijf Captin is nu een speciaal handelsplatform opgezet waar wekelijks een nieuwe koers voor de certificaten wordt bepaald. Naast het fikse verlies op certificaten is Triodos Tragedie ook boos over de geringe handel in de stukken. De stichting heeft ook weinig vertrouwen in een herstel van de prijs voor certificaten en hoopt via de rechter compensatie af te dwingen. Die beslissing zou "niet lichtvaardig" zijn genomen, maar een eerdere "kritische, maar constructieve opstelling" heeft volgens Triodos Tragedie niets uitgehaald.

Meer uit Financieel

AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

1 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

1 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

2 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

2 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

3 uur geleden
Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

5 uur geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

5 uur geleden